Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Η χώρα μας σήμερα εορτάζει τα πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Πριν όμως φθάσουμε στην 24η Ιουλίου 1974, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε Πρωθυπουργός είχε προηγηθεί το πραξικόπημα της Χούντας εναντίον του Μακαρίου και η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με την ονομασία Αττίλας I, ακολούθησε ο Αττίλας ΙΙ στις 15 Αυγούστου, όπου η Τουρκία κατέχει παράνομα το 36,2% του νησιού.
Ο Καραμανλής με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που σχημάτισε, πραγματοποίησε εκλογές στις 17 Νοεμβρίου όπου τις κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, ακολούθησε το δημοψήφισμα για την Βασιλεία και στις 7 Ιουνίου του 1975 τέθηκε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1975 τίθεται και το επίσημο αίτημα της χώρας για την ένταξη της στην τότε ΕΟΚ.
Το 1981 έρχεται Αλλαγή, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές. Την δεκαετία, που ακολούθησε, η χώρα από τον Ανδρέα Παπανδρέου γνώρισε κάποιες αλλαγές, όπως στο Οικογενειακό Δίκαιο, την κατάργηση της μοιχείας. Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου κλονίστηκε από το σκάνδαλο Κοσκωτά, με αποτέλεσμα έπειτα από συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές. Όμως λόγω του Μακεδονικού και την στάση του Αντώνη Σαμαρά, που ήταν Υπουργός Εξωτερικών, η κυβέρνηση «έπεσε» και ήρθε ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Το καλοκαίρι του 1996 και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου φεύγει από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ εν μέσω κυβερνητικής θητείας οδηγείται σε ένα πολωτικό συνέδριο, όπου την μάχη για την ηγεσία την κερδίζει ο Κώστας Σημίτης εναντίον του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη από το 1996 αφού κέρδισε τις εκλογές, προετοίμασε τη χώρα για την είσοδο στην Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), το 2002 η χώρα έχει επίσημο νόμισμα το Ευρώ και συμμετέχει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Η εξωτερική πολιτική της χώρας πετυχαίνει και την είσοδο της Κύπρου στην αγκαλιά της ΕΕ. Επίσης, η χώρα φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη το 2003 την Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που στο ανακοινωθέν της διάσκεψης υποστηρίζεται η στήριξη για την συμμετοχή των χωρών για την ΕΕ.
Το 2004 τον Μάρτιο η χώρα αλλάζει χέρια, η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή κερδίζει τις εκλογές. Το καλοκαίρι του 2004 ήταν ίσως το καλύτερο όλων. Η εθνική Ελλάδος κερδίζει το Euro και η χώρα μας εκείνο τον Αύγουστο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η καλύτερη εκδοχή της χώρας φάνηκε για δεκαπέντε ημέρες.
Πολιτικά η πενταετία του Κώστα Καραμανλή παρότι ακολούθησε και προσπάθησε να εφαρμόσει την πολιτική του μεσαίου χώρου, άργησε να πάρει μέτρα για το τσουνάμι που ήρθε. Κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους της ότι ενώ ήξερε, δεν έκανε τίποτα.
Ίσως το μεγάλο πολιτικό big bang να ήταν οι διπλές εκλογές του 2012 όπου ο δικομματισμός όπως τον ξέραμε τελείωσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα και έβαλε πλώρη για την εξουσία.
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζουν τις εκλογές, για πρώτη φορά αριστερό κόμμα έρχεται στην διακυβέρνηση της χώρας. Το εξάμηνο που ακολούθησε ήταν εφιαλτικό και δραματικό, η τύχη της χώρας παίχτηκε σε ένα δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έφερε μία συμφωνία μετά από μία πολύωρη διαπραγμάτευση. Ο κύκλος της διακυβέρνησης Τσίπρα έκλεισε στις 7 Ιουλίου του 2019 με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την νίκη της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σίγουρα η ιστορία αυτών των πενήντα χρόνων δεν ήταν γραμμική, υπήρξαν κρίσεις, καλές στιγμές, εθνικές κρίσεις όπως τα Ίμια. Αλλά η χώρα άντεξε και δεν έχασε τον προσανατολισμό της, όσο και εάν αμφιταλαντεύτηκε κάποιες φορές.
Το έχει περιγράψει πολύ καλά στο βιβλίο του ο Γιάννης Βούλγαρης με τον τίτλο «Ελλάδα, μία χώρα παραδόξως νεωτερική.»
Το διαρκές μάθημα είναι ότι θα πρέπει κάθε μέρα να προασπίζουμε, να αγωνιζόμαστε για την δημοκρατία, γιατί δεν είναι δεδομένη και είναι αγαθό πολύτιμο.
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου