Νέστου Γαία: Η αναβίωση του θρακιώτικου αμπελώνα έχει όνομα…

Στο ξενοδοχείο του Νέμεσις, υποδέχτηκε τους φίλους του, ο γνωστός επιχειρηματίας, παλιός αυτοδιοικητικός, με διαχρονική την αγάπη του στα κοινά και την ανάπτυξη του τόπου, Γιάννης Τσεγγελίδης. Αφορμή της συνάντησης, η νέα σοδειά κρασιών του, με τίτλο «Νέστου Γαία».

Ο αμπελώνας «γεννήθηκε» το 2006, όταν και φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια. Εκείνη η εποχή, εμφορούνταν από την ανάγκη της επιστροφής και ενίσχυσης της Αγροφιλίας, σε αντίστιξη και πλήρη όμως «συμμετρία» με την αστυφιλία. Έννοια (και ανάγκη) που προωθούσε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο οποίος ήδη διένυε μια δημιουργική πολιτική πορεία. Το βιβλίο του «Αγροφιλία», ανάμεσα σε τόσα άλλα που έχει συγγράψει, είχε επηρεάσει εκπροσώπους του επιχειρείν, ιδίως στη Θράκη, μια αισιόδοξη εξέλιξη, καθώς, βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της αγροφιλίας είναι η «εμπλοκή» του επιχειρηματικού κόσμου.

Στη συμβολική φύτευση των πρώτων αμπελιών του κτήματος Τσεγγελίδη, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, παραβρέθηκε, στο περιθώριο μιας μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, εκείνη το διάστημα.

Στη χθεσινή εκδήλωση, έγινε γνωστό πως πλέον, το Κτήμα διαθέτει το δικό του εμφιαλωτήριο, κι έτσι, η αναβίωση του θρακιώτικου αμπελώνα, ενισχύεται ουσιαστικά… Παρουσιάστηκαν τρεις ετικέτες: Λευκό, Ροζέ και Κόκκινο.

Ο οικοδεσπότης αναφέρθηκε σε εκείνη την «πρώτη προσπάθεια», αλλά και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους του, καθώς εκτός από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, συμμετείχαν ο μεγάλος Χρόνης Αηδονίδης, ο ακαδημαϊκός (τότε) Κώστας Ζουράρις, εκπρόσωποι του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και αυτοδιοικητικοί και βουλευτές.

Ο κ. Τσεγγελίδης, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση, ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν, διάβασε ποίημα του Παναγιωτόπουλου για τη Ροδόπη και τον Νέστο, το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, με θέμα τα Βουνά της Ελλάδας, αλλά και το δικό του κείμενο, εμπνευσμένο από εκείνη τη μεγάλη γιορτή του 2006, με τίτλο «Θύμησες».

Ο συνεργάτης του, και γνωστός οινολόγος Αντρέας Πάντος, μίλησε στη συνέχεια για τη γνωριμία που είχε πριν από επτά χρόνια με τον Γιάννη Τσεγκελίδη, υπογραμμίζοντας ότι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του επιχειρηματία είναι η ασίγαστη θέρμη με την οποία υποστηρίζει την περιοχή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αναβίωση του αμπελώνα της Θράκης είναι απολύτως εφικτή, καθώς ο θρακιώτικος χώρος συνδυάζει υψόμετρο και κλίμα και αναπτύσσεται σε ένα έδαφος που απαιτεί… υπομονή, καθώς η ανάπτυξη είναι αργή, όμως ακριβώς αυτή η ιδιότητα, αποτελεί εχέγγυο για… «καλά κρασιά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά