Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής : Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η Ξάνθη αφουγκράζεται τους ήχους της Ανατολής-Ξεκίνησαν και οι ξεναγήσεις στην Παλιά Πόλη-Ο Π. Ξανθόπουλος στην ‘Όμορφη Πόλη’

Ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις επισκεπτών στην Παλιά Πόλη, ενημερώνει ο διευθυντής της ΦΕΞ κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος: ’πρόκειται για μικρές ομάδες επισκεπτών που είτε έρχονται στην πόλη μας, όπως μια οικογένεια Ξανθιωτών που ζει στην Ισπανία, είτε κάνουν τις διακοπές τους στη Θάσο ή σε κοντινούς προορισμούς και έρχονται για να δουν από κοντά την Παλιά Ξάνθη. Έχουν έρθει Ελβετοί και Γερμανοί’.

Η παραπάνω ενδιαφέρουσα γνωστοποίηση έγινε στο περιθώριο της ενημέρωσης από το διευθυντή της ΦΕΞ για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής, αποδεικνύει όμως τη δυναμική προσέλκυσης επισκεπτών του παραδοσιακού οικισμού, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που απαιτεί η υγειονομική κρίση.

Το φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η Ξάνθη αφουγκράζεται τους ήχους της Ανατολής με εξαιρετικές μουσικές, συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα.

Το φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ ήδη από την έναρξη του έδειξε τη δυναμική του και απέδειξε ότι αποτελεί μια από τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης.

Ο διευθυντής της ΦΕΞ κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, επισήμανε ότι λόγω της πανδημίας το πρόγραμμα τροποποιήθηκε:’ ώστε να είμαστε ευέλικτοι και συνεπείς στις υγειονομικές προτάσεις. Υπάρχει μια εγρήγορση λόγω του νέου κύματος της πανδημίας και όσων ενδεχομένως μας επιφυλάσσει’. 

Από τις 7 έως τις 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια ορχήστρας με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη, τα οποία θα ολοκληρωθούν με συναυλία, όπου θα παρουσιαστεί ο ‘Αλησμόνητος Κήπος’, μια δουλειά την οποία ζήτησε από τον καλλιτέχνη η Εθνική Λυρική Σκηνή και ήδη παρουσιάστηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας με μεγάλη επιτυχία. Η συναυλία θα δοθεί στην Αυλή με τα Χαμάμ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έκθεση «Νήματα με νοήματα» που μεταφέρθηκε στη Γενισέα, στο  «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών». Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση αυτή ‘γεννήθηκε’ μέσα από τη συνεργασία του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης με το εργαστήρι ραπτικής και πλεκτικής της ΦΕΞ . Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο για όλες τάξεις του Δημοτικού  και του Γυμνασίου.

Οι εικαστικοί και ιστορικοί περίπατοι στην παλιά Πόλη εμπλουτίζουν το πρόγραμμα, ενώ φέτος, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζεται και η έκθεση  «1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη και η αναμονή ενός αιώνα για την ελευθερία» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο , η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης θα παρουσιαστούν εκδόσεις της ΦΕΞ όπως το βιβλίο «Κι οι πρόγονοί μας πρόσφυγες» της Χρύσας Μπαΐρας και ‘Έλληνες Βλαχόφωνοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη-MONOΠΑΤΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΟΦΩΝΩΝ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη’ της Χαρίκλειας Μαργαριτοπούλου.

Τέλος, με την υποστήριξη της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, το Φεστιβάλ δημιουργεί μια βάση δεδομένων και μια ψηφιακή πλατφόρμας μέσω της οποίας και θα παρουσιαστεί η δυναμική των 13 χρόνων του Φεστιβάλ.

Ακούστε τον κ. Π. Ξανθόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά