Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Η θετική δυναμική που αναπτύσσεται στις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας και η ιδιαίτερη σημασία στη σημαντική αυτή συγκυρία της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών επιχειρηματικών ευκαιριών αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα τη διερεύνηση των προοπτικών για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας (“Building a Stronger Future: Exploring the Prospects for Greek Japanese Economic Cooperation”) που διοργάνωσε η Japan Tobacco International, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα, Yasunori Nakayama, του Υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, υψηλόβαθμων στελεχών της JTI από το εξωτερικό καθώς και εκπροσώπων διακεκριμένων ιαπωνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στους κλάδους του εμπορίου και της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της εταιρείας IT υπηρεσιών NTT Data και του Ομίλου Mitsubishi.
Στην τοποθέτησή του ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama τόνισε ότι τόσο η JTI όσο και η Mitsubishi Corporation αποτελούν παραδείγματα επιτυχημένων ιαπωνικών επενδύσεων που στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Παράλληλα «καλωσόρισε» την έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα της NTT DATA, διακεκριμένη εταιρεία στο κλάδο της τεχνολογίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον κ. Nakayama «υπάρχουν ισχυροί υποψήφιοι επενδυτές από την Ιαπωνία σε τομείς όπως η Ενέργεια και οι ΑΠΕ και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η συνέχιση του διαλόγου και των επαφών προκειμένου να παραχθούν απτά αποτελέσματα στον επενδυτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών».
Ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στη μακρά και στενή συνεργασία των δύο χωρών ιδιαίτερα στους τομείς της Ναυτιλίας, των Υποδομών και του Τουρισμού, στη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν λίγους μήνες στην Ιαπωνία για την εξέλιξη των σχέσεων αυτών αλλά και στο ειδικό συμβολικό βάρος που έχει το 2024 για τις δύο χώρες, καθώς πρόκειται να εορταστούν τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας.
Στην ενεργή επενδυτική δραστηριότητα της JTI στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων, Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Japan Tobacco Inc, κ. Takahiro Kumamoto υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της παραγωγικής μονάδας της πρώην ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη σε εργοστάσιο υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εφάμιλλο των υπολοίπων εγκαταστάσεων της εταιρείας στον κόσμο.
Σύμφωνα με την Co-COO & Head of Business Support and Advisory της εταιρείας NTT Data EMEAL, κα. Miyuki Ide, «η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο επενδυτικό εταίρο στην οποία υπάρχει μια ‘δεξαμενή’ νέων επιστημόνων και επαγγελματιών με υψηλά προσόντα γεγονός το οποίο αποτελεί εγγύηση για ένα λαμπρό μέλλον.»
Στο ίδιο κλίμα ο εκπρόσωπος της Mitsubishi Corporation στην Ελλάδα, κ. Shingo Ogawa τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τους στενούς δεσμούς που τη συνδέουν με την Ιαπωνία στον τομέα της Ναυτιλίας και της ενεργειακής μετάβασης.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του Προέδρου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ), καθηγητή κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα ο οποίος ανέπτυξε τους τομείς συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας μεταξύ των οποίων είναι η Εκπαίδευση, η Τεχνολογία, οι Υποδομές, η Ενέργεια, το Περιβάλλον καθώς και τον ρόλο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ( ΚΕΠΕ) στην προώθηση και ενίσχυση της ελληνο-ιαπωνικής συνεργασίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας της JTI Ελλάδας, κας Lili Zigoslu η οποία υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη επένδυση της εταιρείας στο εργοστάσιο στη Ξάνθη και στον στρατηγικό στόχο της εταιρείας για σταθερή και ισχυρή παρουσία στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Σύμφωνα με την κ. Zigoslu «οι Ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις αναβαθμίζονται μετά και την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία και ο διάλογος αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί και από τις δυο πλευρές για την εμπέδωση της συνεργασίας σε οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο».
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Δρόσος.
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου