Εκδηλώσεις μνήμης στο Καρυόφυτο, για τον άδικο σφαγιασμό των κατοίκων από τους Βουλγάρους

Με Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνω Καρυοφύτου  και Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, ομιλία για το χρονικό της ημέρας και κατάθεση στεφάνων, η Ξάνθη τίμησε την Ημέρα Μνήμης του άδικου σφαγιασμού των κατοίκων του Καρυοφύτου από τους Βουλγάρους (9 Σεπτεμβρίου 1944).

Το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Άγγελος Χουδελούδης, ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Απόστολος Ελευθεριάδης, οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης, και κ. Ιωάννης Ζερενίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώνσταντίνος Κουρτίδης, ο πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Στάθης Γιαννακίδης, ενώ οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρυοφύτου Διαμαντής Σερεφιάς.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944: Η σφαγή των Καρυοφυτιανών από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.
Τον Μάϊο του 1941 η Κοινότητα Καρυοφύτου, όπως και όλη η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταλαμβάνεται από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας.
Η βουλγαρική κυβέρνηση εγκαθιστά στρατιωτική βάση στο Δημοτικό Σχολείο του Άνω Καρυοφύτου και διορίζει δικό της πρόεδρο της Κοινότητας Καρυοφύτου τον Βασίλειο Καϊσέφ.
Η 9η Σεπτεμβρίου 1944 αποτελεί την πιο αιματηρή ημέρα των τριών χρόνων της βουλγαρικής κατοχής για το Καρυόφυτο.
Οι Βούλγαροι είχαν αντιληφθεί την παρουσία των ανταρτών με αποτέλεσμα να γενικευθούν οι συγκρούσεις από τις πρώτες πρωϊνές ώρες, διότι νόμιζαν οτι είχαν περικυκλωθεί. Ο αξιωματικός του βουλγαρικού στρατού εξέδωσε διαταγή να εκτελούν όποιον δουν να κινείται και κάλεσε και άλλες ενισχύσεις.
Πριν το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν οι ενισχύσεις και οι αντάρτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν καταφεύγοντας στα γύρω βουνά παίρνοντας μαζί τους αρκετούς από τους κατοίκους. Ανάμεσα τους και μία επίτοκος, η οποία με την βοήθεια των άλλων γυναικών, μέσα σε μία καλύβα, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι τον Ξενοφώντα Μπαλτά του Αθανασίου.
Πριν της 12:30 το μεσημέρι απόλυτη σιγή επικρατούσε στο χωριό και ο αξιωματικός του βουλγαρικού στρατού διέταξε τους φαντάρους του να λεηλατήσουν τα σπίτια και τα καταστήματα, και στην συνέχεια να τα κάψουν. Από την μανία των Βουλγάρων δεν γλύτωσε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, τον όποιο και έκαψαν.
Όταν αποχώρησαν οι Βούλγαροι και οι κάτοικοι επέστρεψαν στο χωριό, αντίκρισαν τις περιούσιες τους κατεστραμμένες από την φωτιά και παντού να υπάρχουν πτώματα συγχωριανών τους. Τριάντα τέσσερις Καρυοφυτιανοί -ανάμεσα τους γυναικόπαιδα, ανήμποροι άντρες, ηλικιωμένοι, παιδιά και βρέφη- εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Ανάμεσα στους νεκρούς και ο διοριζόμενος Βούλγαρος πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλειος Καϊσέφ, τον οποίο και εκτέλεσαν οι συμπατριώτες του γιατί τους εμπόδισε να πράξουν αυτήν την απάνθρωπη ενέργεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά