«Όσα ήθελα να πω»// Με ουσιαστικές τοποθετήσεις και δημιουργικό διάλογο, η παρουσίαση του βιβλίου της Έφης Γουντουδάκη// Βίντεο

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, παρουσιάστηκε στην Ξάνθη, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, η συγγραφική δουλειά της Ευστρατίας Γουντουδάκη, με το βιβλίο «Όσα ήθελα να πω». Ιστορίες από την καθημερινότητα μια κοινωνικής λειτουργού.

Ήταν μια ουσιαστικά όμορφη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, Οικία Μάνου Χατζιδάκι, με τη συνδρομή του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης και των εκδόσεων «Πηγή», που εγγυήθηκαν την επιτυχία της, η Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΔΠΘ, η Στυλιανή Γιαλαμά, Πρόεδρος του Περιφερειακόυ Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και ο Ηλίας Θεοδωρίδης. Τελειόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης κ. Ξένια Γκιμπερίτη Κοτσανίδου, που αναφέρθηκε στις δράσεις του ομίλου και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τις γυναίκες

Η κα. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή στην ομιλία της αναφέρθηκε στο βιβλίο «Μπονσάι», ώς λογοτεχνικό είδος, της κας Γουντουδάκη, εντάσσοντάς την στην ομάδα των Θρακιωτών Συγγραφέων,  λέγοντας ότι χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η χρήση των ισχυρών αντιθέσεων, ενώ το μικρό μέγεθος αναγκάζει τη συγγραφέα σε μια πύκνωση των δράσεων καθώς όσο μεγαλύτερα είναι τα θέματα που διαπραγματεύεται το βιβλίο, τόσο πιο εκλεπτυσμένη γίνεται η αποτύπωση του περιεχομένου.

Η κα. Στέλλα Γιαλαμά, έθεσε τις έννοιες της μεταβίβασης και της Αντιμεταβίβασης που συνιστούν αφενός,  μια διαδικασία   στην οποία εκφράζονται στο πρόσωπο του συμβούλου ποικίλα συναισθήματα του συμβουλευόμενου, που δεν δικαιολογούνται από την πραγματική του σχέση και αφετέρου συμβαίνει η μετατόπιση συναισθημάτων του συμβούλου προς τον συμβουλευόμενο.

Ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης κλείνοντας την εκδήλωση, επέλεξε να διαβάσει κάποιο χαρακτηριστικό κομμάτι από το βιβλίο, που δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο τον κύκλο της βίας και τις δυνάμεις που αναπτύσσονται και κάνουν περισσότερο ευάλωτο το θύμα της κακοποίησης.

Στην ολοκλήρωση της εκδήλωσης τέθηκαν αρκετά ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους, με χαρακτηριστική ερώτηση της κας Κατερίνας Ζάρα, σχετικά με το σύστημα σωφρονισμού που ακολουθείται στα σωφρονιστικά ιδρύματα για τους θήτες.

Αποκαλυπτική η απάντηση της Προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κας.  Δέσποινας Χατζηφωτιάδου, η οποία διευκρίνισε ότι δεν  ακολουθείται κάποιο ειδικό σύστημα σωφρονισμού, αλλά  υπάρχει η δυνατότητα, μετά την καταγγελία μιας βίαιης συμπεριφοράς, αυτός που άσκησε τη βία να δεχθεί να επισκέπτεται ειδικό επιστήμονα, με κίνητρο να μη παραπεμφθεί σε δίκη,  που όμως η πρακτική δείχνει ότι δεν έχει τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα.

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης με τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου, αποδέχτηκε άμεσα την πρόσκληση για τον συντονισμό της εκδήλωσης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος Επικοινωνίας Ξάνθης, κ. Χάρης Διαφωνίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του και τη διαβεβαίωση ότι, πάντα η «Όμορφη Πόλη 89,9» θα στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά