Προσοχή στις παραλίες// Χειριστές σκαφών και Υποβρύχιοι Αλιείς με σύνεση και ενσυναίσθηση.

Ο Πλωτάρχης Βαγγέλης Σακκόπουλος, Λιμενάρχης του  Π. Λάγους, μετά και από το δυστύχημα με ψαροντουφεκά πρόσφατα στη Σαμοθράκη και την αναφορά ατυχήματος στα Άβδηρα που την τελευταία στιγμή ευτυχώς αποφεύχθηκε, με ανακοίνωση που εξέδωσε, εφιστά την προσοχή στους χειριστές σκαφών, αλλά και στους ανθρώπους που αγαπούν τις υποβρύχιες δραστηριότητες,  ώστε λαμβάνοντας μέτρα ασφάλειας, όλοι να λειτουργούν υποδειγματικά στις θάλασσές μας.

 

Ο Λιμενάρχης του Π. Λάγους, γνώστης των θεμάτων που αναπτύσσονται στις παραλίες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ουσιαστικά καταβάλει μια επιπλέον προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να είναι προσεκτικοί, ιδιαίτερα αυτούς που χειρίζονται μηχανοκίνητα σκάφη, να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες και να έχουν τα «μάτια» τους ανοιχτά σε κάθε στιγμή και παράλληλα έχει θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την υπηρεσία, διενεργώντας καθημερινά ελέγχους και ενημερώνοντας – συμβουλεύοντας, με ευγένεια και μεστότητα τους πολίτες.

 

Επισημαίνουμε ότι τα όρια με τις αποστάσεις που οι κανονισμοί επιβάλλουν είναι τα ελάχιστα που προβλέπεται να τηρούμε και στην αίσθηση ευθύνης του κάθε ένα από εμάς είναι να τηρούμε αποστάσεις ακόμη μεγαλύτερες και τγαχύτητες ακόμη μικρότερες από τη διέλευση των σκαφών μας κοντά από λουόμενους και υποβρύχιους αλιείς…..

 

Οι ενδεικτικές, κατ ελάχιστο, οδηγίες:

 

α) Ο χειρισμός ενός σκάφους πρέπει να γίνεται με σύνεση, προσοχή και ευθύνη, χωρίς επικίνδυνους ελιγμούς και με ταχύτητα η οποία να αφήνει επαρκή περιθώρια αντίδρασης στον χειριστή του.

 

β) Η κυκλοφορία ενός ταχυπλόου σκάφους απαγορεύεται:

 

Σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων, κίτρινου χρώματος, που επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φθάνουν οι λουόμενοι στις λουτρικές εγκαταστάσεις.

 

Σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές που δεν επισημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες.

 

Σε κάθε περίπτωση με ταχύτητα μικρότερη των πέντε (5) κόμβων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι.

 

Σε απόσταση μικρότερη των εκατόν πενήντα (150) μέτρων από πλωτούς σημαντήρες κίτρινου χρώματος οι οποίοι φέρουν σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία αναγράφονται τα γράμματα Υ.Δ. (ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ), και οι οποίοι καταδεικνύουν την ύπαρξη υποβρυχίου αλιέα στο σημείο εκείνο.

 

γ) Όσοι διενεργούν υποβρύχια δραστηριότητα (αλιεία με τη χρήση ψαροντούφεκου, αναψυχή κτλ):

Πρέπει να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα κίτρινου χρώματος ο οποίος να φέρει σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα γράμματα Υ.Δ. (ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ), και ο οποίος καταδεικνύει την ύπαρξη ασκούντα υποβρύχια δραστηριότητα στο σημείο εκείνο. Εάν η υποβρύχια δραστηριότητα γίνεται με τη χρήση σκάφους, η παραπάνω σημαία πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο σκάφος.

 

Πρέπει να κινούνται σε ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από τον προαναφερόμενο σημαντήρα ή πλωτό μέσο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά