Μαύρη επέτειος. Κύπρος, 15 Ιουλίου 1974 –Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης από τον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης

47 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα συμπληρώνονται σήμερα και η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, Ελένη Χατζηγεωργίου, μίλησε, μέσα από τη συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου, για εκείνες τις μαύρες μέρες του Ιούλη, που συνεχίζονται…

Η ιστορία είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος για το μέλλον. Κι όποιος αγνοεί την ιστορία του, είναι καταδικασμένος σε αφανισμό. Με αυτές τις απλές, αλλά τόσο ουσιαστικές σκέψεις, η κα Ελένη Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε στη «σκοτεινή» επέτειο της 15ης Ιουλίου, όπου η χούντα στην Ελλάδα, προκάλεσε το πραξικόπημα στην Κύπρο, δίνοντας τη δυνατότητα στους Τούρκους την ευκαιρία που ανέμενε και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 του ίδιου μήνα, με την εισβολή του Αττίλα στη μεγαλόνησο…

«Να θυμόμαστε την ιστορία μας και να τη μαθαίνουμε στους νεότερους. Αυτή η κατεχόμενη γη είναι ελληνική γη χιλιάδων χρόνων. Η γη αυτή ανήκει στις επόμενες γενιές, είναι δική τους, τους ανήκει», σημείωσε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης υπογράμμισε ότι η εισβολή και κατοχή της Κύπρου αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου της Τουρκίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προπαγανδίζει τις… φεστιβαλικές γιορτές για την επέτειο της 20ης Ιουλίου στην Κύπρο, η διεθνής κοινότητα παραμένει απαθής. Το ίδιο, όμως,  όπως επισημαίνει και το ελληνικό και το κυπριακό κράτος. «Οι ξένοι έχουν δείξει τις προθέσεις τους. Εμείς, όμως, τι κάνουμε;», σχολίασε, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Βαρώσι και συνεχίζει ακάθεκτος. Όμως και τα ΗΕ δεν αντιδρούν. «Τι να περιμένει κανείς από έναν Γενικό Γραμματέα, ο οποίος τόλμησε να πει στην τελευταία πενταμερή πως “αν χρειαστεί θα τετραγωνίσουμε και τον κύκλο”. Τι σωτηρία, μπορεί να περιμένει κανείς από έναν Οργανισμό, που σημειωτέων, ιδρύθηκε για να προστατεύει τα μικρά έθνη…», σημείωσε.

Επισήμανε ότι η Τουρκία εγκαθιστά βάση drone και ζητά από ξένους επιχειρηματίες να ενδιαφερθούν για να πάνε να εκμεταλλευτούν την Αμμόχωστο… «Τι κάνει το ελλαδικό και το κυπριακό κράτος. Ένα βέτο είχε η Κυπριακή δημοκρατία και δεν το άσκησε ο πρόεδρός μας. Περιμένουμε από ποιον; Από το 1878, που οι Βρετανοί μπήκαν στο νησί, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πώς θα προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Οπότε, εμείς, τι περιμένουμε;».

Η ίδια σχολίασε ότι ο «κόσμος» μόνο μηνύματα στέλνει στην Τουρκία, εδώ και 47 χρόνια. «Και η Τουρκία το εκλαμβάνει, όλο αυτό, ως αδυναμία και συνεχίζει… Κάποτε, θα πρέπει οι κυβερνώντες να αντιληφθούν ποιον έχουν απέναντί τους» και υπενθύμισε ότι η Τουρκία ακολουθεί τον σχεδιασμό της απαρέγκλιτα και επιτυγχάνει τους στόχους της. Ένας τέτοιος, ήταν και η τουρκανταρσία του 63 στην Κύπρο, την οποία, όπως είπε, την προετοίμαζαν οι τουρκοκύπριοι από το 1958 και βρήκαν την ευκαιρία με τη συνθήκη της Ζυρίχης το 63. Δέκα χρόνια μετά έγινε και η εισβολή-κατοχή.

Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια όλοι -κι εμείς- μιλάνε για «κυπριακό πρόβλημα». «Δεν είναι “πρόβλημα”. Είναι ότι το 37% της κυπριακής γης τελεί υπό κατοχή», ενώ κάλεσε την επίσημη πολιτεία των δύο αδελφών χωρών να ακολουθήσουν το γνωστό ρητό: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»…

Υπογράμμισε ότι η σκληρή πραγματικότητα που ζει η Κύπρος εδώ και 47 χρόνια, η Τουρκία θέλει να την εφαρμόσει και στη Θράκη. «Μιλάνε, πλέον καθαρά –θυμίζω το βιβλίο του Νταβούτογλου--  για “κυπροποίηση” της Θράκης. Και δεν εννοεί ότι απλώς θα ξεσηκώσει τους μουσουλμάνους. Το θέμα είναι να δημιουργηθούν οι νομικές προϋποθέσεις με διεθνείς συνθήκες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν, με επιχείρημα, την προστασία του μουσουλμανικού πληθυσμού».

Δίνοντας έμφαση, τόνισε ότι δεν είναι «κυπριακό πρόβλημα», είναι πρόβλημα της φυλής μας. Είναι  εισβολή και κατοχή σε μια γη ελληνική. «Η Κύπρος δεν… “κείται μακράν”. Γιατί, ο ελληνισμός, θα πρέπει να προστατεύεται όπου υπάρχει. Δεν αφορά μόνο στο στενό γεωγραφικό πλαίσιο. «Το επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι η Ελλάδα, το 74 δεν έκανε πόλεμο με την Τουρκία, γιατί πολύ απλά, η Τουρκία δεν έκανε επίθεση στην Ελλάδα. Η ΕΛΔΥΚ δεν είναι ελλαδική; Όταν τα τουρκικά αεροπλάνα τη βομβάρδιζαν, ποιον χτυπούσαν, την Κύπρο;».

Αναφέρθηκε στον ελλαδίτη ταγματάρχη Γιώργο Κατσάνη που σκοτώθηκε στον Πενταδάχτυλο, προσπαθώντας να καταλάβει το οχυρό του Αγίου Ιλαρίωνα. «Ένας Ελλαδίτης αξιωματικός που ένιωσε δέος και υποχρέωση να προστατεύσει την ελληνική γη», σημείωσε.

Προέτρεψε τους Έλληνες να αφιερώσουμε μια μέρα… Να στρέψουμε το μυαλό μας σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν σε μια μικρή γη, που όμως, όπως είπε, ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο. «Αν χαθεί η Κύπρος, η Ελλάδα θα χάσει το Αιγαίο», υπογράμμισε.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις μνήμης, την ερχόμενη Κυριακή. Στις 9:30 το πρωί, το μνημόσυνο θα τελεστεί στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, στο λιμάνι των Αβδήρων. Η απότιση τιμής προς τους ήρωες της Κύπρου, θα γίνει στο Άλσος των Αγνοουμένων, ενώ, όπως τόνισε, στο τέλος, θα προσφερθεί καφές.

Μη χάσετε, το Σάββατο, στις 13:00, μέσα από τη συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου, την εκπομπή του Συλλόγου για την τουρκική εισβολή που θα «φωτίσει» άγνωστες πτυχές της μεγάλης προδοσίας.

Ακούστε την κ. Ελένη Χατζηγεωργίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά