«Βιοκοινότητα και πολιτισμικό περιβάλλον. Ιερά Μονή Ταξιαρχών και το σχολείο μας στην καρδιά του Περιαστικού Δάσους της Ξάνθης»-Το πρόγραμμα υλοποίησε και παρουσίασε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Ξάνθης

Το περιβαλλοντικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Βιοκοινότητα και πολιτισμικό περιβάλλον. Ιερά Μονή Ταξιαρχών και το σχολείο μας στην καρδιά του Περιαστικού Δάσους της Ξάνθης», που υλοποίησε ομάδα τριάντα μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Ξάνθης, παρουσίασαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, έξι μαθητές εκπροσωπώντας όλη την ομάδα, συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Πόπη Κλούρη και Ελπινίκη Παναγιωτίδου.

Η επιλογή της ημέρας παρουσίασης του προγράμματος δεν είναι τυχαία, σημείωσε η κ. Κλούρη, αφού στις 21 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δασών, και το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Ξάνθης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, δεδομένου ότι έχει το μοναδικό  πλεονέκτημα να βρίσκεται στην καρδιά του Περιαστικού Δάσους, ενώ ένας από τους βασικούς στόχους του σχολείου, σύμφωνα με το ΦΕΚ λειτουργίας του, είναι η εμπέδωση της ανάγκης της προστασίας του φυσικού και του πολιτισμικού περιβάλλοντος και προς αυτή την κατεύθυνση το σχολείο προωθεί την έρευνα και επιδιώκει την συνεργασία.

Η Πόπη Κλούρη στην εισαγωγική της τοποθέτηση μίλησε για την μακρά και σημαντική ιστορία του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου, την εμβέλεια και την προσφορά του, με μαθητές, όχι μόνο από την Ξάνθη, αλλά και από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ακόμη και από την Βουλγαρία, αφού είναι το μοναδικό εκκλησιαστικό σχολείο του λειτουργεί στην Θράκη, ενώ από το 2021 ο νόμος για τα εκκλησιαστικά σχολεία τα κατατάσσει στα Πρότυπα, με νέα φυσιογνωμία, όπου οι μαθητές δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις, προκειμένου να εισαχθούν στο σχολείο.

Όπως σημείωσε, οι μαθητές μετά την λήξη των μαθημάτων τους έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομίλους και συγκεκριμένα λειτουργούν ο όμιλος του ευ ζην, με αθλητικές δραστηριότητες, ο όμιλος των εικαστικών με μαθήματα αγιογραφίας και ο όμιλος της βυζαντινής μουσικής, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί εργαστήρι βυζαντινής, παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής και χορευτικός όμιλος, που συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές.

Από την πλευρά της, η κ. Ελπινίκη Παναγιωτίδου, συντονίστρια του προγράμματος «Βιοκοινότητα και πολιτισμικό περιβάλλον. Ιερά Μονή Ταξιαρχών και το σχολείο μας στην καρδιά του Περιαστικού Δάσους της Ξάνθης», τόνισε ότι στόχος της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν ο σεβασμός και η προστασία τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και της πολιτισμικής κληρονομιάς, με την Ξάνθη να προσφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού μέσα στο Περιαστικό Δάσος είναι χτισμένα τρία ξεχωριστά για την ιστορία τους μοναστήρια.

Οι μαθήτριες και μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης, που εκπροσώπησαν την ομάδα, και συγκεκριμένα ο Γεράσιμος Πατρίκιος, η Αγγελική Κατσούλη, η Δήμητρα Τσιγγενοπούλου, η Ειρήνη Πανταζή, ο Δημήτρης Κάκαρης και η Ραφαέλα Αναγνωστοπούλου, μίλησαν για το χθες και το σήμερα του Περιαστικού Δάσους της Ξάνθης, για τις τρεις Ιερές Μονές και συγκεκριμένα της Παναγίας Καλαμούς, της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, καθώς και για την εμπειρία που έζησαν για δύο μήνες παρατηρώντας από κοντά την ξύλευση και τις εργασίες υλοτομίας από τα ζώα, στέλνοντας στο τέλος μηνύματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για την υποχρέωση και την ευθύνη που έχουμε όλοι  για την προστασία του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καταλήγοντας η κυρία Κλούρη αναφέρθηκε σε ένα ακόμη ενδιαφέρον πρόγραμμα που υλοποιεί το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο με τίτλο «Ο Έβρος καίγεται, η Θεσσαλία πλημμυρίζει και εμένα τι με νοιάζει», ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη του σχολείου στον Έβρο, όπου παράλληλα θα επισκεφθούν και την Παναγία Κοσμοσώτειρα, στις 26 Μαρτίου θα επισκεφθούν την Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ στο πλαίσιο των δράσεων για το περιβάλλον και στις 11 Απριλίου το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Ξάνθης θα βρίσκεται στην Κρήτη, προσκεκλημένο της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τα 200 χρόνια των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου, όπου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του σχολείου της Ξάνθης.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά