Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το φορολογικό, ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Μπαράμ, σημείωσε:
Σε μία εποχή που ο Ελληνικός λαός υπερφορολογείται, με τη διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών στις αμετακίνητα αυξημένες τιμές στα καταναλωτικά αγαθά, η Κυβέρνηση αδύναμη να αντιμετωπίσει τις βασικές ανάγκες των πολιτών, προωθεί τα νέα φορολογικά μέτρα τα οποία δεν καταπολεμούν, δυστυχώς, τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα, πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και προστατεύουν και εξυπηρετούντα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες σε βάρος των πολλών. Η οριζόντια φορολογική τους επιβάρυνση θα οδηγήσει μαθηματικά ένα μεγάλο τμήμα του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη, σε αναγκαστικό κλείσιμο βιβλίων και βίαιη έξοδο από την επαγγελματική δραστηριότητα.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η φορολόγηση για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτηθεί, δημιουργεί αδικίες, όπως άδικος είναι και ο εξ ολοκλήρου χαρακτηρισμός των ελευθέρων επαγγελματιών ως φοροφυγάδων. Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Όχι μόνον θα την αυξήσει ευθέως αλλά θα αποδομήσει και τις προσπάθειες πολλών ετών για τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης.
Προκαλεί αδικίες, φορολογική ανισότητα, περιπλέκει τα πράγματα, λειτουργεί διχαστικά για την κοινωνία και τελικά είναι αμφίβολο αν θα πετύχει τον στόχο του για τον περιορισμό των φοροφυγάδων. Προσβάλει ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, αφού μεταξύ ανθρώπων που δηλώνουν το ίδιο εισόδημα, άλλοι έχουν αφορολόγητο και άλλοι όχι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το τεκμαρτό δεν έχουν αφορολόγητο, ενώ οι μισθωτοί έχουν.
Τα νέα φορολογικά μέτρα, ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης. Η Κυβέρνηση απαξιώνει και δείχνει να αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση. Σωρευμένα χρέη στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες, απώλεια ρυθμίσεως οφειλών και κίνδυνος για επιβολή καταδιωκτικών μέτρων, συνθέτουν το πλήρες σκηνικό.
Ένα σύγχρονο κράτος θα έπρεπε να ξέρει ποιοι είναι οι πραγματικά φτωχοί ενώ το εισόδημα δεν είναι το μόνο αντικειμενικό κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης ενός ατόμου.
Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται το οικονομικό επιτελείο όταν μιλά για φορολογική συμμόρφωση είναι πως η παραβατικότητα, όταν είναι γενικευμένη, δεν είναι παραβατικότητα αλλά έλλειψη προσαρμογής των νόμων στην πραγματικότητα. Όταν φοροδιαφεύγουν λίγοι, τότε είναι θέμα τήρησης του νόμου. Όταν φοροδιαφεύγουν πολλοί, κάτι δεν πάει καλά με το νόμο. Όσο νωρίτερα το αναγνωρίσουμε αυτό ως οργανωμένη κοινωνία, τόσο ευκολότερα θα πετύχουμε αυτό που το οικονομικό επιτελείο αποκάλεσε "φορολογική συμμόρφωση", χωρίς να έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει.
Το κυβερνητικό επιτελείο φοβάμαι πως δεν αντιλαμβάνεται ότι εξωθεί τους ελεύθερους επαγγελματίες σε μαζική διακοπή εργασιών στις ΔΟΥ με αποτέλεσμα είτε τη συνέχιση της δραστηριότητας τους στο πλαίσιο της παραοικονομίας είτε στην εργασιακή μετανάστευση.
Δεν λαμβάνει υπόψη του τις επιπτώσεις από την αιμορραγία της νέας γενιάς προς το εξωτερικό, που δεν θα αντιστραφεί ποτέ όσο η χώρα μας εμπνέεται να εκπονεί τέτοια φορολογικά νομοσχέδια- λαιμητόμο;
Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να καμαρώνει που επιτέλους θα μειώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ευρωπαϊκά ποσοστά, όμως η πραγματικότητα είναι "τοίχος" στον οποίο θα χτυπήσει με ορμή η αυτοπεποίθηση της Κυβέρνησης.Και ο τοίχος αυτός έχει όνομα. Λέγεται μετανάστευση των νέων επιστημόνων λόγω της επικείμενης, φορολογικής καταπίεσης
Αλήθεια, πείτε μας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που η κυβέρνηση πρόφερε τις λέξεις "braingain";
Όμως ο νέος επαγγελματίας εκτός από την αναμενόμενη ανασφάλεια που μοιραία χαρακτηρίζει κάθε επαγγελματικό ξεκίνημα θα γνωρίζει ότι, όσο περνούν τα χρόνια, μπροστά του θα βρίσκει ένα φορολογικό καθεστώς που θα τον σφίγγει σαν φορολογική αγχόνη.
Σε μια κοινωνία που δεν έχει κατανοήσει τις αιτίες της όποιας φοροδιαφυγής υπάρχει, είναι εύλογο να δίνονται μη-λύσεις όπως αυτές που εξαγγέλθηκαν. Ας αναρωτηθεί λοιπόν η κυβέρνηση:
Αν η εξαγγελθείσα λύση οδηγήσει την πλειονότητα των επαγγελματιών σε άμεσο κλείσιμο των βιβλίων τους, μήπως το κράτος χάσει τότε ακόμη και εισπρακτικά;
Αν οι νέοι αποκτήσουν ακόμη ένα κίνητρο μετανάστευσης και φύγουν προτού καταργηθεί το σχεδιαζόμενο έκτρωμα, ποιος θα τολμήσει να τους ξαναμιλήσει αύριο για braingain;
Πως θα καταπολεμήσει έτσι και το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας;
Και κυρίως: Τι θα σημαίνει για τον πρωθυπουργό να απωλέσει την αξιοπιστία που διεκδίκησε με την "συμφωνία αλήθειας" του 2019 και του 2023, πρώτη δέσμευση της οποίας ήταν η μείωση των φόρων;
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου