‘Από το εκμαγείο στο ταμείο – ένα οδοιπορικό στην ελληνική ετυμολογία και λεξιτοκία’- Ένα διαφορετικό λεξικό από τον Θ. Τσακνάκη

Μια πρόκληση επεφύλαξε για τους αναγνώστες του ο φιλόλογος συγγραφέας κ. Θανάσης Τσακνάκης. Ένα παιχνίδι…λέξεων που οδηγεί μέσα από μια απολαυστική μελέτη στη γνώση (σ.σ: ‘σκάει’ συχνά το χαμόγελο στα χείλη ενώ συναντάς και σελίδες που δεν μπορείς να αποφύγεις το γέλιο).

Μπορεί η παραπάνω περιγραφή να μη συνάδει με την αίσθηση που αφήνει στον αναγνώστη η μελέτη ενός λεξικού, βασισμένου από την αρχή ως το τέλος σε επιστημονικά ερείσματα, και όμως ο Θανάσης Τσακνάκης με τη νέα του συγγραφική δουλειά, εντελώς διαφορετική από το μέχρι τώρα έργο του, αποδεικνύει ότι γίνεται!

Το νέο του βιβλίο, μια επιστημονική μελέτη στις έννοιες που ‘κουβαλούν’ οι ελληνικές λέξεις, είναι όντως μια πρόκληση, μάλλον καινοτόμα σε ότι αφορά το πεδίο που αποφάσισε να δράσει, δηλαδή το λεξικό.

Τίτλος του λεξικού ‘ Από το εκμαγείο στο ταμείο – ένα οδοιπορικό στην ελληνική ετυμολογία και λεξιτοκία’ και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο συγγραφέας δίνει παραπάνω από μια ταυτότητες για κατάταξη του βιβλίου σε μια παραδοσιακή  κατηγορία, λεξικό, αντιλεξικό, γλωσσικό θησαυρό, ο αναγνώστης φτάνοντας στην τελευταία σελίδα διαπιστώνει ότι και οι τρεις κατηγορίες συνυπάρχουν αρμονικά !

Ο συγγραφέας απευθύνεται όχι μόνο σε φιλόλογους και γλωσσολόγους, αλλά σε κάθε φιλομαθή πολίτη που αναζητά τη γνώση : ‘δεν απαιτείται να είσαι φιλόλογος για να χρησιμοποιείς σωστά τη γλώσσα’, υποστηρίζει και καλεί τους αναγνώστες του να μελετήσουν , να επιλέξουν, να απορρίψουν.

Από τις πρώτες σελίδες του λεξικού αντιλαμβάνεται κανείς την ανεξάντλητη λεξιπλασία και εκφραστική δυνατότητα της ελληνικής γλώσσας και στην τελευταία σελίδα του θα συμφωνήσει με το συγγραφέα ότι :’ έννοια που δεν δύναται να διατυπωθεί στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει’.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘ΕΝΔΟΧΩΡΑ’ και στην Ξάνθη διατίθεται από το Studio Italos.

Ακούστε τον κ. Θανάση Τσακνάκη.

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά