Η ‘Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της’ για δύο παραστάσεις από το θέατρο Ανατολικά του Νέστου

Το κλασικό αντιπολεμικό αριστούργημα του Μπέρτολτ  Μπρεχτ , που γράφτηκε το 1939, ‘Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της’ , ανεβάζει επί σκηνής το θέατρο Ανατολικά του Νέστου.

Σε δύο παραστάσεις στις 25 και 26 Μάϊου , στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, στις 20:30 το βράδυ, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει  δύο ώρες επί σκηνής πως η ηθική έκπτωση και η απληστία τροφοδοτούν τον πόλεμο.

Η Πολυξένη Καρακατσάνη , που ερμηνεύει το ρόλο της Άννας Φίρλιγκ- της Μάνας Κουράγιο-  και η σκηνοθέτης της παράστασης Αγγελίνα Λεοντή, φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου όπου μίλησαν για το έργο και τα επίκαιρα μηνύματα του.

Όπως εκμυστηρεύθηκε η κ. Καρακατσάνη για την ίδια ήταν ένα όραμα ν’ ανέβει η συγκεκριμένη παράσταση κάποια στιγμή από το θέατρο Ανατολικά του Νέστου, ένα όραμα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει πραγματικότητα.

Αρχικά είχε αναλάβει μαζί με τον εξαιρετικά απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο και την επίσης απαιτητική σκηνοθεσία. Η διαδικασία εξαντλητική μέχρι που η κ. Αγγελίνα Λεοντή , συνεργάτης  του θεατρικού εργαστηρίου, μέλος της θεατρικής ομάδας του θεάτρου Ανατολικά του Νέστου, η οποία σπουδάζει στη σχολή σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, ανέλαβε τη σκηνοθεσία.

Η Πολυξένη Καρακατσάνη εστίασε στις επιδιώξεις του μεγάλου δραματουργού και στην τεχνική της αποστασιοποίησης που ο Μπρεχτ επινόησε στα θεατρικά πράγματα. Τόνισε ότι στόχος του ήταν η αφύπνιση της συνείδησης του σκεπτόμενου θεατή. Του ανθρώπου που οφείλει ν’ αντιδρά σε όσα συμβαίνουν γύρω και δίπλα του, τον συνθλίβουν αλλά με τις πράξεις ή τις συμπεριφορές τους συνδράμουν και οι ίδιοι σ’ αυτά. Αυτό άλλωστε διηγείται και στη Μάνα Κουράγιο. Στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο εφαρμόζεται η τεχνική της αποστασιοποίησης, της οποίας εμπνευστής ήταν ο Μπρεχτ, και η οποία αποσκοπεί στο να καταστεί σαφές στο θεατή ότι βρίσκεται στο θέατρο για να παρακολουθήσει θέατρο και μόνο θέατρο και να μην ταυτίζεται με τα όσα διαδραματίζονται ή τους ήρωες αλλά να σκέπτεται πως μπορεί να αλλάξει γύρω του όσα τον καταστρέφουν ή τον περιορίζουν.

Από την πλευρά της η Κ. Λεοντή σημείωσε ότι η τεχνική της αποστασιοποίησης εφαρμόζεται στην παράσταση καθώς η προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα γίνεται με σεβασμό απέναντι και στο μεγάλο δημιουργό και στα διαχρονικά αντιπολεμικά μηνύματα που εκπέμπει το έργο. Ο Μπρεχτ θέλει το θεατή να χρησιμοποιεί το μυαλό του, επισημαίνει χαρακτηριστικά , και ν’ αντιδρά .  Να σκέπτεται πέρα από τα γεγονότα που διαδραματίζονται πάνω στη σκηνή, ώστε φεύγοντας από την παράσταση, έστω κι ένας άνθρωπος από το κοινό, να γίνει ικανός να αλλάξει όσα τον πληγώνουν και δεν του επιτρέπουν να εξελιχθεί.

Τέλος, όπως γνωστοποίησε η κ. Καρακατσάνη το …θεατρικό έτος 2024 θα είναι αφιερωμένο από το θέατρο Ανατολικά του Νέστου στην μη δεδομένη πια και για την εποχή μας ειρήνη. Η καθιερωμένη καλοκαιρινή παράσταση των σπουδαστών του θεατρικού εργαστηρίου θα είναι μια επίσης κλασική αντιπολεμική παράσταση. Ανεβάζουν μέσα στον Ιούλιο τη ’Λυσιστράτη’ του Αριστοφάνη.

Ακούστε τις κ.κ. Π.Καρακατσάνη και Α.Λεοντή.

Οι παραστάσεις θα ανεβούν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, στις 25 και 26 Μαΐου, στις 20:30.

Διάρκεια: 2 ώρες

Σκηνοθεσία: Αγγελίνα Λεοντή

Συντελεστές Παράστασης:
Επιμέλεια Κίνησης: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

Μουσική Επιμέλεια: Αναστάσης Αγακίδης

Ήχος/φωτισμός: Σπύρος Ρόιδος

Δημιουργικό: Δημήτρης Δεδεμάδης

Μελέτη & σχεδιασμός αραμπά: Κώστας Καλαϊτζίδης

Παίζουν:
Δώρα Αντωνιάδου, Γιώργος Αποστολίδης, Αργυρώ Γιαπουτζή, Δημήτρης Δεδεμάδης, Πολυξένη Καρακατσάνη, Μάρθα Κουτίνη, Παναγιώτης Μπαρδάκης, Εμμανουέλα Μπαρτζοπούλου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Ταβουλτσίδης, Νίκος Τουρατζίδης, Σοφία Χατζηστεφάνου

Σύνοψη:
Η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή ως Μάνα Κουράγιο, είναι η αντι-ηρωίδα του Μπρεχτ. Μάνα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, είναι μια δαιμόνια εμπόρισσα που κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου (1618-1648) αγωνίζεται να επιβιώσει η ίδια και τα παιδιά της επιστρατεύοντας κάθε μέσο. Στη διάρκεια των δώδεκα χρόνων, κατά τα οποία διαδραματίζεται το έργο, η Μάνα Κουράγιο ακολουθεί σταθερά το στράτευμα με τον αραμπά της και ζει παρασιτικά από τον πόλεμο.

Με γνώμονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης και την προσαρμοστικότητά της, Η Μάνα Κουράγιο συνεχίζει. Συνεχίζει παρά τις δυσκολίες. Συνεχίζει παρά τα αίσχη του πολέμου. Συνεχίζει παρά τα λάθη της. Συνεχίζει να αντέχει όσα δεν αντέχει ο άνθρωπος. Και συνεχίζει να μην μαθαίνει.

Προπώληση στο Βιβλιοπωλείο Πυργελή και στο Φαρμακείο Λεοντή
Εισιτήρια
Γενική είσοδος :12€
Στην προπώληση: 10€
Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι): 8€
Η είσοδος στα ΑΜΕΑ είναι δωρεάν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

 

Καλλιτεχνικά
Τοπικά