Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Κείμενο : Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Μία ανοιχτή “νόστιμη, υγιεινή και γλυκιά” πρόσκληση στη γιορτή “καρύδι και μέλι” απηύθυνε ο Εμμανουήλ Παντέρμαλης, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυόφυτου, μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης καλώντας όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να γνωρίσουν την φθινοπωρινή ομορφιά της ορεινής Ξάνθης και να απολαύσουν παραδοσιακά εδέσματα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στις 11 και μισή το πρωί στην πλατεία του Άνω Καρυόφυτου και η επιλογή της ημέρας έγινε λόγω της αργίας της εθνικής εορτής ως μία ευκαιρία για ημερήσια απόδραση και γνωριμία με τον τόπο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα αγνά και ποιοτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή, το καρύδι και το μέλι, ενώ με βάση αυτά τα προϊόντα η γνωστή σεφ Στέλλα Σπανού θα ετοιμάσει μία παραδοσιακή συνταγή από τις αλησμόνητες πατρίδες, κοτόπουλο με σάλτσα καρυδιού και οι γυναίκες -μέλη του συλλόγου θα ετοιμάσουν παραδοσιακά γλυκά, όπως καρυδόπιτα, μπακλαβάς και δίπλες. Την μουσική συνοδεία θα αναλάβει το μουσικό σχήμα Δίαυλος.
Και η επιλογή της εποχής για την διοργάνωση της γιορτής δεν είναι τυχαία, όπως εξήγησε ο κύριος Παντέρμαλης, γιατί τώρα το φθινόπωρο έχει συγκομισθεί η παραγωγή καρυδιού, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τονίζοντας ότι είναι λυπηρό που οι νέοι της περιοχής δεν ασχολούνται με την καλλιέργεια του καρυδιού, ενώ και το μέλι του Άνω Καρυόφυτου είναι ένα εξαιρετικό, ποιοτικό προϊόν από το φυτό πιρένι -σ.σ: γνωστό και με τις ονομασίες ερείκη ή ρείκι- αντάξιο του θυμαρίσιου μελιού.
Η ανέγερση του κτιρίου του Περιφερειακού Ιατρείου προσφορά του Συλλόγου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυόφυτου ιδρύθηκε το 2007 σε έναν οικισμό μόλις 65 μόνιμων κατοίκων τον χειμώνα, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές εκδηλώσεις και δράσεις, ενώ η σημαντικότερη συνεισφορά του συλλόγου, όπως επισήμανε ο κύριος Παντέρμαλης, είναι η ανέγερση του κτιρίου-κόσμημα όπου λειτουργεί το ιατρείο - εξεταστήριο του Άνω Καρυόφυτου, το οποίο έγινε δωρεά στον Δήμο Ξάνθης και σήμερα ανήκει στο δυναμικό του Νοσοκομείου Ξάνθης, λειτουργώντας ως Περιφερειακό Ιατρείο της 4ης ΥΠΕ. Το κτίριο κατασκευάστηκε με έξοδα του συλλόγου και από γενναίες δωρεές μελών και φίλων του συλλόγου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της έλλειψης γιατρών δεν λειτουργεί με την ίδια συχνότητα που λειτουργούσε όταν πρωτοπαραδόθηκε.
Να σημειωθεί όμως ότι, την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου τις πρωινές ώρες θα πραγματοποιηθεί αντιγριπικός εμβολιασμός των κατοίκων που επιθυμούν να εμβολιαστούν, από ιατρό και νοσηλευτή του Κ.Υ Σταυρούπολης που θα βρίσκονται στο Περιφερειακό Ιατρείο.
Η ιστορία για τα Καρυόφυτα
Πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία για τα Καρυόφυτα, οικισμοί προσφύγων και οι δύο και συγκεκριμένα στο Άνω Καρυόφυτο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, ενώ στο Κάτω Καρυόφυτο πρόσφυγες από τον Πόντο.
Όπως θύμισε ο κύριος Παντέρμαλης επί τουρκοκρατίας, οι δύο συνοικισμοί αναφέρονταν με την ονομασία Κοζλούτσα. Το 1928 με το ΦΕΚ 193Α - 20/09/1928 μετονομάστηκε σε Καρυόφυτον, ενώ το 1940 ο οικισμός καταργείται και διαχωρίζεται σε Άνω Καρυόφυτο και Κάτω Καρυόφυτο χάρη στις άφθονες καρυδιές που ευδοκιμούν στον οικισμό.
Μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του οικισμού είναι η 9η Σεπτεμβρίου 1944, όταν τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν εν ψυχρώ 37 κατοίκους, ανάμεσά τους και τον Βούλγαρο πρόεδρο του οικισμού επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί τα αθώα θύματα. Στην πλατεία του οικισμού υπάρχει το Μνημείο των σφαγιασθέντων Καρυοφυτιανών, όπου κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης.
Ακούστε τον κ. Εμμανουήλ Παντέρμαλη.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Κείμενο : Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου