Ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. της Ελλάδας στο Ισραήλ και η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Major General Tamir Yadai.

 

Κατά τη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΣ των δύο χωρών αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

O αρχηγός ΓΕΣ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (International Defense Cooperation Directorate of the Israel Ministry of Defense) Brigadier General (Ret.) Mishel Ben Baruch, και επισκέφθηκε την έδρα του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του Ισραήλ (National Training Center) όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του κέντρου και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

O αρχηγός ΓΕΣ κατέθεσε στεφάνι στο Mνημείο του Oλοκαυτώματος και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ΄.


Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα εξοπλιστικά

Βεβαίως, από τις συνομιλίες του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εξοπλιστικά, με τη χώρα μας να ενδιαφέρεται για μια σειρά από ισραηλινά οπλικά συστήματα και συγκεκριμένα στο αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Spike/NLOS, το οποίο θα βάλουν στη φαρέτρα τους άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς, ενώ επίσης μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και από μικρά τεθωρακισμένα και είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του. Το βλήμα βάρους 70 κιλών μπορεί να κατευθύνεται εύκολα από τον χειριστή και να αλλάζει συνεχώς πορεία, ακολουθώντας στόχους που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πλήττοντάς τους με απόλυτη ακρίβεια.



Επιπροσθέτως, το Ισραήλ μέσω της ΕΛΒΟ συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης για το «εθνικό τυφέκιο», έχοντας προτείνει το Tavor 7, αλλά και το Tavor X95. Τα δυο όπλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς το πρώτο έχει διαμέτρημα 7,62X52, ενώ το δεύτερο το 5,56X45.

Αντίτυπα των δυο όπλων δοκιμάστηκαν σκληρά από τα έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να βαθμολογηθούν για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο, που με τα μέχρι στιγμής επιχειρησιακά δεδομένα δείχνει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και με απροβλημάτιστη λειτουργία.  Οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για το «εθνικό όχημα», έχοντας προτείνει την σειρά οχημάτων SandCat που έκτοτε έχει εξελιχθεί σε 4 “γενεές” καλύπτοντας διαφορετικές απαιτήσεις και με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές. Η Αθήνα μάλιστα, φέρεται να έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες συμπαραγωγής που μπορεί να υπάρξουν, τόσο για το τυφέκιο όσο και για το νέο «εθνικό όχημα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τεχνολογία
Τοπικά