Γ.Σιαμίδης: αναγκαία η επιστροφή στη δημοκρατία με τον Άνθρωπο στο επίκεντρο και όχι το χρήμα και την εξουσία…

Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής , που δεν έχει να κάνει με τα κόμματα αυτά καθ’ αυτά αλλά με το σύστημα που εξυπηρετεί η σημερινή πολιτική αντίληψη, έθεσε ως προβληματισμό με αφορμή το εκλογικό έτος 2023 ο Συντονιστής του ΕΠΑΜ κ. Γιάννης Σιαμίδης, υποστηρίζοντας ότι όλα τα υφιστάμενα συστήματα, τα οποία έθεσαν στο επίκεντρο της πολιτικής τους το χρήμα και την εξουσία, κατέρρευσαν ή ξεπερνιούνται από τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Αν θέλει η κοινωνία ν’ αποδράσει από τις συνθήκες ζούγκλας οι οποίες της επιβάλλονται, οφείλει να σκεφθεί και ν’ αποφασίσει αν το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο, όπως ορίζει η δημοκρατία,  κι αν εξυπηρετούνται οι ανάγκες του, υποστήριξε για να προσθέσει ότι το δίλλημα είναι πλέον… άσπρο –μαύρο :΄ή θα γίνουμε δούλοι ή θα ξαναγίνουμε άνθρωποι, όπως η δημοκρατία που επινόησαν και εφάρμοσαν οι πρόγονοι μας ορίζει. Σε συνθήκες ζούγκλας πάντα θα υπάρχουν τα ισχυρότερα αρπακτικά και όποιος επιβιώσει , επιβίωσε. Η δημοκρατία εκτός των άλλων προϋποθέτει τις αποφάσεις να τις παίρνει ο λαός, να υπάρχει έλεγχος εξουσίας, θεσμοί διάφανοι και ανεξάρτητοι …Πλέον όλοι έχουμε εμπειρία’’.

Ακούστε τον κ. Γ.Σιαμίδη.

 Όπως σημείωσε με τα σημερινά δεδομένα , τεχνολογικά και επιστημονικά, ως το τέλος του 2030 θα έχει τελειώσει η χειρωνακτική εργασία, ενώ ως το 2040 θα κυριαρχεί η τεχνητή ευφυία στο σύνολο, σχεδόν, της κάθε μορφής εργασίας. Τα νέα δεδομένα σκιαγραφούν πια μια καλύτερη κοινωνία  με μικρό κόστος και η Ελλάδα είναι –και λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού της- μια πολιτισμική υπερδύναμη που θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη σε αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή  εφόσον αλλάξει πολιτική ρότα , εκτίμησε.

Υπενθύμισε δε ότι από τη δεκαετία του 1970 έως και το 2010 η ζωή στη χώρα,  χρόνο με το χρόνο, βελτιωνόταν,  όμως από το 2010 μέχρι και σήμερα χειροτερεύει και οδηγεί σε συνθήκες μεσαιωνικές. Αναρωτήθηκε αν έλεγξε κανείς που πήγαν και πως αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός στα χρόνια των μνημονίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ποια η χρησιμότητα τόσων συστημικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.  Είναι αδιανόητο στη σύγχρονη εποχή που οδηγεί στην 4η βιομηχανική επανάσταση να υπάρχει 50% ανεργία, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να νοείται εργαζόμενος ένας ωφελούμενος προγραμμάτων ή ένας απασχολήσιμος σε ελαστικές μορφές απασχόλησης. Θα έπρεπε ήδη να είναι εξασφαλισμένο το 70% του μέσου εισοδήματος , αφού πλέον ο χρόνος εργασίας μειώνεται και η παραγωγή –σε κάθε τομέα- αυξάνεται, κάτι που αποτελεί και θέση του ΕΠΑΜ.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι δίνεται η ευκαιρία μέσα στο 2023 και λόγω των εκλογών να πάρουμε μια σοβαρή πολιτική απόφαση, απαντώντας απλώς στο ερώτημα:  ‘σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζούμε;’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά