ΕΛΜΕ Ξάνθης προς γονείς: Πρέπει να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε.

Αγαπητοί γονείς,

με το κλείσιμο αυτής της χρονιάς και την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων, νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να εκφράσουμε τις απόψεις μας και την αγωνία μας για την κατάσταση που βιώνουμε εμείς, ως εκπαιδευτικοί, καθημερινά στα σχολεία, αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ μας θα πρέπει να γίνει καλύτερη και πιο λειτουργική.

 

Τα τελευταία χρόνια η δημόσια εκπαίδευση πάει από το κακό στο χειρότερο:

  1. Η χρηματοδότηση για τα σχολεία συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις: λείπουν από τα σχολεία τα απαραίτητα πράγματα όπως υλικοτεχνική υποδομή, γραφική ύλη, υλικά εργαστηρίων, θέρμανση.
  2. Φέτος, είχαμε σοβαρά προβλήματα με τις μετακινήσεις των μαθητών. Τα προβλήματα ήταν πολύ πιο σοβαρά στα περιφερειακά σχολεία. Αφαιρέθηκε λοιπόν από τα παιδιά και το δικαίωμα της πρόσβασης στην παιδεία.Δυστυχώς, δεν φαίνεται να εξασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία για την επόμενη σχολική χρονιά.
  3. Σχεδιάζονται περισσότερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.Το Μουσικό σχολείο, που η παρουσία του στον πολιτισμό της Ξάνθης μας κάνει περήφανους, υπολειτουργεί με πολλά κενά σε μουσικούς και ελλιπή σίτιση. Το αθλητικό σχολείο ήδη έκλεισε.
  4. Βασικές δομές που υποστηρίζουν την εκπαίδευση και που απευθύνονται κυρίως στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, όπως η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία, υπολειτουργούν. Φέτος, πολύ καθυστερημένα (γύρω στο Πάσχα!) ξεκίνησαν με πολλά προβλήματα κάποια τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
  5. Σταμάτησαν επίσης να λειτουργούν οι σχολικές βιβλιοθήκες, τα συμβουλευτικά γραφεία, η ειδική αγωγή.
  6. Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2013, τα σχολικά βιβλία θα είναι χρεωμένα στο μαθητή και τη μαθήτρια. Στη λήξη της χρονιάς, αν δεν επιστραφεί ένα βιβλίο, οι γονείς θα το πληρώσουν, αφού το έχουν «χρεωθεί» από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
  7. Επίσης τα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν με τμήματα των 27 παιδιών και αποκλείονται τμήματα με λιγότερα από 25. Τι θα γίνουν τα παιδιά που «περισσεύουν» δεν διευκρινίζεται. Θα μεταφέρονται/μεταγράφονται άραγε σε άλλο σχολείο; Άγνωστο.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το δημόσιο σχολείο οδηγείται σε συνεχή υποβάθμιση.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης, αισθανόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια το σύνολο των Ελλήνων Εκπαιδευτικών έχουμε επωμιστεί ολοκληρωτικά το βάρος αυτής της απαξίωσης για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι, και ότι έχουμε στοχοποιηθεί  και συκοφαντηθεί με άδικο τρόπο, ως χαραμοφάηδες, αδιάφοροι και αργόμισθοι.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς, λειτούργησαν στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις της χώρας, μέσω των ΕΛΜΕ, σχολεία αλληλεγγύης με μαθήματα δωρεάν, από εθελοντές εκπαιδευτικούς. Επιπλέον πολλοί από εμάς παρέχουμε, μεμονωμένα, μαθήματα δωρεάν μετά το κλείσιμο του σχολείου σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο σχολείο, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφιερώνοντας αρκετές ώρες πέρα από το ωράριο μας: οργανώνουμε εκδρομές και διδακτικές επισκέψεις και δουλεύουμε μαζί με τα παιδιά στα προγράμματα αγωγής υγείας, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά, επίσης πέρα από το σχολικό ωράριο.

 

Αγαπητοί γονείς, πιστεύουμε ότι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων είστε εσείς, οι γονείς τους, και εμείς , οι καθηγητές τους και οι καθηγήτριές τους. Κι εμείς γνωρίζουμε τα παιδιά με τα ονόματά τους, και ζούμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους καθημερινά. Χαιρόμαστε με τις επιτυχίες τους όσο και εσείς. Δεν θέλουμε οι μαθητές μας να είναι οι επόμενοι άνεργοι, οι επόμενοι εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες, οι επόμενοι άστεγοι και πεινασμένοι. Τρομάζουμε με την ιδέα ότι η χαρά που θα νιώσουν τα παιδιά μας περνώντας στο Πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε πίκρα όταν δεν θα βρίσκουν δουλειά. Δεν θέλουμε οι μαθητές μας να αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες στερώντας τη χώρα μας από τα καλύτερά της μυαλά, από τους δυναμικούς πολίτες που θα έφτιαχναν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο είναι προβλήματα όλης της κοινωνίας και αφορούν τόσο το μέλλον των παιδιών μας όσο και το μέλλον της χώρας.Γι αυτούς τους λόγους σας καλούμε σε συναντήσεις στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς 2013-2014, ώστε να συζητήσουμε από κοντά τρόπους συνεργασίας.

 

Οι καθηγητές-καθηγήτριες της Ξάνθης

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά