Στέλιος Μωραΐτης: Όχι στα οριζόντια μέτρα - Οι επιχειρήσεις της Ξάνθης πρέπει να ανακάμψουν – ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα οδηγήσει σε κοινωνική σύγκρουση

Αντίθετος με τα οριζόντια μέτρα που επιβάλλονται σε όλη τη χώρα, αλλά και ιδιαίτερα προβληματισμένος, ως προς την αποτελεσματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Ο πρόεδρος θύμισε, ότι χθες 13 Ιουλίου… έκλεισε ένας χρόνος από τη διαβεβαίωση του υπουργού Ανάπτυξης κου Γεωργιάδη, ότι θα δοθεί στήριξη στις επιχειρήσεις της Ξάνθης… Ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, οι επιχειρηματίες της Ξάνθης προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, ακολουθώντας τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία, όμως ισχύουν για όλες τις περιοχές της χώρας -είτε βρίσκονται στο… μάτι του κορωναϊού είτε όχι.

«Η Ξάνθη βίωσε το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας. Εμείς ήμασταν κλειστά, όταν σε άλλες περιοχές της χώρας, συνεχίζονταν κανονικά η λειτουργία τους», σχολίασε και πρόσθεσε πως αφού το τελευταίο 15νθήμερο, η Ξάνθη, αλλά και όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δε βρίσκονται στα «κόκκινα», θα έπρεπε να «απελευθερωθούν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στην ΠΑΜΘ αυτό το συγκεκριμένο διάστημα, και παρά το γεγονός ότι περισσότερο η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, έχουν δεχτεί όγκο τουριστών από τα βόρεια σύνορά μας, δεν έχει αλλάξει η υγειονομική εικόνα της περιοχής μας.

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί θα πρέπει να “τραβήξουμε το λούκι”, όταν ήμασταν εγκλωβισμένοι έναν χρόνο σχεδόν, ενώ οι υπόλοιποι ήταν “χαλαροί”. Πότε θα ανακάμψουμε εμείς; Πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας;», και υπογράμμισε πως «Πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα και να προστατευθούν οι Έλληνες πολίτες, αλλά η λύση δεν είναι η γενικευμένη απαγόρευση. Θα πρέπει να παρθούν δίκαια μέτρα, να υπάρχει δικαιοσύνη, γιατί ταλαιπωρείται η Ξάνθη και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Ο πρόεδρος τόνισε ότι εξαιτίας αυτής της «ανισορροπίας» έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τα παράπονα και τις αντιδράσεις των ανθρώπων του «επιχειρείν» στον τόπο μας.

Σχολιάζοντας τον «χάρτη των καταστημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά: «Στα λόγια, όλα είναι εύκολα, αλλά στην πράξη, τα πράγματα δυσκολεύουν». Εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο να υιοθετηθούν, καθώς ένας επιχειρηματίας 20 ετών έχει την πελατεία του, στην οποία υπάρχουν και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. «Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, ο επιχειρηματίας είτε θα μαλώνει με τους ανεμβολίαστους και θα χάνει πελατεία ή θα παρανομεί»…

Ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα είναι πάρα πολύ αυστηροί και συνεχείς και η πως η προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων, θα οδηγήσει σε πολλά κλεισίματα καταστημάτων το επόμενο διάστημα. «Οι άνθρωποι της εστίασης καλούνται να δραστηριοποιηθούν γνωρίζοντας ότι δε θα έχουν κέρδος, κάποιοι σκέφτονται να μην ανοίξουν τους εσωτερικούς χώρους και γενικώς έχουν μπροστά τους ένα δισεπίλυτο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν», σημείωσε.

Επισήμανε ότι το θέμα του εμβολιασμού δεν τίθεται στη σωστή του βάση: «Θα έπρεπε να πειστούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό και όχι να υποχρεώνονται». Εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος που δεν έχει εμβολιαστεί βρίσκεται στο δίλημμα, ανάμεσα στην υγεία και την ανεργία. «Αυτό θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, θα υπάρξουν κοινωνικές συγκρούσεις και κάτι τέτοιο δε θα ήταν καλό για την πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Ο ίδιος, είναι αντίθετος και με τον δελεαστικό τρόπο (150 ευρώ, άδειες κλπ), που προκαλεί, όπως είπε, αντιδράσεις και αρνητικές σκέψεις στους πολίτες.

Ιδιαίτερα επίκαιρο –«πάντα επίκαιρο», όπως τόνισε- είναι το βιβλίο του Παπαδιαμάντη, που γράφτηκε πριν  από 120 χρόνια: «Έμποροι των Εθνών». «Σήμερα, είναι το πιο επίκαιρο μυθιστόρημα. Χωρίς να δίνουν καμία απολύτως εξήγηση στους υπαλλήλους χωρίς να τους ενημερώνουν, τους υποχρεώνουν.  Πιστεύω ότι οι “ψεκασμένοι” δεν έχουν μένος, αλλά θέλουν να πειστούν ότι με τον εμβολιασμό δε θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτούς και τα παιδιά τους», σχολίασε.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει εμβολιαστεί, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει «σωστούς, ενημερωτικούς, πειστικούς, με τα ανάλογα εχέγγυα και τις ασφαλιστικές δικλείδες, τρόπους, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός», επισημαίνοντας ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα.

Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά