Την Παρασκευή η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων για την κλιματική αλλαγή και τις πολύπλευρες επιπτώσεις της- Ε. Πρωτοπαπαδάκης και Β. Μπαφατάκη στην ‘’Όμορφη Πόλη’

Το Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΒΙΟΗΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης ( Αγ. Γεωργίου 1), την  Παρασκευή, 31/3/23 και ώρα 19:30, με ομιλητές τους:

Κων/νο Πάντο, MD.,Ph.D., Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Διοικητικός Δ/ντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, Γ.Γ.Ε.Ε.Α.Ι. Αντιπρ. Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών

Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, Διευθυντής του ΔΠΜΣ (Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ) « Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και

Βασιλική Α. Μπαφατάκη, Επικοινωνιολόγος, MSc., PD Βιοηθικής, Research Fellow στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας & Ακαδημαϊκή Γραμματέας ΔΠΜΣ  (Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ) « Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία » του τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

Την συζήτηση συντονίζει ο διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης κ. Τηλέμαχος Αρναούτογλου και χορηγός της εκδήλωσης είναι  ΣΕΚΕ Α.Ε.

Στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημιουργία οικογένειας  αφού επηρεάζει  και την υγεία των ατόμων  αλλά και σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους. Παράλληλα θα παρουσιαστούν και  οι κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις της οικολογικής κρίσης.

Ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του  ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για τους δύο πυλώνες του θέματος της εκδήλωσης, την κλιματική αλλαγή και την αναπαραγωγή, δύο ζητήματα που μας απασχολούν και μας επηρεάζουν αυτοδύναμα και αυτούσια, και η σύνδεσή τους δεν είναι πάντα προφανής σε όλους, αλλά υπάρχει. Δεν υπάρχουν μεμονωμένα ζητήματα, διευκρίνισε, όλα αλληλοπλέκονται και επικοινωνούν μεταξύ τους και όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε εβδομάδα 50.000 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτό επηρεάζει τον σχεδιασμό για απόκτηση παιδιών στα άτομα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Σημαντικός εξίσου είναι και ο πυλώνας της αναπαραγωγής, φέρνοντας ως παράδειγμα ο κύριος Πρωτοπαπαδάκης το δημογραφικό πρόβλημα, όπου ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες γερνάνε με ραγδαίους ρυθμούς, προσθέτοντας ότι όλοι μας μπορούμε να κάνουμε πράγματα με εύκολο τρόπο για να αλλάξει αυτή η πορεία της κλιματικής αλλαγής, αλλά το μόνο εμπόδιο είναι ότι δεν γνωρίζουμε ότι μπορούμε και είναι εύκολο να το κάνουμε.

 

Όπως επεσήμανε ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δυο διεθνή επιστημονικά συνέδρια  στην Κωνσταντινούπολη, και έπεται το τρίτο τα Χριστούγεννα του 2023, με διοργανωτές το ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης στους χώρους της τελευταίας, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, και με θέμα  ‘Eco - ευ ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική’. Η ιδέα και η πρόσκληση για τα συνέδρια ανήκουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, γνωστός για την ευαισθησία του σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, με τον κύριο Πρωτοπαπαδάκη να δηλώνει ότι αναγνωρίζει την προσωπική του οφειλή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, γιατί άνοιξε δρόμους στην σκέψη και τις επιστημονικές κατευθύνσεις.

Στόχος ήταν  η ανάδειξη των ηθικών κανόνων που διέπουν την τριμερή σχέση περιβάλλοντος-ζώων-ανθρώπου, υπό το πρίσμα της οικολογίας, της φιλοσοφίας και της θεολογίας, καθώς επίσης και τη στάση που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα και στα οικοσυστήματά τους.

Επιπροσθέτως, ένας εκ των κύριων στόχων των συνεδρίων ήταν  η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, καθώς και η πολιτισμική προσέγγιση των ανωτέρω ζητημάτων .

Η Βίκυ Μπαφατάκη

Η Ξανθιώτισσα Βίκυ Μπαφατάκη, Επικοινωνιολόγος, MSc., PD Βιοηθικής, Research Fellow στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας & Ακαδημαϊκή Γραμματέας στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία » του τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, τόνισε από την πλευρά της ότι στην εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων στην Ξάνθη επί της ουσίας θα ολοκληρωθεί η επιστημονική συζήτηση που άνοιξε με τα συνέδρια στην Κωνσταντινούπολη με την συμμετοχή εξαιρετικών επιστημόνων όπου θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πως αυτές επιδρούν στην γονιμότητα.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για το οποίο είναι αναγκαία η ενημέρωση της κοινωνίας την οποία αφορά άμεσα - και ως σύνολο αλλά και σε ατομικό επίπεδο -καθώς ορθές επιλογές και αποφάσεις θα επηρεάσουν την εξέλιξη και τη συνοχή της, επισημαίνοντας, ότι σταδιακά αλλάζει η δομή της κοινωνίας, όταν γυναίκες που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε ηλικία 45 ετών, εάν δεν έχουν καταψύξει δικά τους ωάρια, τότε είτε καταφεύγουν στην επιλογή από τις δωρεές ωαρίων, όπου σημειώνεται ότι στην χώρα μας το ποσοστό είναι υψηλό, είτε στην επιλογή της παρένθετης μητέρας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλες μορφές συγγένειας. Πρόσθετα, σημαντικό ρόλο παίζει και η αρνητική ψυχολογία που οφείλεται στο άγχος, την αγωνία και τους φόβους των νέων ζευγαριών, που επηρεάζει την γονιμότητα, ενώ υπογονιμότητα έχουν, εκτός από τους ανθρώπους, και τα ζώα και τα φυτά και προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση, όπως σημείωσε η κυρία Μπαφατάκη είναι να υπάρξει  παιδεία και ατομική ευθύνη.

Θυμίζουμε ότι ήδη φιλοξενήθηκε στο δημοτικό ραδιόφωνο ο διακεκριμένος μαιευτήρας –γυναικολόγος κ. Κωνσταντίνος Πάντος , ο οποίος αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γονιμότητα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

 

Μοντάζ-επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά