Μιχάλης Τσέπελης : έγκαιρη προβολή των Γιορτών Παλιάς Πόλης για αύξηση της επισκεψιμότητας- Με καινοτομίες η φετινή διοργάνωση-Ευχάριστες εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες στις ξεναγήσεις

Η  ιστορική Παλιά Πόλη μεταμορφώνεται σε μία ζωντανή γιορτή πολιτισμού, μουσικής και τέχνης, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς με το λαοφιλή θεσμό των Γιορτών Παλιάς Πόλης θα αποχαιρετήσουμε και φέτος το καλοκαίρι.

Ήδη η διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης έχει δώσει στη δημοσιότητα την αφίσα και το βασικό κορμό του προγράμματος κυρίως σε ότι αφορά το συναυλιακό μέρος.

Η κεντρική μουσική σκηνή, φέτος θα φιλοξενήσει ιδιαίτερα αγαπητούς καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένων των Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Ματούλας Ζαμάνη, Γιαγκίνηδων, Μπάντας Τέτοια, Χαΐνηδων, Χειμερινών Κολυμβητών και Beetroots, ενώ και φέτος η νεανική σκηνή θα δώσει το βήμα σε ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες από ωδεία και μουσικές σχολές της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου κ. Μιχάλης Τσέπελης, φιλοξενούμενος στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, μίλησε τόσο για το φετινό πρόγραμμα όσο και για τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης που εστιάζουν σε νέους τρόπους παρουσίασης  δράσεων του θεσμού.

Ακούστε τον κ. Μιχάλη Τσέπελη.

Όπως υπογράμμισε φέτος για πρώτη φορά ανοίγει για το κοινό η αυλή του Παλαιού Δημαρχείου , όπου θα φιλοξενηθεί σειρά εκδηλώσεων, στο θεματικό πάρκο του Λιμνίου αυξάνονται οι εκδηλώσεις για τα παιδιά με επιπλέον τρεις ημέρες δραστηριοτήτων, ενώ οι ξεναγήσεις στον παραδοσιακό οικισμό γίνονται βιωματικές. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος οι ξεναγήσεις, με την ξεναγό κ. Νατάσα Μιχαηλίδου, φέτος κρύβουν εκπλήξεις και για τους επισκέπτες μας, αλλά και για τους ντόπιους καθώς αποφασίσθηκε η ξενάγηση στην Παλιά Πόλη να εμπλουτισθεί με δραματοποιήσεις, ώστε οι συμμετέχοντες να ‘ζήσουν’ σε πραγματικό χρόνο την ιστορία της Παλιάς Ξάνθης. Για παράδειγμα ανέφερε ότι όταν η ομάδα θα ξεναγείται στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Οικία Μάνου Χατζιδάκι κι ενώ η ξεναγός θα διηγείται την ιστορία του κτιρίου και των προσωπικοτήτων που έζησαν εκεί, ήχοι πιάνου θα συνοδεύουν την αφήγηση, ευχαριστώντας το δημοτικό ωδείο για τη συνεργασία του. Στο δε αρχοντικό Μιχαλοπούλου, το αρχοντικό με τις 100 τριανταφυλλιές στην αυλή του, οι συμμετέχοντες δεν θα ακούν μόνο την ιστορία του ζευγαριού που έζησε εκεί, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να τη ‘ζήσουν’ καθώς στην αυλή του ηθοποιοί θα τους μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, σε στιγμές που το επιβλητικό αρχοντικό έσφυζε από ζωή. Ένα ταξίδι στο παρελθόν δηλαδή επιφυλάσσουν φέτος οι ξεναγήσεις στην Παλιά Πόλη.  Μικρές παρεμβάσεις, τόνισε, ο αντιδήμαρχος, που όμως θα δημιουργούν συναισθήματα, θα λειτουργούν βιωματικά.

Για το μουσικό μέρος του θεσμού εξήγησε ότι στόχος είναι να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών.

Υπογράμμισε ότι η δημοσιοποίηση αφίσας και προγράμματος νωρίτερα φέτος – μάλιστα από βδομάδα θα είναι έτοιμο το τηλεοπτικό σποτ του θεσμού στα social media και πολύ σύντομα και το πλήρες πρόγραμμα, είπε- αποσκοπεί στην προβολή του θεσμού , ώστε οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες κι από το εσωτερικό κι από το εξωτερικό να προγραμματίσουν την επίσκεψη τους.

Μπορεί , είπε , το Σεπτέμβριο το καλοκαίρι να τελειώνει, αλλά στόχος μας είναι να τελειώσει όμορφα και υπενθύμισε ότι το Σεπτέμβριο επιστρέφουν στην πόλη οι φοιτητές που σπουδάζουν εδώ και  μάλιστα συνοδευόμενοι κι από τις οικογένειες τους ακριβώς για να απολαύσουν αυτή τη γιορτή, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Επεσήμανε ότι και φέτος οι σύλλογοι θα έχουν δικά τους προγράμματα στα στέκια τους, προτρέποντας τους και φέτος να κρατούν τους χώρους τους καθαρούς. Τα στέκια είναι το κεντρικό σκηνικό αυτής της γιορτής ,είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τους συλλόγους για τη συμμετοχή και στήριξη του θεσμού. Χωρίς τους συλλόγους δεν θα υπήρχαν οι Γιορτές, πρόσθεσε, ευχαριστώντας και τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης για τη φιλοξενία του θεσμού στον οικισμό τους, οι οποίοι δια του συλλόγου τους συμμετέχουν με εκδήλωση στην αυλή του παλιού Δημαρχείου.

Σε αναζήτηση καλλιτεχνικού διευθυντή η διεύθυνση πολιτισμού του δήμου Ξάνθης

Όπως σημείωσε ο κ. Τσέπελης η διεύθυνση πολιτισμού ξεκίνησε συζητήσεις κι επαφές ώστε ν’ αποκτήσει καλλιτεχνικό διευθυντή. Φέτος είπε οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – οι οποίες θα γίνουν και πολύ νωρίς, με τη μεγάλη παρέλαση να γίνεται τις 2 Μαρτίου- κλείνουν 60 χρόνια ζωής και θα έχουν επετειακό χαρακτήρα. Οπότε στόχος είναι για την καλύτερη δυνατή οργάνωση να υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής.

Ήδη αποκάλυψε η διεύθυνση πολιτισμού ξεκίνησε να σχεδιάζει και να οργανώνει και το φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων του 2025 - χθες έγινε μια πρώτη συνάντηση για αυτό- και τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τις ΘΛΕ. Κάθε θεσμός έχει το δικό του χαρακτήρα , σημείωσε, και απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Καλλιτεχνικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης