"Δήμος και Νέες Τεχνολογίες: Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής" // Το θέμα του Xanthi City Lab που αναλύθηκε από τους μαθητές και τον Coach Αλέξανδρο Πανταζίδη.

Στην Ενημερωτική Εκπομπή του Δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης φιλοξενήθηκαν μαθήτριες   του 1ου και 2ου ΓΕΛ Ξάνθης ως εκπρόσωποι των ομάδων του Xanthi City Lab με την υποστήριξη του ο Coach του 2ου ΓΕΛ Αλέξανδρου Πανταζίδη,  που εισαγωγικά ανέλυσε τις εργασίες του φετινού συνεδρίου.

Οι ομάδες συνεδρίασαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης με τον Πρόεδρο του οργάνου κ. Γιάννη Δρεμσίζη να εξηγεί τις διαδικασίες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου

Στόχος, της δημόσιας παρουσίασης της προσπάθειας, στην εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ήταν η κατάθεση των εμπειριών που είχαν οι μαθητές από τη δράση αυτή, καθώς οι νέοι μας είναι οι εγγυητές της συνέχειας και τα μελλοντικά μέλη της Διοίκησης της Ξάνθης.

Οι μαθήτριες του 1ου και 2ου ΓΕΛ που συμμετείχαν  στη συνέντευξη ήταν από το 1ο ΓΕΛ οι :Τσολακίδου Κωνσταντίνα, Καταραχιά Καλλιόπη, Παπαδοπούλου Ξανθίππη και Κοντογεωργίου Μαριλένα, ενώ από το 2ο ΓΕΛ οι: Μελισσοπούλου Σταυρούλα Μαρία Ειρήνη Τσουρέκα

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, η οποία με τις προτάσεις open data, smart parking και drones πυρασφάλειας κέρδισε το ακροατήριο. 

Στο φετινό συνέδριο του Xanthi City Lab με τίτλο "Δήμος και Νέες Τεχνολογίες: Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής" οι ομάδες του 1ου, του 2ου και του 4ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης παρουσίασαν τις  ιδέες τους και επιχειρηματολόγησαν υπέρ των προτάσεων τους.

Μέσα από την διαδικασία οι μαθητές και οι μαθήτριες της πόλης, ήρθαν σε επαφή με τα προβλήματα του τόπου και κάθισαν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου για να προτείνουν καινοτόμες λύσεις.

 

Το Xanthi City Lab είναι ένα εργαστήριο ιδεών, όπου οι νέοι και οι νέες της Ξάνθης  διαμορφώνουν  το πρόσωπο της Ξάνθης, που οι ίδιοι και οι ίδιες θα ήθελαν να αντικρίζουν στο εγγύς μέλλον, μέσα από υλοποιήσιμες ιδέες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια τοπική αγορά παραγωγής ιδεών με στοιχεία διαγωνισμού, debates και workshops, όπου δίνονται στους συμμετέχοντες θεματικές-ατζέντες, πάνω στις οποίες οφείλουν να δομήσουν τα project τους.

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες με κριτήριο το Λύκειο της φοίτησής τους και αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν τα projects,  εντός των θεματικών που δίνονται και να τα παρουσιάσουν στο συνέδριο.

Πιο συγκεκριμένα, το κάθε σύνολο προτάσεων θα φωτογραφίζει το όραμα του κάθε Λυκείου αλλά και το προτεινόμενο σχέδιο δράσης αυτού του οράματος σχετικά με την φυσιογνωμία της πόλης μας.

Στο τέλος της συνεδριακής διαδικασίας, μετά από έναν κύκλο παρουσιάσεων, ενστάσεων, αντίλογου, τεκμηρίωσης  και συνδιαμορφώσεων προκύπτει το καλύτερο project και η ομάδα του Λυκείου που το διαμόρφωσε, κερδίζει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου 

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης