Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου :Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια :Σοφία Δαληκριάδου
Πολιτιστική Εσπερίδα με θέμα «Ορθόδοξες διαδρομές στην Πολωνία» διοργανώνεται σήμερα στην Ξάνθη από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθωρίου και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, στο πλαίσιο υποδοχής στην Αν. Μακεδονία και Θράκη αντιπροσωπείας του πολωνικού πολιτιστικού Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Patryk Panasiuk, θα αναφερθεί στην μικρή σε μέγεθος, αλλά με μακραίωνη ιστορική, πνευματική και πολιτιστική παρουσία της Ορθόδοξης κοινότητας στην κατά βάση ρωμαιοκαθολική κοινωνία της Πολωνίας, ενώ ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων, ο κ. Panasiuk θα αναφερθεί και στον λαϊκό- θρησκευτικό πολιτισμό των Ορθόδοξων Πολωνών.
Με αφορμή την επίσκεψη της πολωνικής αντιπροσωπείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, που πραγματοποιείται σε συνέχεια αντίστοιχης επίσκεψης που πραγματοποίησε ελληνική αντιπροσωπεία στην Πολωνία, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο κύριος Νίκος Κοσμίδης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, που συμμετείχε στην αποστολή, μεταφέροντας τις συγκινητικές στιγμές που έζησαν τα μέλη της αποστολής, επισκεπτόμενοι τους χώρους μνήμης με επίκεντρο το Μουσείο και τον χώρο μνήμης του Στρατοπέδου Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα, το δεύτερο στρατόπεδο σε αριθμό θυμάτων του ναζισμού, μετά το Άουσβιτς.
Υπενθυμίζεται ότι, στην Τρεμπλίνκα στάλθηκαν για εξόντωση και οι Έλληνες Εβραίοι της τότε βουλγαροκρατούμενης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τον Μάρτιο του 1943 και όπως τόνισε ο κύριος Κοσμίδης από τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στον χώρο του στρατοπέδου, για πρώτη φορά έγινε γνωστό που ακριβώς ήταν ο θάλαμος αερίων, ενώ με ικανοποιητικούς, αλλά συνάμα και πολύ προσεκτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια της ακριβούς καταγραφής των ονομάτων των Ελλήνων Εβραίων που είχαν σταλεί στην Τρεμπλίνκα, προκειμένου όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία να αναγραφούν στο Μουσείο.
Συγκίνηση όμως για τα μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν και η επίσκεψή τους σε ορθόδοξο ναό της Βαρσοβίας, όπου παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, ενώ στον αύλειο χώρο του ναού υπάρχει ένας μαζικός τάφος 140 παιδιών, που είχαν ζητήσει άσυλο στον ναό κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας, μία εικόνα, που όπως αποκάλυψε ο κύριος Κοσμίδης, θα μείνει έντονα χαραγμένη στην μνήμη του, ενώ όλη η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι μία πόλη γεμάτη από ιστορικές μνήμες.
Η ελληνική αποστολή βρέθηκε στην Πολωνία προσκεκλημένη του πολωνικού Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα», το οποίο προάγει την ελληνο-πολωνική φιλία. Με την ευκαιρία αυτή, τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με την ελληνική κοινότητα Βαρσοβίας, εκπροσώπους αρχών, μουσείων και ιδρυμάτων, και επισκέφθηκαν χώρους μνήμης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ειδική αναφορά την Εξέγερση της Βαρσοβίας.
Εκτός από τον Νίκο Κοσμίδη, στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, κ. Κωνσταντίνος Πεφάνης, ο Αντιδήμαρχος Διστόμου και τέκνο επιζώντων της σφαγής του Διστόμου, κ. Μιλτιάδης Σφουντούρης, η επιμελήτρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, κ. Αμαλία Παπαϊωάννου, καθώς και ο Καβαλιώτης κ. Ιωσήφ Μεβοράχ, συγγενείς του οποίου μαρτύρησαν στην Τρεμπλίνκα.
Για πρώτη φορά επιδόθηκε σε Έλληνες πολίτες, το μετάλλιο “Meritorious for the Treblinka Museum. Τιμήθηκαν ο Δήμαρχος Καβάλας και ο Νίκος Κοσμίδης
Η αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Πολωνίας και να παρακολουθήσει μάλιστα και συνεδρίασή του, ενώ έγινε δεκτή στο Μουσείο της Τρεμπλίνκα, από τον Διευθυντή του Μουσείου και τους συνεργάτες του στο πλαίσιο της οποίας επιδόθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνες πολίτες, το μετάλλιο “Meritorious for the Treblinka Museum”. Με το μετάλλιο τιμήθηκαν ο Δήμαρχος της Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, για την πρωτοβουλία του να συσταθεί το Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς Φυλετικού Μίσους, καθώς και ο κ. Κοσμίδης, για τη συμβολή του στην οικοδόμηση συνεργασιών του Μουσείου με φορείς της Ελλάδας και για το έργο του υπέρ της προαγωγής της ιστορικής μνήμης. Εκ μέρους του Διευθυντή του ΙΘΤΠ, επιδόθηκε στο Μουσείο αναμνηστικό μετάλλιο με τον Θράκα Ιππέα.
Η συνεργασία και οι επαφές συνεχίζονται με εκδηλώσεις σε Ξάνθη, Καβάλα και Κομοτηνή, εκδηλώσεις που έχουν στο κέντρο τους την έννοια της μνήμης, χτίζοντας παράλληλα γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών και συγκεκριμένα σήμερα Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα υποδεχτεί στην Ξάνθη, τον ελληνομαθή πρόεδρο του ιδρύματος Αγία Μαρίνα, κ. Patryk Panasiuk, ο οποίος θα μιλήσει στο πλαίσιο ανοιχτής πολιτιστικής εσπερίδας για τον μακραίωνο Ορθόδοξο πολιτισμό στην χώρα του, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα εκδήλωση με ιστορικό περιεχόμενο, την οποία έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν μαθητές και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοσμίδη με τίτλο “Μάρτυρες, μαρτύριο και προφητική μαρτυρία, κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους”.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου :Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια :Σοφία Δαληκριάδου