100 χρόνια δημιουργικής παρουσίας της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθη- Στις τριήμερες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός αιώνα καλεί ο πρόεδρός της Τακβόρ Καραογλάν

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια παρουσίας της Αρμένικης Κοινότητας στην Ξάνθης, διοργανώνει η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων Αρμενίων που έζησαν και δημιούργησαν στην Ξάνθη, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο της ελπίδας, της δημιουργίας και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών.

 

Για το τριήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Μαρτίου, που είναι και η ημερομηνία που η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης δημιουργήθηκε και πήρε υπόσταση επίσημα με την σφραγίδα της, σύμβολο πλέον της εκατονταετούς παρουσίας και δράσης της στην Ξάνθη, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης κ. Τακβόρ Καραογλανιάν.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 8 και μισή το βράδυ με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με τίτλο ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ -ΝΕΑ ΖΩΗ στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης- Οικία Μάνου Χατζιδάκι, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να δουν φωτογραφίες και κειμήλια, που έφεραν μαζί τους οι Αρμένιοι, καθώς και το αρχείο της Κοινότητας, με καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία των 850 οικογενειών που ήρθαν στην Ξάνθη το 1922, ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό που επιμελήθηκε η κυρία Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, την οποία και ευχαρίστησε δημόσια ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας. Η βραδιά θα πλαισιωθεί με παραδοσιακή αρμενική μουσική από τον Αγκόπ Γαζαριάν, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Δευτέρα 27 Μαρτίου.

 

Μιλώντας ο κύριος Τακβόρ Καραογλανιάν για τα στοιχεία που έχουν αντλήσει από το αρχείο τους είπε ότι οι Αρμένιοι της Ξάνθης, καταγόταν κυρίως από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία και ήταν σχεδόν από όλες τις επαγγελματικές τάξεις, όπως εργάτες, τεχνίτες, έμποροι, φαρμακοποιοί και γιατροί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όταν έφθασαν πρόσφυγες στην Ξάνθη, ο Αρμένιος καπνέμπορος της εποχής Τακβόρ Τακβοριάν, που ήταν ιδιοκτήτης της καπναποθήκης Π, τους παραχώρησε το κτίριο, για να λειτουργεί ο χώρος ως εκκλησία και λέσχη συνάντησης. Λίγα χρόνια αργότερα το 1926 οι Αρμένιοι είχαν κτίσει την δική τους εκκλησία και δίπλα το σχολείο, αφού βασικός στόχος, όπως είπε ο πρόεδρος, ήταν να μην ξεχαστεί η πατρίδα, η θρησκεία και η γλώσσα.

 

Το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια παρουσίας της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς των αρχών του τόπου μας και δύο εισηγήσεις με θέματα:

«Η εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα το 1922» από την κ. Γκιούλα Κασαπιάν , φιλόλογο και «Ξάνθη: Η άλλη πατρίδα» από την κ. Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας.

 

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικό σχήμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ασμίκ Μπεκλαριάν και την συμμετοχή των καλλιτεχνών Ριπσιμέ Τανιελιάν, Αγκόπ Γαζαριάν, Μιχάλη Χατζόπουλο, Τάσο Αβραμίδη και Γαβριήλ Καπάνταη με παραδοσιακούς ήχους και τραγούδια.

 

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Μαρτίου, όπου στις 10 και μισή το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στην Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία της Παναγίας στην Ξάνθη, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος της Αρμένικης Εκκλησίας και την συμμετοχή της εκκλησιαστικής χορωδίας της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής.

 

«Είναι δυο πατρίδες που τις αγαπάμε ισάξια, Ελλάδα και Αρμενία. Στη μια ζούμε, αναπνέουμε, ονειρευόμαστε, δημιουργούμε. Την άλλη την βλέπουμε και την ακούμε από μακριά, χαιρόμαστε για τις επιτυχίες της, αγωνιούμε για τις δυσκολίες της, βοηθούμε όπως μπορούμε», κατέληξε ο κ. Καραογλανιάν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά