Γ.Σιαμίδης: η ζωή σε συνθήκες ζούγκλας, η εγκατάλειψη στην Ελλάδα, το έγκλημα στα Τέμπη και το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στο Βερολίνο…

Παρέμβαση στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης έκανε ο Γιάννης Σιαμίδης, συντονιστής ΕΠΑΜ Ξάνθης, με αφορμή την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βιώνει την εγκατάλειψη, που οδηγεί σε έγκλημα εναντίον του ελληνισμού, ενώ χαρακτήρισε ως  γενοκτονία το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων -θανάτων από το 2013.

Ακούστε τον κ. Γ.Σιαμίδη.

Σε αυτό το πλαίσιο προστέθηκε, όπως είπε, το τραγικό έγκλημα των Τεμπών, που αφύπνισε την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, ξέραμε τι θα συμβεί, ήταν δεδομένο, αφού όπου έχουν γίνει ιδιωτικοποιήσεις σιδηροδρόμων συμβαίνουν δυστυχήματα και η ευθύνη είναι πλήρως στο πολιτικό σύστημα. Από το 2010 με τις μετακινήσεις των υπαλλήλων ο ΟΣΕ απογυμνώθηκε, αλλά και πιο πριν με τη μετοχοποίηση επί Σημίτη, ακολούθησε το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης και το έγκλημα συνεχίζεται, σύμφωνα με τον κύριο Σιαμίδη, γιατί το οργανόγραμμα του ΟΣΕ προβλέπει 2.000 θέσεις και υπηρετούν μόλις 700 υπάλληλοι, ενώ με τις περικοπές μισθών  ο Οργανισμός εξοικονομεί περίπου 25 εκ. ευρώ το χρόνο, και ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις για την κατάσταση, και έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκι, οι κυβερνήσεις επέλεξαν να τον “ξεπουλήσουν”.

Ο Γιάννης Σιαμίδης υπογράμμισε ότι ακόμη πιο τραγικό είναι ότι την ώρα της τραγωδίας στα Τέμπη, η κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση την ιδιωτικοποίηση του νερού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή τελικά θα γίνει, αλλά είναι προς την λάθος κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του νερού στο Βερολίνο, όπου η ποιότητα του νερού χειροτέρευσε, οι κάτοικοι στράφηκαν σε εμφιαλωμένα νερά, αλλά η μητρική εταιρία που είχε εξαγοράσει το νερό, ήταν μέτοχος κατά 50% σε εταιρία εμφιαλωμένων νερών. Και επιπλέον είχε ρήτρα για διαφυγόντα κέρδη οπότε όταν λόγω της κακής ποιότητας του νερού η κατανάλωση μειώθηκε να ζητά να αποζημιωθεί από το δήμο Βερολίνου!  Το αποτέλεσμα ήταν το νερό να επιστρέψει και πάλι στον Δήμο του Βερολίνου.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του και για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της  διαχείρισης των απορριμμάτων, εκφράζοντας και τον προβληματισμό του για το υψηλό κόστος που παρουσιάζει ο απολογισμός της ΔΙΑΑΜΑΘ σε σχέση με τα έσοδα και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση.   

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μια φωτογραφική τεκμηρίωση στην οποία ο ίδιος προχώρησε και η οποία αποδεικνύει την εγκατάλειψη ακόμη και στην πολιτιστική μας κληρονομιά στην Ξάνθη. Αποτύπωσε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην παλιά Πόλη και στην περιοχή των Καπναποθηκών.

Καταλήγοντας επανάφερε το ερώτημα που είχε θέσει σε παλαιότερη παρέμβαση του για μια ζωή σε συνθήκες ζούγκλας . Αν δεν αποδεχόμαστε να ζούμε σε συνθήκες ζούγκλας πρέπει, είπε, να πάρουμε τώρα τις αποφάσεις μας, να σταματήσουμε να κάνουμε πόλεμο στα ίδια μας τα παιδιά και να ξεκινήσουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτά τα παιδιά που μεταναστεύουν , που καλούνται αν και μορφωμένα να δουλεύουν για μισθούς-επιδόματα ή 12ωρα και που ουδέποτε στη ζωή τους δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά