«ΜΕ ΠΟΥΔΡΑ TOKALON»- η Ξάνθη της τέχνης, με σημαντικές γυναικείες παρουσίες…

 

-Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, με τους συνεργάτες του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ της Θράκης, Νεκτάριο και Λένα, έδωσαν το παρών

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023,  η συλλογή διηγημάτων της Βάντας Παπαϊωάννου-Βουτσά, «Με πούδρα Tokalon» σε εκδόσεις  Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2022 στην  αίθουσα Βιργινίας Τσουδερού στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη.

  Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κ. Ανδρέας Ματζάκος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε το περιεχόμενο της συλλογής διηγημάτων, δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης.

Πηνελόπη Καμπάκη

Η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, παρουσίασε  το σύνολο των εκδηλώσεων των Νεότερων Θρασσών Συγγραφέων που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα και δήλωσε  αισιόδοξη πως και τώρα, μέσω του Εργαστηρίου +ΜόρΦωΣη, θα συνεχιστούν οι δράσεις, διευκρινίζοντας ότι σε αυτόν τον κύκλο εκδηλώσεων εντάσσονται γυναίκες συγγραφείς που είτε κατάγονται από τη Θράκη είτε βρίσκονται εδώ από επιλογή.

Ελένη Ανδρέου

Ιδιαίτερη η ξενάγηση της Ελένης Ανδρέου στην αφηγηματική διάσταση της «πούδρας» επικεντρώνοντας   στις εικονοπλαστικές ικανότητες της συγγραφέως.

«Ο λόγος της πλούσιος, κινούμενος με ευλυγισία σε ένα ευρύ λεξιλογικό φάσμα, διαχρονικός, κοινωνικός, γεωγραφικός. Ωστόσο, κατορθώνει να παραμείνει εντελώς σύγχρονος, με χιούμορ και νεανική σπιρτάδα, με πυκνότητα και διαυγή ακρίβεια, αναλυτικός όπου χρειάζεται και αφαιρετικός–παράγοντας μιας εντυπωσιακής εικονοπλασίας. Με μοναδική μαεστρία η συγγραφέας ενορχηστρώνει τα “διαμάντια” του λεκτικού της θησαυρού, για να μας χαρίσει δημιουργίες γεμάτες μουσική και ποίηση και να μας καταστήσει κοινωνούς σε μια εξαίρετη αισθητική απόλαυση.

Άλλωστε η ποίηση είναι πανταχού παρούσα μέσα στο βιβλίο. Εκτός από τα οχτώ ποιήματα της συγγραφέως σε καίρια σημεία της δομής του, συχνά η ελληνική ποίηση γίνεται η λυδία λίθος πάνω στην οποία τολμά να δοκιμάζεται η δική της τέχνη του λόγου. Με τρόπο φυσικό και αβίαστο, δένει τα λογοτεχνικά της υλικά με στίχους μεγάλων Ελλήνων δημιουργών».

Πολυξένη Καρακατσάνη.

Στη σκηνοθεσία της εκδήλωσης, περιλήφθηκαν αριστοτεχνικές αναγνώσεις αποσπασμάτων της συλλογής, από την ηθοποιό και εκπαιδευτικό  Πολυξένη Καρακατσάνη, που  ξεχείλισαν τα  χρώματα και αρώματα από τις σελίδες του βιβλίου,  στην αίθουσα του «Ιδρύματος»

 Θανάσης Μουσόπουλος  -«Fragmenta Βιοσοφίας και Ποίησης».

Ο  Θανάσης Μουσόπουλος σημείωσε ότι,  με τη συγγραφέα τους συνδέει κοινή αγάπη για τον Νίκο Καζαντζάκη,  ενώ έκανε λόγο και για έναν δυισμό που διακρίνει τη συγγραφική της πορεία. Έναν δυισμό τοπικό και χρονικό, «ένας δυισμός μεταξύ της παιδικής-νεανικής ζωής στο Λαύριο και της ενήλικης ζωής στη Ροδόπη», ενώ  ξεχώρισε ως αριστούργημα το διήγημα με τίτλο «Το έμβρυο», αλλά και ιδιαίτερα εμπνευσμένα, χαρακτήρισε τα οκτώ ποιήματα που εμπλουτίζουν τη συλλογή, δίνοντας  ως τίτλο της εισήγησής του  «Fragmenta Βιοσοφίας και Ποίησης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά