Θ.Μουσόπουλος: “Η θέση της Γυναίκας στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία – Πλάτωνας και Αριστοτέλης”

Εκδήλωση -ομιλία με θέμα “Η θέση της Γυναίκας στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία – Πλάτωνας και Αριστοτέλης”, με ομιλητή τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο και συγγραφέα, διοργανώνουν το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και το Τμήμα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων στην οδό Αγ. Γεωργίου 1, στην Ξάνθη.

Ο Θανάσης Μουσόπουλος κάλεσε μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες  να προσέλθουν στο φιλόξενο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων, όπου σήμερα το απόγευμα, εκτός από τον τρόπο που προσεγγίζουν την γυναίκα ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης  μέσα από τα έργα τους, θα παρουσιαστούν και ποιήματα αρχαίων ποιητών που αναφέρονται στη γυναίκα.

Δίνοντας μία μικρή γεύση από την ομιλία του ο κύριος Μουσόπουλος, είπε ότι ο Πλάτωνας στο έργο του Πολιτεία, είναι πρωτοποριακός για την εποχή του αφού υποστηρίζει ότι εκ φύσεως δεν διαφοροποιούνται ο άνδρας και η γυναίκα  και ισότιμα μπορούν να συμμετέχουν στα έργα, ενώ ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά, αναφέρει ότι ο άνδρας είναι ανώτερος από την γυναίκα, όχι με την έννοια του καλύτερου, αλλά με την έννοια του ισχυρότερου, της ρώμης που διαθέτει.

Εξάλλου, όπως είπε, στην αρχαιότητα υπήρχαν και άλλες γυναίκες ποιήτριες, αλλά διασώθηκαν μόνο τα ποιήματα μίας, της Σαπφούς.

Ο κ. Μουσόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ελισάβετ Μαρτινέγκου, που έζησε από το 1801 έως το 1832 στην Ζάκυνθο και την αυτοβιογραφία της, την οποία δημοσίευσε ο γιος της το 1881, αφαιρώντας όμως τα στοιχεία εκείνα που αφορούσαν τα όσα είχε γράψει η ίδια για την ατυχία που είχε, γιατί ζητούσε πράγματα ανέφικτα για την εποχή της και το φύλο της.

Συγκινημένος από την ενεργητικότητα της νεολαίας

Ο Θανάσης Μουσόπουλος δήλωσε συγκινημένος και εκθείασε την ενεργητικότητα της νεολαίας, φοιτητών αλλά και μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ με αφορμή τη μετάδοση μέσα από τη συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου των μηνυμάτων των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Ξάνθης  για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού με πρωτοβουλία του 9ου νηπιαγωγείου, υπογράμμισε ότι όλα τα φαινόμενα βίας, εκφοβισμού, σεξισμού, φασισμού είναι σαν καρουσέλ. Συνδέονται μεταξύ τους και οφείλουμε να μην τα διαχωρίζουμε, αλλά να τα συνεξετάσουμε και να τα συμπολεμήσουμε όλα μαζί.

Τέλος, εστίασε στη συνένωση των συνδικαλιστικών παρατάξεων όπως και των κοινωνικών δυνάμεων που αποδεικνύει ότι πλέον – και με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- βλέπουν την ουσία κι όχι την επιφάνεια των προβλημάτων. ‘Δεν γίνεται να βάζουμε τα χρήματα πάνω από τον άνθρωπο’, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τον κ. Θ.Μουσόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά