Λ.Λαμπριανίδης: Πρέπει να ανακόψουμε το φαύλο κύκλο της λιγότερης ανάπτυξης στη Θράκη- Σήμερα η πρώτη εκδήλωση του παραρτήματος του ινστιτούτου ΕΝΑστην Ξάνθη

 
“Συμπεράσματα Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης – Προκλήσεις, εργαλεία και πολιτικές για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη” είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το Παράρτημα Ξάνθης του ENA σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις 6 και μισή το απόγευμα στην αίθουσα Xenia του ξενοδοχείου Elisso.
 
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Στάθης Γιαννακίδης, πρώην υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, ο Χάρης Δαλτζόγλου, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής ΔΠΘ, ο Τάκης Κορκολής, Υπεύθυνος Ανάπτυξης ΕΝΑ, πρ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ και ο Λόης Λαμπριανίδης, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ινστιτούτου ΕΝΑ, πρ. Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάσος Καραδέδος, πρ. Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης.
 
Με αφορμή την εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης  ο κύριος  Λόης Λαμπριανίδης, που μίλησε τόσο για το ζητούμενο της ανάπτυξης της Θράκης, όσο και για τους σκοπούς του Ινστιτούτου και ο οποίος συνοδευόταν από τον Στάθη Γιαννακίδη. Ο κύριος Γιαννακίδης τόνισε ότι η πρώτη αυτή εκδήλωση του Παραρτήματος του ΕΝΑ στην Ξάνθη σηματοδοτεί την αρχή για την δημιουργία μίας βάσης συζήτησης και δεξαμενής σκέψεων, προκειμένου να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους για την αναπτυξιακή πορεία της Θράκης, ακούγοντας την τοπική κοινωνία, την οποία θέλουν συμμέτοχο στην ανάπτυξη.
 
Από την πλευρά του ο κύριος Λαμπριανίδης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια με πρωτοβουλία του Γιάννη Δραγασάκη, στηρίζεται σε εθελοντική βάση και στην τεκμηριωμένη ανάλυση δεδομένων, ενώ κεντρικός στόχος του ΕΝΑ είναι να εισάγει μία τεκμηριωμένη συζήτηση που θα βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε κατασκευές μίας εικονικής πραγματικότητας. Το Ινστιτούτο, όπως σημείωσε ο κύριος Λαμπριανίδης, αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό που επηρέασε τη λειτουργία αντίστοιχων ινστιτούτων στην Ελλάδα, που δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την έρευνα να τους αναδεικνύει, ενώ όσον αφορά την ίδρυση του παραρτήματος στην Ξάνθη τόνισε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον Στάθη Γιαννακίδη και η λειτουργία του στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα παίξει σημαντικό ρόλο.
 
Σχετικά με τα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη ο Λόης Λαμπριανίδης άσκησε κριτική στο πόρισμα της πλειοψηφίας χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικά προβληματικό, γιατί όπως εξήγησε η Βουλή αυτό που ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής δεν ήταν ένα πρόγραμμα, αλλά ένα στρατηγικό σχέδιο και το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι ένας κατάλογος  έργων χωρίς πηγές χρηματοδότησης με άπειρες γενικολογίες, ευχολόγια και υπερβολές. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κύριος Λαμπριανίδης, υποστηρίζει ότι αυτή η περιορισμένη ανάπτυξη της περιοχής είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρίζεται δύσκολη και να μην  αλλάζει άμεσα, αλλά το ζητούμενο είναι να φύγουμε προς τα εμπρός, προσθέτοντας ότι ότι πρέπει να καταλάβουμε γιατί βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση και που θέλουμε να πάμε.
 
Κληθείς ο κύριος Λαμπριανίδης να σχολιάσει τα αναπτυξιακά συνέδρια που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε την διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ότι το κόμμα μέσω αυτών των συνεδρίων κατανόησε καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής ξεχωριστά, ενώ κεντρικό ζητούμενο είναι τι ρόλο θέλουμε να έχει η χώρα μας στον διεθνή ανταγωνισμό, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο επιλογές, η πρώτη επιλογή είναι αυτή της φθηνής ανάπτυξης, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η δεύτερη επιλογή είναι  της ποιοτικής ανάπτυξης, που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε πολλούς τομείς όπως της οικονομίας, της εργασίας, της φορολογικής πολιτικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς η κυβέρνηση εφαρμόζει την λογική του φθηνού κόστους, υποστήριξε ο κύριος Λαμπριανίδης προσθέτοντας ότι στη Θράκη, μία περιοχή λιγότερη αναπτυγμένη από τις άλλες, έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος και αυτόν τον φαύλο κύκλο θα πρέπει να ανακόψουμε, από τη στιγμή μάλιστα που ο μόνος λεγόμενος ‘ενάρετος’ κύκλος της οικονομίας είναι στην Αθήνα. 
 
 

Τι είναι το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών – ΕΝΑ

 
Το ΕΝΑ είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ερευνητικό ίδρυμα, που από την ίδρυσή του, την άνοιξη του 2017, λαμβάνει ενεργά μέρος στη δημόσια συζήτηση για τα διακυβεύματα του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μία πρωτοβουλία κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και νομικών επιστημόνων, που λειτουργεί δημοκρατικά, ανοιχτά, εκτός περιορισμών και κάθε είδους δεσμεύσεων. Μια δεξαμενή σκέψης, ένα βήμα ελεύθερου διαλόγου και ένας χώρος δημιουργίας και διάδοσης εναλλακτικών ιδεών, με τελικό στόχο το μετασχηματισμό τους σε εφαρμόσιμες θεωρίες και πολιτικές.
 
Το ΕΝΑ αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα μέρος ενός ευρύτερου, προοδευτικού και αριστερού κινήματος ιδεών για την αλλαγή της κοινωνίας. Κύριος στόχος είναι η συμβολή στη συγκρότηση ενός νέου υποδείγματος κοινωνικής οργάνωσης στη βάση της δίκαιης και αλληλέγγυας οικονομίας, της διευρυμένης δημοκρατικής συμμετοχής και των αξιών της ριζοσπαστικής οικολογίας και του πρωτοποριακού πολιτισμού.
 
Το ΕΝΑ, μεταξύ των πολλαπλών και ποικιλόμορφων δράσεων του, δημοσιεύει κείμενα εργασίας και πολιτικής με ευρεία θεματολογία, αναλύει τις κυριότερες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και τις κυρίαρχες τάσεις της συγκυρίας στην οικονομία και την πολιτική, εκπονεί μελέτες με γνώμονα την αναζήτηση πρωτότυπων λύσεων σε σύγχρονες προβληματικές, διοργανώνει σεμινάρια, εργαστήρια, ημερίδες και συνέδρια.
 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά