Την ΚαθαροΔευτέρα στη Σταυρούπολη//Παραδοσιακά δρώμενα, δράσεις για παιδιά, νηστήσιμα, η "Καμήλα", οι "Αράπηδες" και οι χαρταετοί στον ουρανό

Η μοναδική Σταυρούπολη, μας επιφυλάσσει  για την Καθαρή Δευτέρα πολλές εκπλήξεις, μας ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Μάριος Τσορμπατζίδης, δηλώνοντας:

Στους οικισμούς της κοιλάδας του Νέστου, στα Κομνηνά και ιδιαίτερα στη Σταυρούπολη, ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με πολιτιστικό σύλλογο  «Ορφέας»,  διοργανώνει από το πρωί,  εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Ζογκλέρ και Ξυλοπόδαροι για τους μικρούς, το έθιμο των «Αράπηδων», το έθιμο της «Καμήλας» και οι συμβολισμοί των εθίμων δίνουν τη δική τους διάσταση στην άνοιξη που έρχεται και τις αγροτικές εργασίες που ξεκινούν

Στα Κομνηνά χοροί και τραγούδια με την ποντιακή λύρα να έχει την τιμητική της και τον πολιτιστικό σύλλογο του οικισμού, να μοιράζει δωρεάν, πατροπαράδοτη φασολάδα, τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

Ο Μάριος Τσορμπατζίδης απευθύνει πρόσκληση σε όλους να επισκεφθούν τη Σταυρούπολη και είναι σίγουρος ότι μόνο κερδισμένοι θα βγούν από αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Περισσότερες Πληροφορίες για την Σταυρούπολη: https://lob.ee/stavroupolixanthis

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου

 

Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης

Πλατεία Σταυρούπολης ώρα: 11.00

 

Η περιοχή Σταυρούπολης περιμένει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα να υποδεχτεί τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου.

Ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με πολιτιστικό σύλλογο Σταυρούπολης «Ορφέας» της περιοχής διοργανώνει στη Δ.Ε. Σταυρούπολης από το πρωί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι, και διαγωνισμός χαρταετού, καθώς επίσης και ποντιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών.

Ο «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας» μετά από πρόσκληση του «Επιμορφωτικού Συλλόγου Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης και Ξάνθης» θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Δράμας και το έθιμο των «Αράπηδων».

Αποκριάτικο Έθιμο της «Καμήλας»

 

Στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοι της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών.

Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων, το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.  

 

Οικισμός Κομνηνών, ώρα: 12:30

Παραδοσιακό γλέντι

 

Στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση.

Η παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Γιώργο Παπαγιαννίδη, Παναγιώτη Κοργιανίδη, Ξενοφώντα Πολιτσίδη και Ζαφείρη Ευθυμιάδη θα χαρίσει υπέροχες στιγμές στους επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Κομνηνών» στους παρευρισκόμενους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επεξεργασία: Κωνσταντίνος Φωτιάδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Σταυρούπολη
Δήμος Ξάνθης