Ά.Μπεμπεκίδης: επίκαιροι όσο ποτέ οι αγώνες που σηματοδοτεί η Πρωτομαγιά

‘Η πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων και των ανέργων’,  επεσήμανε ο πρόεδρος  Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπαμπεκίδης, ο οποίος κάλεσε και μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου τους Ξανθιώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την απεργιακή συγκέντρωση του φορέα, την Κυριακή, στις 10:00π.μ, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του εργατικού κέντρου.

Όπως υπογράμμισε οι αγώνες του 1886- όπως και όσοι ακολούθησαν- ήταν, είναι και θα παραμείνουν διαχρονικά επίκαιροι :’Αγώνες που βάφτηκαν με αίμα για τα εργατικά δικαιώματα, την εργατική αλληλεγγύη, την ειρήνη, τη δημοκρατία’, υπογράμμισε.

Η διεκδικητική ατζέντα παραμένει ίδια με την απεργία της 6ης Απριλίου και θα αναδειχθεί ταυτόχρονα με την τιμή που θα αποδοθεί στους αγώνες των εργατών που σηματοδοτεί παγκοσμίως η Πρωτομαγιά :’ θα τιμήσουμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να σταματήσει, επιτέλους, η φτώχεια και η ανισότητα. Δεν πάει άλλο. Ότι θετικό έρχεται είναι καλοδεχούμενο. Ανήμερα την Πρωτομαγιά ανακοίνωσε τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση. Στις σημερινές συνθήκες όμως δεν φτάνει. Δεν αγγίζουν το μέσο όρο του σημερινού πληθωρισμού. Οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν, ο μήνας δεν βγαίνει. Μέσα στην πανδημία, και πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και η κρίση της ακρίβειας, η ΕΛΣΤΑΤ είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα. Τότε λοιπόν , σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εργαζόμενος στη χώρα μας έπρεπε να δουλεύει μέχρι τον Ιούλιο για να πληρώνει μόνο άμεσους και έμμεσους φόρους. Και από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο να δουλεύει για να καλύπτει τις ανάγκες του και τις ανάγκες της οικογένειας. Αν γινόταν σήμερα αυτή η καταγραφή, άραγε ποια συμπεράσματα θα εξάγονταν; Το κράτος, οι εργοδότες πρέπει να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Ας μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Από το 2012 ο κατώτατος μισθός…ανεβοκατεβαίνει, χωρίς καν να συμμετέχουν σε ένα ουσιαστικό διάλογο η ΓΣΕΕ και οι κοινωνικοί εταίροι: μας πήγαν στα 586, η επόμενη κυβέρνηση έλεγε θα τον ανεβάσει στα 751 και μας πήγε στα 630. Σήμερα ανήλθε στα 731 μεικτά. Από το 2012 πάγωσαν τις τριετίες. Αν από τότε οριζόταν ο κατώτατος στα 751, αν ξεπάγωναν οι τριετίες,  μαζί με τα επιδόματα, σήμερα θα έφτανε τα 1.050. Μας έλεγαν το 2018 ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά τι άλλαξε; Ξεπάγωσαν οι τριετίες; Όχι. Ισχύει η μνημονιακή δέσμευση να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία θα κατέβει στο 10%. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε το 2030… Και θα ξαναθυμίσω τι είχα πει πέρυσι το καλοκαίρι στον υπουργό οικονομικών που επισκέφθηκε την Ξάνθη. Του είχα πει ότι από το πετρέλαιο μας γύρισαν στην ξυλόσομπα και τώρα θα γυρίσουμε και στη γκαζόλαμπα. Δυστυχώς πλέον και η ξυλόσομπα και η γκαζόλαμπα δεν συμφέρουν… ’.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κάλεσε τους Ξανθιώτες εργαζόμενους, τους άνεργους , τους συνταξιούχους να προσέλθουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Κυριακής.

Ακούστε τον κ. Α. Μπεμπεκίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά