Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 στις 18:00, το μάθημα χωρίζεται σε τρεις ενότητες και ο Θανάσης Μουσόπουλος αναλύει το περιεχόμενο:
«Α. Θα ολοκληρώσουμε την προσέγγισή μας στο έργο του Μένου Φιλήντα (1870-1934) που καταγόταν από την Αρτάκη και ήταν γλωσσολόγος, λαογράφος και λογοτέχνης. Θα εξετάσουμε τις απόψεις του για τη χρήση λατινικού αλφαβήτου στη γλώσσα μας.
Β. Θα μιλήσουμε για τον Γιάννη Ψυχάρη (1854 - 1929) που γεννήθηκε στην Οδησσό, παιδί έζησε στην Κωνσταντινούπολη, και αργότερα σπούδασε και διέπρεψε ως γλωσσολόγος στη Γαλλία. Το 1888 δημοσιεύει το περίφημο έργο «Το Ταξίδι μου» - εμβληματική τομή για τη δημοτική γλώσσα και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Θα δούμε σημεία από το Ταξίδι που αναφέρονται στην Πόλη.
Γ. Στο τρίτο μέρος θα γίνει αναφορά στα Ελευθέρια της Θράκης - 14 Μαΐου 1920.
Είναι γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Θράκης κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς στις τελευταίες δεκαετίες του 14ου μ.Χ. αιώνα. Το 1912 η Ξάνθη για οκτώ μήνες περνά στα χέρια των Βουλγάρων, στις 13 Ιουλίου 1913 η πόλη μας λευτερώνεται για πρώτη φορά από τα ελληνικά στρατεύματα μετά από σκλαβιά 550 χρόνων.
Όμως στις 28 Ιουλίου του ίδιου χρόνου η Ξάνθη ξαναδίνεται στους Βουλγάρους, που την κρατούν στα βάναυσα χέρια τους ως τις 4 Οκτωβρίου 1919.
Τότε με απόφαση των δυνάμεων που συνεδριάζουν στο Παρίσι αποφασίζουν διασυμμαχικός στρατός με τη συμμετοχή και Ελλήνων να κυριεύσουν την περιοχή της σημερινής ελληνικής Θράκης. Έτσι άρχισε η διαδικασία για την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Αυτό έγινε στις 14 του Μάη 1920. Τούτο γιορτάζουν οι υπόλοιποι Θράκες, εμείς στην Ξάνθη γιορτάζουμε την αρχή της ελευθερίας, οι άλλοι το τέλος.
Ιδιαίτερα θα μνημονεύσουμε δύο εκ Κομοτηνής προσωπικότητες:
τον Στίλπωνα Κυριακίδη (1887 - 1964) και την κόρη του Άλκη Κυριακίδου Νέστορος (1935 - 1988) που πρόσφεραν τόσα πολλά για την Ιστορία και τη Λαογραφία της Θράκης και της πατρίδας μας.
Στο πρόσωπό τους θα τιμήσαμε τα Ελευθέρια της Θράκης»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου