Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η αναχώρηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα, μετά την ολονύχτια παραμονή τους έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όπου συγκεντρώθηκαν από το μεσημέρι της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας από την κυβέρνηση περαιτέρω μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Λίγο πριν αναχωρήσουν από την Π.Ε. Ξάνθης, φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» του Δήμου Τοπείρου και ο Δημήτρης Ψεμματάς, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, οι οποίοι εξέφρασαν ναι μεν την ικανοποίησή τους για την συμμετοχή των συναδέλφων τους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά όπως σημείωσαν η συμμετοχή θα μπορούσε να μεγαλύτερη, γιατί όσοι περισσότεροι κινητοποιηθούμε και διεκδικήσουμε, τότε θα κερδίσουμε περισσότερα στον αγώνα των δίκαιων αιτημάτων μας.
Ταυτόχρονα, εξέφρασαν δημόσια τις ευχαριστίες τους στην Ελληνική Αστυνομία για τον συντεταγμένο τρόπο διεξαγωγής της πορείας των τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και της συγκέντρωσης έξω από το κτίριο της Π.Ε. Ξάνθης, καθώς και για την στήριξη των συνδικαλιστικών φορέων και όλου του κόσμου.
Ο κύριος Δαλάτσης επανέλαβε ότι από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης προς την θετική κατεύθυνση είναι μόνο η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και αυτή όπως εξήγησε, δεν θα δινόταν χωρίς τις κινητοποιήσεις, ενώ όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, όπως εξήγησε, τα μέτρα της κυβέρνησης για επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δεν τους ικανοποιούν.
Από την πλευρά του, ο κύριος Ψεμματάς, υποστήριξε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πήραν τίποτα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων, ισοστάθμιση των τιμών των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, αφού οι παραγωγοί πούλησαν το σιτάρι 16 λεπτά το κιλό και ένα κιλό ψωμί πωλείται 3, 5 ευρώ, το ίδιο και με το αγελαδινό γάλα που πωλείται από τους κτηνοτρόφους 40-45 λεπτά το λίτρο και στο super market η τιμή του είναι 2 ευρώ.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τον παραγωγικό τομέα, γιατί σε λίγα χρόνια όχι μόνο δεν θα υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά θα υπάρχει και πρόβλημα επισιτισμού, ενώ τόνισε και το αίτημα για τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στις εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων και οι δύο τόνισαν ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να αντικειμενικές, πραγματικές και να δίνονται με γρήγορες διαδικασίες, χωρίς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, και όσα ανακοινώθηκαν για τις νέες ρυθμίσεις των αποζημιώσεων, όπως σημείωσαν, είναι προς την θετική κατεύθυνση, αλλά αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη.
Να σημειωθεί ότι, οι αγρότες αναχώρησαν από τον τόπο των συγκεντρώσεων τους και οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους θα ληφθούν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επομένων ημερών.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου