Δ. Σούρας: O σχολικός εκφοβισμός έχει περάσει στο επίπεδο της σχολικής βίας - Αύριο στο Λύκειον Ελληνίδων η ομιλία του για όλες τις μορφές βίας στην Ξάνθη

Μία ιδιαίτερα επίκαιρη εκδήλωση που αφορά  στη βία σε όλες τις μορφές της συνδιοργανώνουν το Λύκειον των  Ελληνίδων Ξάνθης  με την περιφέρεια ΑΜΘ-Π.Ε. Ξάνθης με χορηγό τη ΣΕΚΕ.

Ομιλητής  ο  κ. Δημήτρης Σούρας, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, ο οποίος θα αναπτύξει το  θέμα  « ΒΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ, ΣΧΟΛΙΚΗ & ΕΘΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»,  με μήνυμα «Μάθε, Μίλα, Ζήσε ! ».

Ακούστε τον κ. Δημήτρη Σούρα.

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, το Σάββατο 18/3/23 και ώρα 18:30.

Ο Δημήτρης Σούρας , ο  διακεκριμένος ψυχίατρος φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου όπου αναφέρθηκε τόσο στην ιδιαίτερη μεθοδολογία που ακολουθεί στις ομιλίες του- έχει επιλέξει την αμεσότητα της διάδρασης- όσο στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα που θα αναλύσει για τη βία σε όλες της τις μορφές. Παράλληλα θα αναφερθεί και στο νέο νόμο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού καταθέτοντας, με βάση την επιστημονική εμπειρία 40 ετών που διαθέτει, τις δικές του προτάσεις.

Στην αυριανή του συνάντηση με το κοινό της Ξάνθης αρχικά θα αναλύσει τη βία και τις μορφές της, ατομική, οικογενειακή, σχολική αλλά και πως μπορεί έγκαιρα να αναγνωριστεί και στο δεύτερο μέρος μέσω της διήγησης μια ιστορίας θα φωτίσει όλες τις πτυχές της σχολικής βίας – όπως υπογράμμισε πλέον ο όρος σχολικός εκφοβισμός έχει περάσει στο επίπεδο της σχολικής βίας – και του εθισμού των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάτι που ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει ως ψυχική διαταραχή.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο Δημήτρης Σούρας με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε από το 2018, αφιλοκερδώς, να παρουσιάζει το πρόγραμμα ‘ Μάθε, Μίλα, Ζήσε’ στα σχολεία όλης της χώρας έχοντας ως μοναδικό στόχο την ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Εξηγώντας ο ίδιος τα μηνύματα που εκπέμπει μέσω των τριών αυτών λέξεων ‘ Μάθε, Μίλα, Ζήσε’ επεσήμανε ότι το ‘μάθε’ σημαίνει ότι πλέον έχεις ως όπλο για να αντιμετωπίσεις βίαιες συμπεριφορές τη γνώση, το ‘μίλα’ σου δίνει τη δύναμη να αναζητήσεις βοήθεια και το ‘ζήσε’ να απολαμβάνεις πια μια ζωή χαρούμενη απαλλαγμένη από φόβο.

‘Βρισκόμαστε σε μια καμπή της ελληνικής κοινωνίας’ τόνισε και πρόσθεσε:’ πλέον η βία, οι δολοφονίες δεν είναι θέμα του υπόκοσμου. Πέρασε στην οικογένεια και διαχέεται σε όλη τη χώρα , όχι μόνο στις ‘απρόσωπες’ μεγαλουπόλεις.  Πρέπει αναγκαστικά ν’ αλλάξουν τα πράγματα, όπως και το θέμα της τιμωρίας…’

Εστίασε στις θετικές προσεγγίσεις από πλευράς πολιτείας τονίζοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον γίνονται αποδεκτές και ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά βίας, χαιρέτισε την δέσμευση της υπουργού παιδείας να υλοποιηθεί μια πρόταση που ο ίδιος καταθέτει εδώ και χρόνια, δηλαδή την ένταξη ειδικών στα σχολεία, ειδικών με γνώση και εμπειρία διευκρίνισε για την ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών , και τη λειτουργία μιας σχολής γονέων ώστε ο ειδικός να καλεί τους γονείς σε τακτά διαστήματα, να συζητά μαζί τους και να τους παρέχει τα εφόδια να βοηθήσουν το παιδί που χρειάζεται βοήθεια και στο σπίτι.

Σημείωσε ακόμη ότι οφείλει η δημόσια τηλεόραση , έστω μια φορά το μήνα, να οργανώνει και να παρουσιάζει εκπομπές φιλοξενώντας ειδικούς επιστήμονες γι’ αυτά τα προβλήματα της κοινωνίας .

Τέλος, στο χώρο της αυριανής εκδήλωσης , στο Λύκειον Ελληνίδων, θα υπάρχουν διαθέσιμα για το κοινό και τα βιβλία που έχει γράψει ο κ. Δ. Σούρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Πολιτιστικά
Τοπικά