Αποστολή στην Ίμβρο// Ο Πατριάρχης// Τα έθιμα// Τα σχολεία// Τα προσκυνήματα// Το μέλλον.

Από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Ίμβρο και είχαν την ευκαιρία οι κάτοικοι του νησιού να γευθούν την παρουσία του στα Αγρίδια, στους Άγιους Θεόδωρους, στην Παναγιά και στο πέρασμά του, τα χαμόγελα, οι  ευχές, η μεστή παρουσία του, γέμιζαν την ατμόσφαιρα με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

Στο ταξίδι  στην Ίμβρο τον Πατριάρχη συνόδευαν  ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, και ο Ιερολογιώτατος  Διάκονος της Σειράς κ. Βαρνάβας Γρηγοριάδης.

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προγραμμάτισε τη μετάβασή  του στην Ίμβρο, προκειμένου να παραστεί,  στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου και στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την επαναλειτουργία Ρωμαίηκου Μειονοτικού Σχολείου στο νησί.

Στα Αγρίδια, κάτω από τη «Σπηλιά», στα «Λιβρόχια», στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου,   Μετόχι της Ι. Μονής του Σινά, τον παλιό καιρό, με την επιμέλεια των Ιμβρίων άνοιξε ο δρόμος και διευκολύνθηκε η μετακίνηση όλων όσων ήθελαν να παρακολουθήσουν την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2023 τον εσπερινό, που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, που πανηγύριζε και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων Ιμβρίων,  που για τον σκοπό αυτό βρέθηκαν στο νησί, μαζί με πολλούς κατοίκους.

Στον εσπερινό μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συνοδεία του, παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης  Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο  Δήμαρχος  Πυλαίας Χορτιάτη κ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο νεοεκλεγμένος Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παραολυμπιονίκης και μέλος του Δ.Σ. της Ιμβριακής ένωσης Μακεδονίας Θράκης κ. Παναγιώτης Χριστάκης, ο Πρόεδρος της Ιμβριακής ένωσης  Μακεδονίας Θράκης κ. Παύλος Σταματίδης, ο πρώην Διευθυντής του  Ρωμαίηκου Μειονοτικού Σχολείου κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλος

Μετά την ολοκλήρωση του εσπερινού,  ακολούθησε απλή πανηγυρική τράπεζα, έξω από τον ναό, που επιμελήθηκε η κοινότητα των Ιμβρίων , που εθιμοτυπικά ετοίμασε την παραδοσιακή «κουρκούτα»  και παρακάθησαν όλοι οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι και όλο το ποίμνιο που παραβρέθηκε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αμέσως μετά την τράπεζα  αποχώρησε και ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης  Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, μαζί με τον ιερό κλήρο,  τέλεσαν στο Μετόχι,  τον Όρθρο και τη Θεία  Λειτουργία.

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θ. Λειτουργία στο  εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στους  Αγίους  Θεοδώρους,  που ανακαινίσθηκε  με μεγάλη επιμέλεια  υπό του Μητροπολίτου Μελίτης και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, που κατάγεται από τους Αγίους Θεοδώρους.

10 χρόνια λειτουργίας των Ελληνικών Μειονοτικών Σχολείων της Ίμβρου

Ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο και ο ίδιος μαθήτευσε στα παιδικά του χρόνια, και με χαρά επικοινώνησε με τους διδασκάλους και τους μαθητές, και στη συνέχεια παρέστη σε μουσική εκδήλωση που οργάνωσε στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης.

Στη γιορτή για τα 10 χρόνια λειτουργίας των Ελληνικών Μειονοτικών Σχολείων της Ίμβρου παρουσία του Οικουμενικού  Πατριάρχη, του Έλληνα Γενικού  Πρόξενου κ Κούτρα, του Δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη κ. Καϊτεζιδη, του Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλέωπα και του Ποιμενάρχου Ίμβρου και Τενέδου κ Κύριλλου, τιμήθηκε ο Ιωακείμ Καμπουρόπουλος,  το σώμα και η ψυχή των σχολείων, όπως επίσης τιμήθηκαν η Άννα Κουτσομάλη, η Βούλα Μπερμπέρη, ο Λάκης  Βίγκας , ο Πάρης Ασανάκης και  ο Παύλος Σταματίδης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιβρίων Μακεδονίας Θράκης στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην συνεισφορά του Μάκη Καμπουρόπουλου στην επανεκκίνηση των σχολείων της Ίμβρου, σημειώνοντας ότι η όλη προσπάθεια ήταν μεγάλη και επιτυχής και ο Μάκης δεν τα κατάφερε απλώς… τα υπερκατάφερε, τόνισε.

Ο Παύλος Σταματίδης θυμήθηκε την εμπειρία που είχε όταν έγινε ο Αγιασμός στα σχολεία πριν από 10 χρόνια και τη συγκίνηση που είχαν όλοι, μαζί με το άγχος την εποχή εκείνη, εξομολογούμενος ότι τότε μετά τον χαιρετισμό του, συγκινήθηκε τόσο, που βιαστικά μεταφέρθηκε στο διπλανό από την αίθουσα δωματιάκι και αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους που κοπίασαν για τα σχολεία, έκλεγε με λυγμούς …..

Σήμερα πάλι διακατέχομαι από άγχος όπως και τότε, σημείωσε ο Παύλος Σταματίδης,  θέλαμε να έχουμε ικανό αριθμό ατόμων για τα σχολεία και φτάσαμε τα 50, φτάσαμε τα 60, αυτό όμως, ενώ έχει πολύ δουλειά για να το καταφέρεις, χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά για να το διατηρήσεις και οι συνθήκες δυσκολεύουν συνεχώς.

Η επανεκκίνηση, η επανεγκατάσταση νέων ανθρώπων στο νησί ενώ είχε μια προοπτική, ουσιαστικά σταμάτησε πριν από τρία χρόνια, στην αρχή με την πανδημία που μας έφερε σε μια αδράνεια και ύστερα βέβαια σημαντικό ρόλο παίζουν οι σχέσεις των δύο χωρών, πόσο καλές ή τεταμένες είναι, καθώς εδώ αυτό που θέλει μια οικογένεια που έρχεται, είναι πρώτα από όλα, η ασφάλεια.

Σήμερα έχουμε μια στασιμότητα γιατί εκτός των άλλων υπάρχουν και σημαντικά θέματα που αφορούν σε οικονομικά ζητήματα. Δεν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση ή είναι ακριβά. Θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις, δίνοντας όπως πάντα την αγάπη μας προς όλους.

«Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε και θα πετύχουμε, γιατί καταρχήν αγαπάμε τον τόπο μας και θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, όπως το κάναμε πάντα, με ομόνοια, με αγάπη, με αυταπάρνηση, με αγώνα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Το Πατρικό μας σπίτι …. Μη πουλήσουμε  το πατρικό σας σπίτι

Ο Παύλος Σταματίδης καταλήγοντας αναφέρθηκε στους τρείς πυλώνες που στηρίζουν το νησί και εγγυόνται το μέλλον του

«Ένας πυλώνας είναι το σχολείο που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του, να βρίσκουμε τρόπους να ξεπερνάμε τα προβλήματα με συνεννόηση, με συνεργασία.

Ένας ακόμη πυλώνας είναι η  Μητρόπολη που είναι ο συνδετικός μας κρίκος στην κοινωνία.

Τρίτος πυλώνας είναι το Πατρικό μας Σπίτι. Αυτό με σεβασμό πρέπει να το διατηρήσουμε. Να μην το πουλήσουμε.

Ξέρω τις δυσκολίες, γιατί μαζί με εσάς τις αντιμετωπίζω και εγώ, σημείωσε ο Παύλος Σταματίδης, εμείς κάναμε μέρα νύχτα τον αγώνα μας και συνεχίζουμε….. όμως το αύριο, το «όραμα» για το οποίο θα μιλήσουμε και στο συνέδριο μας είναι αυτό που βάζει η νέα γενιά, οι νέοι μας που θα συνεχίσουν την προοπτική για το αύριο, για το μέλλον του νησιού, για το μέλλον της Ίμβρου.

Αγρίδια – Το έθιμο της «Όρθας»

Το βράδυ της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2023 η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε την τράπεζα της πανηγύρεως του Αγίου Δημητρίου στα  Αγρίδια με αμφιτρύωνα τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο, γόνο του χωριού, που καθιέρωσε το έθιμο της «Όρθας»,  όπου οι κυρίες ετοιμάζουν λαχταριστή κοτόσουπα με όρνιθες που προσφέρουν οι οικογένειες της ευρύτερης περιοχής και σερβίρουν με σειρά και επιμέλεια στο εορταστικό τραπέζι.

Ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος στη  σύντομη ομιλία του χαιρέτισε τους συνδαιτυμόνες με επί κεφαλής τον Πατριάρχη, τον ποιμενάρχη και τον Πρέσβη κ. Κ. Κούτρα.

Το προσκύνημα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μεσάδι, στην Κλαδερή

Ένα ταξίδι στην Ίμβρο, αυτοδίκαια, αυτονόητα, σημαίνει και Μάρμαρο, Μεσάδι, Κλαδερή, εκκλησάκι Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης με αναμμένα καντήλια και προσευχές για όλους. Για φίλους και γνωστούς, για κεκοιμημένους και ζωντανούς, για αυτούς που αδικήσαμε  και για αυτούς που μας αδίκησαν, για αυτούς που μας βοήθησαν και για αυτούς που γευτήκαμε τη χαρά να βοηθήσουμε, για αυτούς που στέκονται κοντά μας και για όσους έχουν απομακρυνθεί….. και για όλους όσους προσεύχονται για όλους,  χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Όπως πάντα, με βήμα σταθερό, αντιπροσωπία των Ιμβρίων,  αξιώθηκε να περπατήσει για λίγη ώρα, να ακολουθήσει ένα κλειστό, από αστουβιές, μονοπάτι και αναβοκατεβαίνοντας ρέματα, δίπλα και μέσα από λιόδεντρα και αμυγδαλιές, μαζεύοντας ταυτόχρονα ρίγανη με εξαιρετικό άρωμα πατρίδας, να φτάσει στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μεσάδι.

Η κυρία Παναγιώτα με τον σύζυγό της, έχοντας λίγων μηνών έναν Κωνσταντίνο στην κοιλιά της, κουβαλούσε και αυτή πέτρες, από τριγύρω και σιγά σιγά χτίστηκε το εκκλησάκι, άσπρισαν οι πέτρες με τον ασβέστη, ανέβηκε Σταυρός στη στέγη, άναψαν τα καντήλια με το λαδάκι, ακούστηκαν  γοερές προσευχές,  στο Μεσσάδι.

Αυτές συνεχίζουν να ακούνε ακόμη και ας πέρασε περισσότερος από μισό αιώνα, τα αυτιά και οι ψυχές όσων ακολουθούν το κλειστό από αστουβιές  μονοπάτι και βρίσκουν το εκκλησάκι με το ένστικτό τους και γράφουν στο τετραδιάκι την ιστορία των αφίξεων

Φώς και Δύναμη για τους Ίμβριους που πιστεύουν πως η αγάπη δεν έχει σύνορα, χρώμα, φυλή, διαχωριστικές γραμμές και δεύτερες σκέψεις.

Ο δρόμος δεν τελειώνει, συνεχίζει…. Και οδηγεί  στην Παναγιά τη Μπαλωμένη και στον Άγιο Δημήτριο στα Αγρίδια στη Βίγλη και στον Άγιο Γεώργιο στο Απαλίρ,  για να ολοκληρωθεί η πρώτη μικρή φάση των αναμένων κεριών και των ζεστών αναμνήσεων.

Καλή Αντάμωση και πάλι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποστολή-Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά