Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 η συνάντηση των κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜΘ με τον υπ. Α.Α.Τ- Ουσιαστικές λύσεις και όχι επικοινωνιακές τακτικές ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Την ερχόμενη Τετάρτη, στην Αθήνα και όχι στην έδρα της περιφέρειας ΑΜΘ την Κομοτηνή, θα γίνει τελικά η συνάντηση των κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών της περιφέρειας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού για νέα ενίσχυση ύψους 90εκ ευρώ προς τους κτηνοτρόφους.

Όπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος κ. Νίκος Δημόπουλος, εκ μέρους του άτυπου δικτύου κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜΘ, παρά τη δέσμευση του ιδίου του υπουργού ότι η ΑΜΘ θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα επισκεφθεί και αν και ήδη επισκέφθηκε Έβρο και Ξάνθη, για αγροτικά ζητήματα, δεν συναντήθηκε με τους κτηνοτρόφους:’ η πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειας ΑΜΘ είναι γνωστή από το Φεβρουάριο του 2021 ακόμη και σχετίζεται με το μείζον θέμα των ζωοτροφών και τη δίκαιη κατανομή της ΚΑΠ’ υπενθυμίζει ο κ. Δημόπουλος.

Αναφορικά με το νέο πακέτο ενίσχυσης των 90 εκ ευρώ που ανακοίνωσε για τους κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς, αυτή τη φορά συνδεδεμένο με τον αριθμό των ζώων και την πραγματική παραγωγή, αλλά και την προτροπή του υπουργού να στραφούν οι κτηνοτρόφοι στην ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών , ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε:’ Δεν περιμένουμε τίποτε περισσότερο από ότι πήραμε με το προηγούμενο πακέτο των 50 εκ για τις ζωοτροφές, που θυμίζω ήταν συνδεδεμένο με το 2% επί του τζίρου των δηλώσεων του ’21. Η πλειοψηφία, πλην των μεγάλων μονάδων, έλαβαν ποσά της τάξης των 200-500 ευρώ. Κάτι ανάλογο θα γίνει και τώρα. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση έτσι και αυτή συνεχίζει με επικοινωνιακές τακτικές. Ακούει ο κόσμος εκατομμύρια και νομίζει ότι οι κτηνοτρόφοι έλυσαν τα προβλήματα τους. Το ζητούμενο είναι να δοθεί αποτελεσματική λύση στη μείωση του κόστους παραγωγής. Δεν ανεβήκαν μόνο οι τιμές σε στάρι και καλαμπόκι αλλά και στο τριφύλλι. Όσοι συνάδελφοι αποχωρούν από τον κλάδο δεν ξαναεπιστρέφουν και το δυσοίωνο είναι ότι δεν εισέρχονται νέοι στον κλάδο. Στα χωριά μας υπάρχουν πια μόνο συνταξιούχοι και κτηνοτρόφοι. Και το πρόβλημα είναι σύνθετο: είναι το κόστος της ενέργειας, του πετρελαίου, των φαρμάκων, το κόστος ζωής των οικογενειών μας  και των ζωοτροφών… Για να προχωρήσει ένας κτηνοτρόφος σε ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών χρειάζεται πέρα από το κόστος των σπόρων –που κι αυτά αυξήθηκαν- εργατικά χέρια και μηχανολογικό εξοπλισμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο’, επεσήμανε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου.

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά