Σεβασμιώτατος Ξάνθης για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών: αυτοί που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές για την δομή της κοινωνίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης με αφορμή την ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που διατυπώνει την αντίθεσή της στην  εξαγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 

Η εκκλησία είναι μάνα όλου του λαού, είναι αυτή  που διασώζει διαχρονικά τις αξίες και τους θεσμούς και δεν θα μπορούσε να μείνει  αμέτοχη και αδιάφορη σε αυτό το σημαντικό θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων και πρόσθεσε ότι ο γάμος προϋποθέτει την συνάφεια ανδρός και γυναικός και για εμάς  τους χριστιανούς ο γάμος είναι μυστήριο και όπως αναφέρει ο Απόστολος Παύλος Μέγα Μυστήριο, που συνδέει τον Χριστό με την εκκλησία και η δωρεά του Θεού στον γάμο είναι η απόκτηση παιδιών, παιδιά που έχουν δικαιώματα και οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε και τα οποία έχουν ανάγκη από πατέρα και μάνα.

Η ελληνική κοινωνία διακατέχεται από αξίες, αρχές, ιδανικά και σεβασμό στην οικογένεια και αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο με απρόβλεπτες συνέπειες  για το μέλλον και αυτοί που θα το ψηφίσουν  θα έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές για την δομή της κοινωνίας, τόνισε ο Σεβασμιώτατος και σημείωσε ότι γάμος είναι  άνδρας και γυναίκα, τα άλλα είναι συμβίωση και εφόσον υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης που καλύπτει νομικά, γιατί θέλουν να χαρακτηρίσουν τη συμβίωση γάμο, με το ενδεχόμενο αργότερα τα ομόφυλα ζευγάρια  να απευθυνθούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το ζήτημα της τεκνοθεσίας και της παρένθετης μητέρας, κάτι που ο Σεβασμιώτατος το χαρακτήρισε έγκλημα.

Η εκκλησία παίρνει θέση για τους θεσμούς και υπάρχει διάκριση μεταξύ αμαρτίας, που την  ψέγει, και αμαρτωλών, που τους αγκαλιάζει για να βρουν ξανά τον δρόμο τους, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να ζήσει όπως θέλει.

Σχετικά με το θέμα της βάπτισης των παιδιών, τόνισε ότι, η εκκλησία δεν θα αρνηθεί να τα βαπτίσει, αλλά το ερωτηματικό είναι στην βάπτιση ποιος θα υπογράφει ότι είναι ο πατέρας και ποια η μητέρα, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για το αν με τη βάπτιση επί της ουσίας αναγνωριστεί και ο γάμος. Το ζήτημα αυτό παραμένει ανοικτό και θα απασχολήσει την Συνοδική Επιτροπή Νομοκανονικών Ζητημάτων, της οποίας προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήδη έχει σταλεί στους 300 βουλευτές η σχετική  επιστολή με την οποία τους γνωστοποιείται η θέση της εκκλησίας, ενώ την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς φυλλάδιο, το οποίο και θα διανεμηθεί στους πιστούς, ενώ κάθε Μητροπολίτης θα ενημερώσει το ποίμνιό του στον χώρο της ποιμαντικής του ευθύνης.

Καταλήγοντας ο κ.κ. Παντελεήμων τόνισε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν υπαγορεύεται από την ΕΕ, αλλά επαφίεται στο κάθε κράτος-μέλος να το εφαρμόσει και διευκρίνισε ότι η εκκλησία δεν είναι απέναντι στα πρόσωπα, αλλά σε έναν καινούργιο θεσμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου  

Θρησκευτικά
Κοινωνικά