Μιχάλης Αμοιρίδης: Υπό τη σκέπη της Περιφέρειας συστράτευση όλων, για έναν αναπτυξιακό νόμο που θα στηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη της περιοχής

Σε συστράτευση όλων των αρμόδιων φορέων, χωρίς τοπικισμούς και ιδεοληψίες και με μοναδικό κριτήριο την ουσιαστική ανάπτυξη της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας καλεί ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης, με αφορμή τη σύνταξη του νέου αναπτυξιακού νόμου. Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία την οποία θα πρέπει να οργανώσει και να προωθήσει η Περιφέρεια, ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα που ίσχυσαν στον νόμο του 16, που απέκλεισαν άδικα περιοχές μας από επιπλέον ωφελήματα.

Επισήμανε ότι η Θράκη είναι ανάμεσα στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας και πως, για να γίνει ισχυρή η φωνή μας θα πρέπει όλοι οι φορείς της περιοχής μας να δουλέψουν μαζί.

«Θα πρέπει να δούμε ποιες προτάσεις πρέπει να συμπεριληφθούν στον νόμο να τις τεκμηριώσουμε και όλοι μαζί να πιέσουμε, ώστε να ενταχθούν στο κείμενο του νέου νόμου».

Υπογράμμισε ότι όταν ένας νόμος βγαίνει σε διαβούλευση, τότε είναι πλέον αργά για αλλαγές και διορθώσεις, καθώς ούτε ο αναγκαίος χρόνος υπάρχει, αλλά ούτε και η «κοινή ματιά». Γι’ αυτό και στο άρθρο που υπογράφει και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου, θα πρέπει να καταθέσουν ισχυρές, κοινώς αποδεκτές και αναπτυξιακές προτάσεις που θα δώσουν ώθηση στην περιοχή μας.

Ο ίδιος κάλεσε όλους να παραδειγματιστούν από άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. «Πραγματικά, ζηλεύω τα λόμπι σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη ή η Ρόδος. Έχουν την πρόσβαση διαχρονικά να παρεμβαίνουν και να “περνούν” τις διεκδικήσεις τους», σχολίασε, θέτοντας, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό, της Κρήτης. «Σύσσωμοι ανεβαίνουν στην Αθήνα, από το ΚΚΕ μέχρι τη ΝΔ πετυχαίνουν τα αιτήματά τους, όσο εξτρεμιστικά κι αν φαίνονται ή είναι», ενώ δε δίστασε να σημειώσει πως «είναι αδυναμία να μη συμφωνούμε σε θέματα ανάπτυξης»…

Ο περιφερειακός σύμβουλος τόνισε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε ουσιαστικούς -διακριτούς- όρους για την περιοχή μας και πρόσθεσε πως, πολιτικοί, παραγωγικοί και οικονομικοί φορείς θα πρέπει να εργαστούν από κοινού γι’ αυτόν τον σημαντικό σκοπό.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ποσοστά ενίσχυσης, την αύξηση των ορίων χρηματοδότησης, τα κίνητρα φοροαπαλλαγής και επιδότησης, τη διαδικασία προκαταβολής, τα γεωγραφικά όρια, δράσεις που ενισχύονται, ειδικότερη ενίσχυση στο τομέα της μεταποίησης αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και πολλά άλλα, θα πρέπει, όπως είπε, συζητηθούν ευρύτερα, να καταγραφούν οι προτάσεις μας με επιχειρήματα και να γνωστοποιηθούν ώστε να συμπεριληφθούν στο κείμενο του νέου νόμου. «Είναι δεδομένο ότι όσο πιο νωρίς κατατεθούν προτάσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να συμπεριληφθούν στο αρχικό κείμενο του νέου νόμου».

Παράλληλα, σχολίασε τα «τρανταχτά παραδείγματα» (προς αποφυγή) του ισχύοντος νόμου, σχετικά με την παραμεθόριο και τη νησιωτικότητα, που ουσιαστικά «απέκλεισαν» αξιοποιήσιμες περιοχές, όπως φερειπείν, το δημοτικό διαμέρισμα Αβδήρων, ολόκληρος σχεδόν ο Δήμος Τοπείρου, η ΠΕ Καβάλας, πλην του ΔΔ Ορεινού, αλλά και ολόκληρη η Θάσος, οι οποίες δεν ήταν επιλέξιμες περιοχές για την εφαρμογή των πρόσθετων ωφελημάτων. «Ήταν “αστείο” να βλέπεις περιοχές της Μυκόνου να μπορούν να ενταχθούν στα κίνητρα νησιωτικότητας ενώ ολόκληρη η Θάσος να εξαιρείται από αυτά. Μία Θάσος που η τουριστική της ανάπτυξη μπορεί να ξεχωρίζει στην ΑΜΘ αλλά σίγουρα απέχει πάρα πολύ από τα επίπεδα ανάπτυξης και εισπράξεων νησιών, όπως η Μύκονος, η Ρόδος ή Κέρκυρα. Αυτά τα εξόφθαλμα σφάλματα δεν μπορούσαν να διορθωθούν διότι ο νόμος όριζε ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές για τρία χρόνια από την ψήφισή του», θύμισε.

«Θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας συγκροτημένων, τεκμηριωμένων και εφικτών προτάσεων, μέσα από μία ευρύτερη συνεργασία, υπό την σκέπη της περιφέρειας και τη συμμετοχή όλων των θεσμικών και πολιτικών φορέων της ΑΜΘ», σημείωσε.

Ο κ. Αμοιρίδης τόνισε ότι έχει ήδη ενημερώσει για την πρότασή του τη διοίκηση της Περιφέρειας και όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Ελπίζω ότι θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι θα υπάρχει μια κινητοποίηση όχι μόνο της Περιφέρειας, αλλά και των δημάρχων, των οικονομικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής μας.

Ακούστε τον κ. Μ.Αμοιρίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά