Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Συνεχίζοντας τη συνεργασία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με το Μουσείο της Τρεμπλίνκα, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ιδρύματος, κ. Νίκος Κοσμίδης, συμμετείχε σε αποστολή η οποία επισκέφθηκε, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, το Μουσείο και τον χώρο μνήμης του Στρατοπέδου Εξόντωσης στην Πολωνία. Η Τρεμπλίνκα αποτέλεσε τη δεύτερη σε αριθμό θυμάτων βιομηχανία θανάτου του Ναζισμού, μετά το Άουσβιτς. Εδώ στάλθηκαν για εξόντωση και οι Έλληνες Εβραίοι της βουλγαροκρατούμενης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τον Μάρτιο του 1943.
Τη μνήμη τους τίμησε το Περιφερειακό Αφιέρωμα Μνήμης που διοργάνωσαν το ΙΘΤΠ και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, τον Δήμο Ξάνθης, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Δήμο Δοξάτου, το Europe Direct ΑΜΘ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, το ΠΑΚΕΘΡΑ και το Μουσείο της Τρεμπλίνκα.
Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, κ. Κωνσταντίνος Πεφάνης, ο Αντιδήμαρχος Διστόμου και τέκνο επιζώντων της σφαγής του Διστόμου, κ. Μιλτιάδης Σφουντούρης, η επιμελήτρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, κ. Αμαλία Παπαϊωάννου, καθώς και ο Καβαλιώτης κ. Ιωσήφ Μεβοράχ, συγγενείς του οποίου μαρτύρησαν στην Τρεμπλίνκα. Η αποστολή έγινε δεκτή στο Μουσείο της Τρεμπλίνκα, από τον Διευθυντή του Μουσείου Δρ. Edward Kopówka και τους συνεργάτες του.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, επιδόθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνες πολίτες, το μετάλλιο “Meritorious for the Treblinka Museum”. Με το μετάλλιο τιμήθηκαν ο Δήμαρχος της Καβάλας, κ. Θεόδωρος Μουριάδης, για την πρωτοβουλία του να συσταθεί το Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς Φυλετικού Μίσους, καθώς και ο κ. Κοσμίδης, για τη συμβολή του στην οικοδόμηση συνεργασιών του Μουσείου με φορείς της Ελλάδας και για το έργο του υπέρ της προαγωγής της ιστορικής μνήμης. Εκ μέρους του Διευθυντή του ΙΘΤΠ, επιδόθηκε στο Μουσείο αναμνηστικό μετάλλιο με τον Θράκα Ιππέα.
Η ελληνική αποστολή βρέθηκε στην Πολωνία προσκεκλημένη του πολωνικού Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» (Fundacja Hagia Marina), το οποίο προάγει την ελληνο-πολωνική φιλία. Με την ευκαιρία αυτή, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με την ελληνική κοινότητα Βαρσοβίας, εκπροσώπους αρχών, μουσείων και ιδρυμάτων, και επισκέφθηκαν χώρους μνήμης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ειδική αναφορά την Εξέγερση της Βαρσοβίας.
Την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, το ΙΘΤΠ θα υποδεχτεί στην Ξάνθη, τον ελληνομαθή πρόεδρο του ιδρύματος, κ. Patryk Panasiuk, ο οποίος θα μιλήσει στο πλαίσιο ανοιχτής πολιτιστικής εσπερίδας για τον μακραίωνο Ορθόδοξο πολιτισμό στην χώρα του. Περισσότερες πληροφορίες για την πολιτιστική αυτή εσπερίδα, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΘΤΠ.
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου