Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Επιμέλεια: Κυριακή Οικονόμου
Επεξεργασία: Κωνσταντίνος Φωτιάδης
-Μανώλης Κωστίδης: Με αισιοδοξία, ρεαλισμό και συνεργατικό πνεύμα, βλέπουμε το παρόν και οραματιζόμαστε το μέλλον της Θράκης
-Άγγελος Συρίγος: Ρεαλιστική η προοπτική ανάπτυξης του Έβρου// Η "ΑΡΓΩ" μας έδειξε τον δρόμο...
-Γιώργος Τσιγάρας: Η μνημειακή Ορθόδοξη Παράδοση στον Έβρο, αξίζει της προσοχής μας
-Γιάννης Μπακιρτζής: Οι διαπραγματεύσεις της Λωζάνης το 1922 για την τύχη της δ. Θράκης, μας δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουμε στις σκέψεις μας, τις ορατές αλλά και τις "αόρατες" σκοπιμότητες που μπορεί να περιλαμβάνει μια συμφωνία.
Δείτε:
Η Νέα Ορεστιάδα φιλοξένησε το 13ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα, με τετραήμερες εκδηλώσεις που εξελίχθηκαν από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024.
Πολιτισμός και Παράδοση σε πρώτο πλάνο, με την υπεύθυνη διοργάνωση του Εργαστηρίου Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας «Το Γέννημα», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Ορεστιάδας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι εξαιρετικά πλούσιο, καθώς πλαισιώνεται με κάθε είδους εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η υπογραφή τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και του Δήμου Ορεστιάδος, με το οποίο εγκαινιάζεται η προς το κοινό όφελος προβολή του υλικού που έχει αποθησαυρίσει ο ΦΣΑ και θα αξιοποιηθεί ερευνητικά από το Τμήμα.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, ξεχώρισε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου με θέμα: «Η Θράκη και η αξία της»
Ομιλητές, ο Άγγελος Συρίγος, Νομικός, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Γεώργιος Τσιγάρας, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, ο Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, ενώ συντόνισε την συζήτηση ο Μανώλης Κωστίδης δημοσιογράφος, ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη. Άπαντες έδωσαν το στίγμα της Θράκης ανά τους αιώνες και μίλησαν για τη σημασία της σε ολόκληρο το γεωπολιτικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Συρίγος επικέντρωσε στις προοπτικές ανάπτυξης του Έβρου στο νέο γεωοικονομικό περιβάλλον και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσιγάρας μίλησε για την μνημειακή ορθόδοξη παράδοση στον Έβρο και ο κ. Μπακιρτζής για τις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης το 1922, περί της τύχης της δ. Θράκης.
Την εκδήλωση πλαισίωσε το Εργαστήρι Ζωγραφικής Δέσποινα Κιουγλού με έργα εμπνευσμένα από τη Θρακική Γη.
Η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Κοσμοσώτηρας Φερών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, με ευλάβεια και πίστη, ο σχηματισμός πομπής από τους συλλόγους στην Κεντρική πλατεία Δασίου και το Αντάμωμα των συλλόγων στο Δημοτικό Στάδιο, οι κυρίαρχες κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα, εξελίχθηκαν δράσεις για παιδιά, Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, διαδραστικές εκπαιδευτικές κινήσεις, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών, διήγηση παραμυθιών, βιωματικά εργαστήρια.
Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Επιμέλεια: Κυριακή Οικονόμου
Επεξεργασία: Κωνσταντίνος Φωτιάδης