Μ.Τσιακίρογλου: Αρνητικές συνέπειες από το ΦΠΑ δυο ταχυτήτων στον καφέ-Υποχρεωτική εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και παράταση για αναβάθμιση ταμειακών

‘Πικρός’ ο καφές για όσους θέλουν να τον απολαύσουν σε μια καφετέρια ή σε ένα παραδοσιακό καφενείο, μετά την επιστροφή στο 24% του ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ και τα αφεψήματα. Αντίθετα, στο 13% παραμένει μόνιμα ο συντελεστής ΦΠΑ για τον καφέ που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away δηλαδή «στο χέρι».

Ακούστε την κ. Μαίρη Τσιακίρογλου

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ κ. Μαίρη Τσιακίρογλου δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό τα αίτημα τόσο της ΓΕΣΕΒΕ όσο και της ΠΟΕΣΕ για ενιαίο συντελεστή στο 13% με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός , μια ‘ανθρωποφαγία’ είπε χαρακτηριστικά, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις, όπως μειώσεις προσωπικού, λουκέτα, ακόμη και σε σύγχυση του ίδιου του ελεγκτικού μηχανισμού, αφού στο γυάλινο ποτήρι ο καφές θα χρεώνεται με 24% ΦΠΑ και στο ίδιο μαγαζί  σε χάρτινο ποτήρι θα χρεώνεται με 13% ΦΠΑ. Τόνισε ότι είναι ανέφικτο για τα συγκεκριμένα καταστήματα να απορροφήσουν ταυτόχρονα τις συνεχείς ανατιμήσεις και τον υψηλό ΦΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρόκειται, πρόσθεσε,  για μέτρο που δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού  και παράλληλα αυξάνει, σε τουριστική περίοδο, τις τιμές των τουριστικών προϊόντων, ενώ δεν συμβάλλει και στη συμμόρφωση των επαγγελματιών κάτι που διαρκώς επικαλείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σημείωσε ακόμη ότι ήδη συσσωρεύονται πλήθος υποχρεώσεων για τους μικρομεσαίους που καθιστούν τη βιωσιμότητα τους εξαιρετικά δύσκολη, όπως η μη αποσύνδεση των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό –αυξήσεις που και οι επιχειρηματίες επιθυμούν καθώς βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο και αυξάνουν την κατανάλωση- από το κόστος των εισφορών.

Τέλος επισήμανε ότι το μέτρο θα πρέπει να αξιολογηθεί όχι ως προς την εκτίμηση του ποσού που θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία, αλλά ως προς το αν θα είναι εφικτό να καταβληθεί από τους επαγγελματίες, θυμίζοντας την περίοδο προ πανδημίας και την εποχή των μνημονίων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε και πάλι επιβληθεί χωρίς όμως να αποφέρει τα εκτιμώμενα αποτελέσματα.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανεμπόριο

Για την υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 1ης Ιουλίου στο λαινεμπόριο,  μαζί με τη βιομηχανία , η κ. Τσιακίρογλου υπογράμμισε ότι συνδέεται με τη λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.

Σημείωσε ότι οι υπόχρεοι επιβαρύνονται με το κόστος της εγκατάστασης του απαραίτητου λογισμικού, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και αν χορηγηθούν voucher, όπως έγινε στην περίπτωση των ταμειακών και των POS, η διαδικασία χορήγησης δεν διευκολύνει την πλειοψηφία των επαγγελματιών.

Σημείωσε ότι τα πρόστιμα είναι τσουχτερά , ανάλογα με τις ποινές της αδήλωτης εργασίας, φτάνοντας μέχρι και τα 10.500 ευρώ, ζητώντας μια περίοδο χάριτος ως προς τους ελέγχους  μέχρι να προσαρμοστούν οι επαγγελματίες και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί και να δώσει αποτελέσματα για να είναι εφικτή η αξιολόγηση του , αφού μέχρι στιγμής μετρήσιμα αποτελέσματα υπάρχουν από την εφαρμογή μόνο  στις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ.

Νέα παράταση για την αναβάθμιση των ταμειακών συστημάτων

Η κ. Τσιακίρογλου ενημέρωσε ακόμη για τη νέα παράταση που δόθηκε για την ψηφιακή αναβάθμιση των ταμειακών συστημάτων μέχρι και τις 31/7/2024, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Και οι εξηγήσεις  για… παρεξηγήσεις με πελάτες της εστίασης

Τέλος, εξήγησε το λόγο για τον οποίο επιχειρήσεις εστίασης με παλαιές ταμειακές συνδεδεμένες με POS  αναγκάζουν τον επιχειρηματία να ζητά προπλήρωση από τον πελάτη. Το POS όταν δίνεις εντολή ότι θα πληρώσεις με κάρτα , τόνισε, ‘λοκάρει’, κλειδώνει δηλαδή, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή πρέπει να πληρώσεις κι όχι μετά το γεύμα, διότι δεν μπορεί ο επιχειρηματίας χειροκίνητα να σχηματίσει ποσό και να πληρώσει ο πελάτης με την κάρτα του. Η νομοθεσία είναι σαφής: προϊόν και απόδειξη. Αν εκείνη τη στιγμή γίνει έλεγχος στο κατάστημα ο επιχειρηματίας θα χρεωθεί πρόστιμο διότι πρόκειται για παράβαση κατέληξε, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν προκληθεί παρεξηγήσεις αφού ο πελάτης δεν γνωρίζει πως λειτουργεί το σύστημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Τοπικά