Παναγιώτα Ρόιδου: Κάθετα αντίθετη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών

Σε κινητοποιήσεις για τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας με συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην πόλη της Ξάνθης.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών μη κρατικών πανεπιστημίων στηρίχθηκαν από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων και εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Στην Ξάνθη, μεταξύ άλλων και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης  στέκεται στο πλάι των διεκδικήσεων των  φοιτητών ζητώντας  την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και με αφορμή το συλλαλητήριο μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, η κ. Παναγιώτα Ρόιδου, μέλος της ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία μέσα σε αυτό το κύμα ακρίβειας και φοροληστείας, δέχεται ακόμη ένα χτύπημα, αυτό των ιδιωτικών πανεπιστημίων, γιατί όπως σημείωσε, δεν υπάρχει ιδιωτικό χωρίς να συνεπάγεται κέρδος, ενώ χαρακτήρισε ως πρόσχημα τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι προχωρά  στη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο φαινόμενο της φυγής Ελλήνων μαθητών για σπουδές στο εξωτερικό.

Το ερώτημα που τίθεται, συνέχισε, είναι ποιος τελικά θα καταφέρνει να σπουδάσει, όταν οι σπουδές των παιδιών μας θα κρίνονται από την τσέπη της οικογένειας και μάλιστα σε μία εποχή όπου σήμερα «πεινούν» και αυτοί που εργάζονται, όταν ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών μας σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες», είναι πρόκληση κάποιοι να εισέρχονται σε πανεπιστήμια, τελικά, με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους.

Η κυρία Ρόιδου στάθηκε και στο ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2009  η κρατική χρηματοδότηση ανερχόταν στα 380 εκ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 127 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια από τα κρατικά έσοδα το 95% των εσόδων προέρχεται από τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και μόλις το 5% από τους μεγαλοβιομηχάνους.

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα, κατέληξε η κυρία Ρόιδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά