Συνέντευξη- κείμενο : Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Η απαγόρευση της κατεργασίας αγροτεμαχίων από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 15 Μαρτίου, οι μειώσεις στην ενιαία ενίσχυση και μια σειρά νέων μέτρων που επιβάλλονται με τη νέα ΚΑΠ, έρχονται να …εμπλουτίσουν με νέα βάρη τον αγροτικό κόσμο.
Ήδη το Σάββατο ο αγροτικός σύλλογος Ροδόπης προχωρά σε κινητοποίηση στην πλατεία Ειρήνης της πόλης με στόχο να κινητοποιηθούν οι τοπικές αρχές και να δραστηριοποιηθούν ώστε να δοθούν λύσεις.
Όπως σημείωσε , μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Δήμου Τοπείρου ‘Η ΕΝΟΤΗΤΑ’ – του μοναδικού αγροτικού συλλόγου στο νομό Ξάνθης-κ. Κώστας Δαλάτσης, τελικά δεν θα συμμετάσχουν οι υπόλοιποι σύλλογοι της ΑΜΘ στη διαμαρτυρία του Σαββάτου στην Κομοτηνή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμφωνούν με το σύνολο των αιτημάτων του συλλόγου Ροδόπης: ‘ τα αιτήματα είναι δίκαια και εννοείται ότι τα υποστηρίζουμε. Ο πρόεδρος του συλλόγου Ροδόπης είναι νέος και προφανώς δεν γνώριζε πως λειτουργούμε σε επίπεδο περιφέρειας αγρότες και κτηνοτρόφοι. Εκ παραδρομής θα έλεγα, δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση ώστε να προετοιμαστούμε. Θα συνεννοηθούμε και θα δούμε πως θα αντιδράσουμε συλλογικά’ επισήμανε.
Ακούστε τον κ. Κώστα Δαλάτση.
Όπως υπογράμμισε ήδη οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με νέα προβλήματα αφού οι επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης που δόθηκαν πρόσφατα είναι μειωμένες κατά 20-25% σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως, τόνισε, υπάρχουν συνάδελφοι του με μείωση έως και 50%. Το δε ‘πρασίνισμα’ αναμένουν να το λάβουν από το νέο έτος. Προβλήματα υπάρχουν και με το θέμα της αγρανάπαυσης σε αρκετούς αγρότες. Συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αύξηση του κόστους παραγωγής τους και τώρα έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση η νέα ΚΑΠ:’ είμαι απογοητευμένος. Δεν υπάρχει καμία στήριξη από την κυβέρνηση και καμιά αντίδραση από την αντιπολίτευση. Αυτοί που αποφασίζουν τέτοια μέτρα, προτάσσοντας περιβαλλοντικούς λόγους, σίγουρα δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε χωράφι. Για μια ακόμη φορά θα ζήσουμε τις γνωστές καταστάσεις. Να λέμε ότι είναι λάθος απόφαση και να έρχονται δυο-τρία χρόνια μετά να το παραδέχονται, αφού όμως υποστούμε τις επιπτώσεις. Αν δεν οργώσεις το χειμώνα χωράφια με μαυρόχωμα και κοκκινόχωμα δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τη σύσταση του εδάφους για να καλλιεργήσεις και να έχεις απόδοση την άνοιξη. Τα χώματα αυτά απαιτούν προετοιμασία τους χειμερινούς μήνες. Πρέπει πάση θυσία να υπάρξει εξαίρεση γι’ αυτές τις περιπτώσεις’ επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δίνονται στους αγρότες για να πουλούν φθηνά και πουλούν φθηνά:’ φέτος πουλήσαμε το μαλακό στάρι στα 16 λεπτά του ευρώ το κιλό. Πέρυσι το είχαμε πουλήσει 37-39 λεπτά. Όσοι βγάλανε παραγωγή 300-350 κιλά είναι ήδη ζημιωμένοι. Και ακούμε κι εμείς, όπως όλοι οι καταναλωτές, ότι οι αλευρόμυλοι θα ανεβάσουν την τιμή στα άλευρα. Γιατί; Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί;’ αναρωτήθηκε.
Θα είναι η πρώτη χρονιά, αφού γίνει και το ΟΣΔΕ του 2024, που πολλά χωράφια θα μείνουν ακαλλιέργητα εκτίμησε, αφού οι έλεγχοι είναι διαρκείς μέσω δορυφόρων και ο κίνδυνος να αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις ελλοχεύει.
Συνέντευξη- κείμενο : Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου