Εγκαίνια παλαιού Δημαρχείου: Παραδόθηκε ένα στολίδι στην Παλιά Πόλη
Υποβλήθηκε από tarnaout στις Πέμ, 2022-09-08 15:39.
Ένα κτίριο εμβληματικό, που σφραγίσθηκε με τη νεότερη ιστορία της πόλης της Ξάνθης, το παλαιό Δημαρχείο στην Παλιά Πόλη, παραδόθηκε χθες, πλήρως ανακαινισμένο στους Ξανθιώτες.
Την κορδέλα των εγκαινίων, έκοψαν από κοινού ο τέως Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης-που επί Δημαρχίας του ξεκίνησε η διαδικασία αναπαλαίωσης- και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.
Ο Μανώλης Τσέπελης
‘Παραδίδουμε σήμερα ένα στολίδι μέσα στην Παλιά Πόλη’ επισήμανε ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης , ο οποίος αναφέρθηκε στις πολυετείς απαιτητικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του κτιρίου :’ Ήταν πρόκληση . Έργο απαιτητικό , με πολλές ιδιαιτερότητες… Χτισμένο στα τέλη του 16ου αιώνα. Είμασταν όμως αποφασισμένοι να το διασώσουμε και να το αναδείξουμε. Είναι ένα κτίριο με ιστορία και πολιτιστική αξία. Εδώ γράφτηκε η νεότερη ιστορία του τόπου. Θα λειτουργεί ως χώρος κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ως χώρος συνάθροισης, προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρία καθώς τοποθετήθηκε ειδικός ανελκυστήρας’.
Ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στο Μιχάλη Στυλιανίδη τον ευχαρίστησε για όσα πέτυχε στη μακρά μαχόμενη θητεία του στην αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας περήφανος που θήτευσε δίπλα του για 3 τετραετίες. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου , συνεργάτες και υπηρεσίες , καθώς επίσης τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ , τη διαχειριστική αρχή και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού.
’Πλέον αναλαμβάνει το κτίριο αυτό να διαδραματίσει το σύγχρονο ρόλο του στην κοινή προσπάθεια όλων μας για ανάπτυξη και ευημερία’ κατέληξε.
Ο Μιχάλης Στυλιανίδης
"Μετά τη Νίκη τι;", είπε ο Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην κα. Νίκη Αγαθάκη που μελέτησε και επίβλεψε το έργο του παλιού Δημαρχείου και αναφέρθηκε λίγο νωρίτερα με λεπτομέρειες στους χώρους που αποκαταστάθηκαν, προσθέτοντας: ένα τέτοιο έργο μιλά από μόνο του’.
Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος ξεκίνησε άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες αναπαλαίωσης μετά τη μεταφορά του δημαρχείου στο νέο κτίριο της κεντρικής πλατείας, αποκάλυψε ότι είχε συχνή επικοινωνία με το Μανώλη Τσέπελη προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία των εργασιών.
"Έλαβα πρόσκληση και μάλιστα δύο προσκλήσεις για να παραβρεθώ στα εγκαίνια", σημείωσε ο Μιχάλης Στυλιανίδης, προσθέτοντας "και χωρίς πρόσκληση θα ήμουν σήμερα εδώ", ενθυμούμενος τα 14 χρόνια της δημαρχιακής θητείας του στο συγκεκριμένο κτίριο.
Έστειλε όμως και ένα μήνυμα-ομολογουμένως το πολλοστό, αφού κατά την περίοδο που ήταν δήμαρχος το είχε επισημάνει πάμπολλες φορές προς την κεντρική διοίκηση- για πάταξη της γραφειοκρατίας, με αποδέκτη το Γ.Γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια: "η αποκατάσταση -είπε- σχεδιάστηκε πριν 30 χρόνια.
Ξεκίνησαν οι μελέτες το 2008, δημοπρατήθηκε το 2013 και έπρεπε να τελειώσει το Μάρτιο του 2015.
Τελείωσε και παραδόθηκε το 2022.
Πέρασαν τέσσερις δήμαρχοι.
Επιτέλους να πατάξουμε τη γραφειοκρατία’.
Ο Γ.Γ. Δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος
Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε ότι πρόκειται για έργο ‘ σημαντικό και εξωστρεφές . Θα φιλοξενήσει πολλές και διαφορετικές ιδέες, θα καλλιεργήσει τη σύνθεση’. Κατέθεσε και τις εντυπώσεις του από τη σύντομη παραμονή του στην πόλη:’ η Ξάνθη είναι μια πόλη που λειτουργεί αποτελεσματικά και άψογα. Η δημοτική αρχή κάνει καλά τη δουλειά της και ο κόσμος της έχει όνειρα και θέλει να δουλέψει συλλογικά’.
Το ΕΣΠΑ είναι ένα πρόγραμμα με βαριές δράσεις τόνισε, όπως οι υποδομές, διαθέτει όμως και τομείς κοινωνικών δράσεων. Και δεν είναι μόνο αυτό το έργο. Υλοποιούμε έργα της τάξης των 5 εκ από το Π.Δ.Ε και 20 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ μέσω του περιφερειακού προγράμματος ΑΜΘ :’ Ο τομέας βιώσιμων πόλεων, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο που ανοίγει σε δυο μήνες , θα υποστηρίξει έργα καθημερινότητας των Δήμων και θα είναι προσαυξημενος κατά 22%. Συνολικά 640 εκ θα διατεθούν για υλοποίηση έργων καθημερινότητας στους δήμους της χώρας’, γνωστοποίησε.
Συμφώνησε δε με το Μιχάλη Στυλιανίδη στην ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας καθώς οι καθυστερήσεις ενέχουν τον κίνδυνο απένταξης των έργων.
Ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Ο διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου κ. Τηλέμαχος Αρναούτογλου καλωσορίζοντας τον κόσμο αναφέρθηκε στη βαριά ιστορία του κτιρίου και ανέδειξε τις νέες προδιαγραφές του:’ Είναι σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας… Ένα τοπόσημο που προσελκύει τους δικούς του επισκέπτες στο χώρο που δεσπόζει , την Παλιά Πόλη’.
Χτισμένο το 1880 από Αυστροούγγρους τεχνίτες και τον Εβραίο καπνέμπορο Μωυσή.
Αργότερα πέρασε στην οικογένεια Ορφανίδη. Το 1926 αγοράστηκε από το Δήμο επί Δημαρχίας Πυγμαλίωνα Χρηστίδη και το 1929 στέγασε το δήμο. Ανακηρύχθηκε διατηρητέο από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης το 1995 και το 2013 , με τη μεταφορά του Δήμου στο νέο του κτίριο, ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης ξεκίνησε τη διαδικασία αναπαλαίωσης και σήμερα παραδίδεται στους πολίτες της Ξάνθης.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης
Ο Σεβασμιότατος Ξάνθης , ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω της χθεσινής υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κομοτηνή, στο μήνυμα του συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου που είναι η απαρχή της νέας προσφοράς του ιστορικού αυτού κτιρίου στο παρόν και το μέλλον. Ο Σεβασμιότατος δώρισε 4 πίνακες οι οποίοι ήδη κοσμούν το νέο κτίριο.
Η αρχιτέκτονας Νίκη Αγαθάκη
Η Αρχιτέκτονας Νίκη Αγαθάκη που ήταν η μελετήτρια και έκανε την επίβλεψη του έργου αναφέρθηκε αναλυτικά σε έναν έναν τους χώρους, στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και στο σύνολο των αποκαταστάσεων.
Η έκπληξη από τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας
Στο τέλος και πριν κόψουν την κορδέλα οι κ.κ. Τσέπελης και Στυλιανίδης, τα πρώην και νυν στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ξάνθης , ο μηχανικός Μελέτης Τερζόγλου και η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Δήμου Ξάνθης Κατερίνα Μανά, τους πρόσφεραν την πρώτη πινακίδα που κοσμούσε το ιστορικό κτίριο, που είναι μεταλλική και χρονολογείται από το 1926.