Την Τίμια Κάρα της Αγίας παρθενομάρτυρος Ελένης της εκ Συνώπης του Πόντου υποδέχεται ο ιερός ναός των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων της Ξάνθης το Σάββατο 29 Ιουνίου - 70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα εγκαίνια του ναού

70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα εγκαίνια του ναού

Την Τίμια Κάρα της Αγίας παρθενομάρτυρος Ελένης της εκ Συνώπης του Πόντου θα υποδεχθεί ο ιερός ναός των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην πόλη της Ξάνθης το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα.

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τα εγκαίνια του ναού και  εν όψει της πανηγύρεως κλήρος και λαός θα υποδεχτούν την Τιμία Κάρα της Αγίας Ελένης στα προπύλαια του ναού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος.

Για το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων, αλλά και για το ιστορικό του ναού των Δώδεκα Αποστόλων μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο ιερέας του ναού πατέρας Ιωάννης Ιωαννίδης, ο οποίος διακονεί πλέον των 42 ετών στον ίδιο ναό, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η Ξάνθη θα υποδεχθεί την Τίμια Κάρα της Αγίας Ελένης από τον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας στην Άνω Τούμπα  Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωσε ο πατέρας Ιωάννης, η Αγία Ελένη μαρτύρησε τον 18ο αιώνα μ.Χ. σε ηλικία 15 ετών για την αγάπη της στον Χριστό, καταγόταν από την πόλη του Πόντου Σινώπη και ήταν κόρη της ευσεβούς οικογενείας Μπεκιάρη. Διά της τιμίας Κάρας της Αγίας Παρθενομάρτυρος Ελένης γίνονταν πολλά θαύματα στην Σινώπη και ιδιαίτερα, για όσους υπέφεραν από πονοκεφάλους.

70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα εγκαίνια του ιερού ναού, που είχε τελέσει τον Δεκέμβριο του 1954 ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ξάνθης Αντώνιος Κλαουδάτος, υπενθύμισε ο πατέρας Ιωάννης και διευκρίνισε ότι, ενώ η απόφαση ανέγερσης ορθοδόξου ναού στη συνοικία Χατζησταύρου πάρθηκε τον Οκτώβριο του 1897, αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές του 1907 εκδόθηκε το σουλτανικό φιρμάνι άδειας ανέγερσης του ναού.

Όπως σημείωσε ο πατέρας Ιωάννης ο ναός χτίστηκε με την συνδρομή των ενοριτών και των καπνεργατών της εποχής , ενώ καθοριστική υπήρξε η προσφορά του  ευεργέτη Σταύρου Χατζησταύρου Χεκίμογλου Τζαμίχα και της συζύγου του, όταν το 1887  δώρισε στη συνοικία ένα οικόπεδο, με τον ευγενή σκοπό να αναγερθούν σε αυτό εκκλησία και σχολή. Οι κάτοικοι της συνοικίας θεώρησαν, πως ο χώρος ήταν μικρός για να χωρέσει εκκλησία και σχολή κι έτσι προχώρησαν στην αγορά γηπέδου, όπου οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός των Δώδεκα Αποστόλων  και στον  χώρο της δωρεάς ανεγέρθηκε η Σχολή Χατζησταύρου, εκεί που είναι σήμερα το 3ο  Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης.

Μεταξύ των πολλών, που συνεισέφεραν οικονομικά στην ανέγερση του ναού, ήταν και οι δυο θυγατέρες Χατζησταύρου, η Πολυξένη και η Ευαγγελινή προσφέροντες από  100 χρυσές λίρες η καθεμία, με τον όρο να κτισθεί στον περίβολο της εκκλησίας, μνημείο των γονιών τους και να τελείται ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη τους, ενώ ο Δήμος Ξάνθης τιμώντας την μνήμη του και την προσφορά του του Χατζησταύρου έδωσε το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλης.

Το πρόγραμμα της πανηγύρεως των Δώδεκα Αποστόλων θα ξεκινήσει το Σάββατο  29 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα όπου συνοδεία ποντιακής λύρας θα πραγματοποιηθεί στα προπύλαια του Ιερού Ναού η υποδοχή της Τίμιας Κάρας, θα ακολουθήσει δέηση και εν συνεχεία ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονος.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου από τις 7 το πρωί, Κυριώνυμον ημέρα της εορτής θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ.κ Παντελεήμονος καιστις 6  το απόγευμα θα τελεστεί παράκληση  των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και της Αγίας Παρθενομάρτυρος Ελένης της Σινωπίτιδας και εν συνεχεία Ιερά Αγρυπνία μετά Αγιασμού στις 20:30.

Την Δευτέρα 1η Ιουλίου στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 18:00 Ακολουθία του ιερού ευχελαίου.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουλίου όπου στις 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία και  Αναχώρηση της Τιμίας Κάρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ- Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Θρησκευτικά
Τοπικά