Γ.Μπούτος: η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης στο ECOTOUR-NET ανοίγει νέες προοπτικές στην ευρεία προβολή της Ξάνθης και την αύξηση της επισκεψιμότητας

Τις νέες προοπτικές στον τομέα της στοχευμένης αλλά και ευρείας προβολής των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ξάνθης και της αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή, που δρομολόγησε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης  στο έργο Developing ecotourism net in Black Sea Region – Ανάπτυξη δικτύου οικοτουρισμού στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, με ακρωνύμιο ECOTOUR-NET, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "ENI CBC Joint Operational Programme BLACK SEA BASIN 2014-2020", παρουσίασε , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο ειδικός εντεταλμένος σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Ξάνθης, και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Γιάννης Μπούτος.

Ακούστε τον κ. Γ.Μπούτο.

Όπως τόνισε, το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, συνεχίσθηκε, εμπλουτίστηκε και ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός από τη σημερινή δημοτική αρχή: ‘για τις ανάγκες του έργου σχεδιάστηκαν δύο πεζοπορικές και δύο ποδηλατικές διαδρομές στην περιοχή της Χαϊντούς και της Σταυρούπολης, επεσήμανε και πρόσθεσε: ‘Η επιλογή των διαδρομών έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια όπως η ελκυστικότητα, η ασφάλεια, η βατότητα, η εύκολη πρόσβαση και η εξυπηρέτηση του κοινού που απευθύνονται (ποδηλάτες, πεζοπόροι).

Η διαδικασία που ακολούθησε η ομάδα έργου για τις καταγραφές ήταν η χαρτογράφηση της περιοχής με επιτόπια έρευνα και GPS υψηλής ακρίβειας. Αφού ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές, ακολούθησε η επεξεργασία των δεδομένων σε περιβάλλον GIS και η απεικόνισή τους σε υπόβαθρο Google Earth.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες του έργου πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη επιτόπια έρευνα στην περιοχή μελέτης, η οποία εκτείνεται στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης και συγκεκριμένα στην οροσειρά της Ροδόπης.

Σκοπός της επιτόπιας έρευνας ήταν η αναζήτηση παλαιών μονοπατιών που με το πέρας του χρόνου εγκαταλείφτηκαν, καθώς έπαψαν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων.

Κατά την έρευνα πραγματοποιήθηκε συλλογή πληροφοριών για την περιοχή από έγκριτο υλικό αρμόδιων φορέων και από ντόπιους που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν GPS υψηλής ακρίβειας και καταγράφηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε το οδικό δίκτυο (κύριο, δευτερεύον),  τα μονοπάτια που είναι κατάλληλα για τις ανάγκες του έργου, τα φυσικά – πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος. Παράλληλα, καταγράφηκαν οι εργασίες σήμανσης των διαδρομών, ώστε να καταστηθούν ασφαλή για τους πεζοπόρους και ποδηλάτες που θα τα επισκεφθούν.

Στη συνέχεια όλα τα δεδομένα εισήχθησαν σε χαρτογραφικό λογισμικό και επεξεργάστηκαν σε περιβάλλον GIS. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν να οπτικοποιηθούν τα αποτελέσματα σε μορφή χαρτών και να λειτουργήσουν μελλοντικά ως οδηγοί για την υλοποίηση του έργου’.

 

 

Ο κ. Μπούτος παρουσίασε τις διαδρομές που σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν, οι οποίες είναι οι παρακάτω:

Ποδηλατική διαδρομή Β1

Σταυρούπολη - Νέστος – Ιερά Μονή Κομνηνών - Κομνηνά – Σταυρούπολη(13,7km)

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία την πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης και κατευθύνεται  προς την παρόχθια περιοχή του Νέστου, έπειτα συνεχίζει για την Ιερά Μονή Κομνηνών, συνεχίζει για Κομνηνά και καταλήγει στο σημείο όπου ξεκίνησε, δηλαδή στην πλατεία της Σταυρούπολης. Ο εκτιμώμενος χρόνος είναι 2 ώρες  και η διαδρομή στο σύνολό της χαρακτηρίζεται πολύ εύκολη. Η διαδρομή παρουσιάζει και πολιτιστικό ενδιαφέρον καθώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το Λαογραφικό μουσείο της Σταυρούπολης, την Ιερά Μονή Κομνηνών στο 7ο χλμ και τον Μακεδονικό Τάφο στο 10ο χλμ.

Πεζοπορική διαδρομή Α1

Σταυρούπολη – Καλλιθέα (8,7km)

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία την πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης ακολουθεί χωματόδρομο για 1,5χλμ, με βορειοανατολική κατεύθυνση, ο οποίος καταλήγει στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Από το σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι για την Καλλιθέα,  το οποίο είναι χαρακτηρισμένο και ως εθνικό μονοπάτι και ανηφορίζει μέχρι τα 780μ υψόμετρο, σε δασώδη έκταση.  Ο εκτιμώμενος χρόνος είναι  4 ώρες  και η διαδρομή στο σύνολό της χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας.

Ποδηλατική διαδρομή Β2

ΔΧ Ερύμανθου - Καταρράκτης Λειβαδίτη – ΔΧ Ερύμανθου (13,3km)

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία το Δασικό Χωριό Ερύμανθου, κατευθύνεται προς τον καταρράκτη του Λειβαδίτη και καταλήγει στο σημείο όπου ξεκίνησε, δηλαδή στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου. Το Δασικό Χωριό Ερύμανθου βρίσκεται στο δάσος της Χαϊντούς και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης και αποτελείται από 12 ξύλινα σπιτάκια δύο δωματίων που το καθένα μπορεί φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα. Προσφέρεται για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τη φύση της περιοχής και να περάσουν στιγμές χαλάρωσης σε ένα υπέροχο δασωμένο τοπίο. Είναι σε λειτουργία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη αποτελεί μοναδικό θέαμα για τους επισκέπτες, έχει ύψος περίπου 60 μέτρα και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων. Ο εκτιμώμενος χρόνος της διαδρομής είναι 1 ώρα και 20 λεπτά και στο σύνολό της χαρακτηρίζεται ως εύκολη.

Πεζοπορική διαδρομή Α2

 ΔΧ Ερύμανθου – Γέφυρα Λεωνίδα – Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης – ΔΧ  Ερύμανθου (20,3km)

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία το Δασικό Χωριό Ερύμανθου, κατευθύνεται προς το ιστορικό γεφύρι του Λεωνίδα, συνεχίζει προς το Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης (Δάσος Τσίχλας) και καταλήγει στο σημείο όπου ξεκίνησε, δηλαδή στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου. Το γεφύρι του Λεωνίδα είναι μονότοξο και βρίσκεται στο Αρκουδόρεμα, 18 χλμ βορειοανατολικά του χωριού Λειβαδίτη. Είναι χτισμένο στα 1.240μ. υψόμετρο και αποτελεί ένα από τα ψηλότερα σημεία που έχει χτιστεί γεφύρι στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912-14) είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη μάχη στο σημείο, καθώς οι Βούλγαροι είχαν προσπαθήσει να το καταλάβουν. Τη μάχη κέρδισε ο Ελληνικός Στρατός, αλλά ο επικεφαλής διοικητής Λεωνίδας έχασε τη ζωή του. Το όνομά του δόθηκε στο γεφύρι προς τιμήν του. Σε απόσταση 12 χλμ. από το Δασικό Χωριό Ερύμανθου βρίσκεται το ∆άσος της Οξιάς , στη θέση Τσίχλα και σε υψόμετρο 1.500 μ. Εκτείνεται σε μία έκταση 180 στρεμμάτων και έχει χαρακτηρισθεί ∆ιατηρητέο Μνηµείο της Φύσης, λόγω των αδιατάρακτων συστάδων οξιάς και της οικολογικής, βοτανικής και αισθητικής αξίας του.

Κατά το μεγαλύτερο τμήμα της η διαδρομή αποτελείται από δασικούς δρόμους και το υπόλοιπο από μονοπάτια. Σε αρκετά σημεία της διαδρομής οι επισκέπτης έχει την ευκαιρία  για μια σύντομη  ανάπαυλα στα παγκάκια και στα κιόσκια που θα συναντήσει. Η διαδρομή είναι πολύ ασφαλής και η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι δυνατή στο μεγαλύτερο τμήμα της. Κατά τους χειμερινούς μήνες  οι δασικοί δρόμοι είναι προσβάσιμοι μόνο με τετρακίνητα οχήματα.

Ο εκτιμώμενος χρόνος είναι 8 ώρες και 30 λεπτά και η διαδρομή στο σύνολό της χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά