Λαϊκή Συσπείρωση: ερωτήματα για το επικείμενο άνοιγμα του δημοτικού κολυμβητηρίου και το άνοιγμα των σχολείων προς τη δημοτική αρχή

Ερωτήματα, προς τη δημοτική αρχή, κατέθεσε η δημοτική παράταξη ‘Λαϊκή Συσπέιρωση’ για το επικείμενο άνοιγμα του δημοτικού κολυμβητηρίου και το άνοιγμα των σχολείων.

Το κολυμβητήριο

Οι ερωτήσεις για το επικείμενο άνοιγμα του δημοτικού κολυμβητηρίου απευθύνονται προς τους : Τσέπελη Εμμανουήλ - Δήμαρχο Ξάνθης, Ζερενίδη Ιωάννη – Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων – Δόμησης, Μπεκήρ Ογλού Σουά – Αντιδήμαρχο Αθλητισμού.

Αναφέρονται τα εξής:

«Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης θα ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη του 2021. Είναι ένα έργο που πέρασε μέσα από συμπληγάδες μετά το οριστικό του κλείσιμο το 2014, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων από τον Δήμο Ξάνθης.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η αδιαφορία της τωρινής αλλά κυρίως των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Ξάνθης, που άφησαν να περιέλθουν σε τραγική κατάσταση όλες οι αθλητικές υποδομές του Κολυμβητηρίου χωρίς κανένα απολύτως μέτρο φύλαξης, στο έλεος κακόβουλων πράξεων από αγνώστους, αλλά και των καιρικών συνθηκών. Ένα ιστορικό κολυμβητήριο που ήταν το πρώτο που κατασκευάστηκε στην Βόρεια Ελλάδα.

Μετά από αυτοψία που πραγματοποιήσαμε σε δύο επισκέψεις το προηγούμενο διάστημα διαπιστώσαμε την σημαντική πρόοδο των εργασιών, αλλά και σημαντικές ακόμη παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του, με την πλήρη διασφάλιση πρώτα και κύρια της ασφάλειας των αθλητών των κολυμβητικών σωματείων ώστε να διεξάγονται χωρίς κανένα πρόβλημα οι δραστηριότητές τους.

Όλα αυτά τα χρόνια που δεν λειτουργούσε το κολυμβητήριο οι οικογένειες των αθλητών πέραν της ταλαιπωρίας, αιμορραγούσαν οικονομικά αφού υποχρεώνονταν να μετακινούνται, με δικά τους έξοδα, σε γειτονικούς νομούς και κολυμβητήρια ώστε να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους οι αθλητές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκατέλειψαν το άθλημα.  

Από την ενημέρωση που μας έγινε, μας δημιουργούνται σημαντικά ερωτηματικά για την στατικότητα και την ασφάλεια των κτηρίων των μελλοντικών γραφείων των συλλόγων, που δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, αφού το κτήριο ανήκει σε παλαιότερο πολεοδομικό σχεδιασμό και είναι απλώς τακτοποιημένο.

Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι:

► Ποια ημερομηνία ή χρονική περίοδο θα παραδοθεί το Δημοτικό Κολυμβητήριο στους συλλόγους και στον λαό της Ξάνθης και με ποιον κανονισμό θα λειτουργήσει;

► Τι μέτρα θα πάρει η Δημοτική Αρχή για την πλήρη ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων και ποιες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης έγιναν ή προβλέπονται να γίνουν;

► Σε ποια προγράμματα (εάν έχει γίνει) έχουν ενταχθεί οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου;

► Τι μέτρα θα πάρει η Δημοτική Αρχή για την δωρεάν παροχή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, υπό τις κατευθύνσεις της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου, αλλά και στους αθλητικούς κολυμβητικούς συλλόγους;».

Τα σχολεία

Το δεύτερο ερώτημα, για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, απευθύνεται προς τους : Τσέπελη Εμμανουήλ - Δήμαρχο Ξάνθης, Μπεκήρ Ογλού Σουά – Αντιδήμαρχο Παιδείας, Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ερώτηση είναι η εξής:

«Στις 13 Σεπτεμβρίου επίκειται το άνοιγμα των σχολείων, και είναι σημαντικό ζήτημα η ασφαλής λειτουργία τους. Η καθαριότητα των σχολικών χώρων δε διασφαλίζεται με βάση τις εργατοώρες των καθαριστριών που όρισε η Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση, για το γεγονός ότι μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας covid-19.

Η κυβέρνηση επέλεξε, αντί για να πάρει ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα, να προχωρήσει στην πεπατημένη, χωρίς να προβεί στην θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην προστασία στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην λειτουργία με το άνοιγμα των σχολείων.

Απέναντι στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, απαντούν με αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών, ενώ σχεδιάζουν την κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα. Ενώ δεν λαμβάνουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.

Απέναντι στο αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει, απαντούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη.

Απέναντι στο αίτημα για καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό καθαριστριών/ων, με πλήρες ωράριο, απαντούν με 2ωρες συμβάσεις (!) και απολύσεις καθαριστριών/ών. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, να σηκώσουν οι Δήμοι το οικονομικό –και όχι μόνο- βάρος. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία τους, για υποχρεώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης συνολικά.

Απέναντι στο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές απαντούν με self-test στους μαθητές και επί πληρωμή τεστ στους εκπαιδευτικούς, πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη.

Απέναντι στο αίτημα για επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαντούν με απαράδεκτους εκβιασμούς και διαίρεση των εργαζομένων.

Αντί να λάβουν υπόψη τις σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν, για το γεγονός ότι με τις παλινωδίες τους εδώ και δύο χρόνια, τα σχολεία υπολειτουργούν,  για μια ακόμα φορά προσπαθούν, με επικοινωνιακά τρικ, να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω τους, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και την ίδια ώρα παίρνουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Οι κυβερνητικές ευθύνες, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς γονείς εκπαιδευτικούς μαθητές, ούτε ρίχνοντας τις δικές της ευθύνες στους Δήμους.

Ρωτάμε την Δημοτική αρχή τι μέτρα θα πάρει ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα παραπάνω για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά