Προειδοποιητικού χαρακτήρα η χθεσινή στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων-Χρόνια τα άλυτα προβλήματα, επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου Ξάνθης

Οι δικαστικοί υπάλληλοι των Δικαστικών Υπηρεσιών της Ξάνθης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας συμμετείχαν στη χθεσινή 3ωρη  Πανελλαδική Στάση Εργασίας, αφού τα χρόνια προβλήματα των υπηρεσιών τους παραμένουν άλυτα, επισημαίνει , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου , η πρόεδρος του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Ξάνθης, κ. Βούλα Μαχαιρίδου.

Όπως υπογράμμισε : ‘ η χθεσινή στάση εργασίας ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα. Εάν δεν δοθούν λύσεις θα υπάρξει κλιμάκωση. Τα προβλήματα είναι σχεδόν κοινά σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού (κενές οργανικές θέσεις γραμματέων ανά υπηρεσία: 30% στο  Πρωτοδικείο, 45% στο Ειρηνοδικείο και 20% στην Εισαγγελία Πρωτοδικών), που έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την εργασία πέραν του ωραρίου, την οικονομική εξαθλίωση των δικαστικών υπαλλήλων (μνημονιακές περικοπές στους μισθούς, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση επιδόματος ειδικών συνθηκών το οποίο δίδεται στους δικαστικούς λειτουργούς,  αλλά σταμάτησε να δίδεται στους δικαστικούς υπαλλήλους από το 2011), την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση ( πολλές φορές χρειάζεται να παίρνουν εργασία στο σπίτι, ενώ είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τα αυτόφωρα του Σαββατοκύριακου χωρίς αμοιβή), την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και μηχανοργάνωσης (στην εποχή των ψηφιακών αλμάτων , ‘παλεύουν’ με χειρόγραφα), την ανύπαρκτη επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων( οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι είναι εκείνοι που ‘εκπαιδεύουν’ τους νεότερους, ενώ ο νέος κώδικας προβλέπει ότι πρέπει να προηγείται πολύμηνη εκπαίδευση των νεοεισερχομένων), την αύξηση των εξόδων των επιμελητών, οι οποίοι για κάνουν επιδόσεις λαμβάνουν 50 ευρώ μεικτά, όπως και οργάνωση του συστήματος ηχογράφησης και αποηχογράφησης από δικαστικούς υπαλλήλους και όχι από ιδιώτες. Από φέτος επεκτείνεται και στα ποινικά . Το έργο δόθηκε για 1,6 εκ ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για όλη τη χώρα. Διαπιστώνονται και καθυστερήσεις αλλά υπάρχει και ο προβληματισμός για την εχεμύθεια που απαιτείται σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα . Δεν λέμε ότι δεν τηρείται ο νόμος , όμως καταθέτουμε τον προβληματισμό μας’.

Όπως  επισήμανε η κ. Μαχαιρίδου η τελευταία προκήρυξη για προσλήψεις έγινε το 2017. Αρκετοί όμως ήταν εκείνοι που τελικά παραιτήθηκαν:’ από τη μια οι πιεστικές συνθήκες εργασίας και από την άλλη οι χαμηλοί μισθοί, λαμβάνουν ως νεοεισερχόμενοι 858 ευρώ μεικτά, δηλαδή 720 ευρώ καθαρά, οδήγησαν σε παραιτήσεις αρκετούς.  Στο Πρωτοδικείο Ξάνθης που είχαμε παραίτηση ακόμη δεν έγινε αναπλήρωση’.

Τέλος, η κ. Μαχαιρίδου ευχαρίστησε το Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, ο οποίος δια του προέδρου εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων.

Ακούστε την κ. Β. Μαχαιρίδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά