Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΑΜΘ

Σχετικά με την ενίσχυση του τομέα παρακολούθησης των εφαρμογών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της ΠΑΜΘ και την ενίσχυση της εντομολογικής επιτήρησης,  κατέθεσε ερώτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Διονύσης Κλάδης, της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, με αφορμή και τις επισημάνσεις που κάνει για το θέμα της απευθείας ανάθεσης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

 

Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

            κ. Περιφερειάρχη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣ

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την «Απόφαση Απευθείας Ανάθεση της ενίσχυσης του τομέα παρακολούθησης των εφαρμογών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της ΠΑΜΘ και την ενίσχυση της εντομολογικής επιτήρησης».

 

Πρόσφατα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Έβρου δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με την απευθείας ανάθεση από την ΠΑΜΘ σε ιδιωτική εταιρεία του τομέα παρακολούθησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας ευθύνης ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και διαχρονικά οι δράσεις υλοποιούνται στο ακέραιο από τους αρμόδιους υπαλλήλους «μέρα και νύχτα, Σάββατα και Κυριακές, χρησιμοποιώντας οι υπάλληλοι κυρίως τα δικά τους αυτοκίνητα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η συγκεκριμένη απόφαση εγείρει σημαντικά ερωτήματα ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και την σκοπιμότητά της, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι «ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την παρακολούθηση, επίβλεψη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και γενικότερα την εκτέλεση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας», όπως επίσης αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Είναι προφανές ότι προστίθεται ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών με την ιδιομορφία ότι σε αυτήν την περίπτωση η διοίκηση δεν μπορεί να επικαλεστεί την απαξίωση και υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, για τα οποία ευθύνεται η πολιτική που υπηρετεί η ίδια και οι προηγούμενες.

 Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:


- Πώς απαντά στα ερωτήματα που θέτει ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΠΕ Έβρου;

 

Η ΑΝΑΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Π.Ε. Έβρου

 

Με αφορμή την με αρ. πρ. 232519/3331 από 22/7/2024  (ΑΔΑ: 9ΣΥ77ΛΒ-ΥΜΟ) «Απόφαση Απευθείας Ανάθεση της ενίσχυσης του τομέα παρακολούθησης των εφαρμογών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της ΠΑΜΘ και την ενίσχυση της εντομολογικής επιτήρησης, με συνολικό κόστος τριάντα έξι χιλιάδες επτακόσια τέσσερα ευρώ (36.704,00€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% στην εταιρεία  «ΒΑΒΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΡΑΔΙΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Eco Pest Service», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Η συγκεκριμένη Απόφαση λήφθηκε σε μια περίοδο που το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΑΜΘ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε ότι αφορά την Π.Ε Έβρου, τόσο η παρακολούθηση όσο και η επίβλεψη του έργου γίνεται διαχρονικά μέρα και νύχτα, Σάββατα και Κυριακές, χρησιμοποιώντας οι υπάλληλοι κυρίως τα δικά τους αυτοκίνητα. Παρά ταύτα ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την παρακολούθηση, επίβλεψη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και γενικότερα την εκτέλεση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.
  2. Με μεγάλη έκπληξη και με πρόσχημα τάχα την «ενίσχυση του τομέα παρακολούθησης των εφαρμογών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της ΠΑΜΘ και την ενίσχυση της εντομολογικής επιτήρησης» πληροφορηθήκαμε την Ανάθεση των συγκεκριμένων δράσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Να επισημάνουμε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος, αναφέρεται γενικά και αόριστα στο φυσικό αντικείμενο του έργου και δεν συνοδεύεται από κάποια στοιχειώδη μελέτη του έργου, με συνέπεια, σε ότι αφορά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου και την επιστημονική τεκμηρίωσή του  να προκύπτουν πολλά ερωτήματα όπως:
  • Γιατί προέκυψε τώρα η ανάγκη Ανάθεσης; Δήλωσε η αρμόδια Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Έβρου, αδυναμία;
  •  
  • Γιατί η πρόσκληση απευθύνεται σε συγκεκριμένες εταιρείες, χωρίς να αναφέρονται  τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι ανάδοχοι;
  •  
  • Οι υποψήφιοι ανάδοχοι δεν θα έπρεπε να έχουν εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων έργων; Από που προκύπτει ότι ο ανάδοχος έχει εμπειρία στην παρακολούθηση των εφαρμογών, όταν δεν έχει υλοποιήσει παρεμφερές , έστω και μικρότερης έκτασης, έργο;
  •  
  • Σε ότι αφορά την επιτήρηση του προγράμματος και όπως προβλέπεται από το υπάρχον «πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών», παγίδες σύλληψης κουπιών τοποθετούνται με ευθύνη των αναδόχων τόσο της από εδάφους καταπολέμησης, όσο και από αέρος. Παράλληλα λαμβάνονται δείγματα αίματος και από πτηνά για να εντοπιστεί η παρουσία του ιού Δυτικού Νείλου. Σε ότι αφορά την ανάγκη επιπλέον επιτήρησης του έργου, ποιος αλήθεια μπορεί να πει πόσες επιπλέον παγίδες σύλληψης θα πρέπει να τοποθετηθούν στην ΠΑΜΘ, για να έχουμε στοιχεία για την επιτυχία του έργου;
  •  
  • Σε τελική ανάλυση και σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΕΟΔΥ, αποδέκτης του οποίου είναι και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ, γιατί δεν επιδιώχθηκε διεύρυνση της συνεργασίας με τους φορείς που προτείνει ο ΕΟΔΥ, οι οποίοι για τις περιοχές της Π.Ε Καβάλας- Θάσου έχουν οριστεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με έδρα τη Θεσσαλονίκη και για την Π.Ε Έβρου το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ που εδρεύει στην Ορεστιάδα, ή έστω το τμήμα Μοριακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ που υλοποιεί ερευνητικά έργα σχετικά με κουνούπια;
  1. Οφείλουμε να καταθέσουμε ότι η θέση του Συλλόγου μας για ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι ότι αυτά  θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται αποκλειστικά από Δημόσιους φορείς. Σήμερα μάλιστα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, που θα στελεχώνεται με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό πολλών κλάδων και ειδικοτήτων και περιστασιακά θα απασχολεί κι άλλους εργαζόμενους, το οποίο θα αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, θα είναι σε θέση να  ερμηνεύει και να αξιολογεί τα αποτελέσματα  των ευρημάτων και θα αναπτύσσει συνεργασίες με άλλους επιστημονικούς φορείς της περιοχής αλλά και Διεθνείς, σε τελική ανάλυση θα παράγει, θα αναπτύσσει και θα ανταλλάσσει τεχνογνωσία η οποία θα είναι χρήσιμη για την επιτυχία του προγράμματος και κατ’ επέκταση την υγεία των κατοίκων της περιοχής και της χώρας.

Κάθε άλλη προσέγγιση  η οποία επιχειρείται, μέσω της απαξίωσης του έργου των υπηρεσιών, οδηγεί στην παράδοση κρίσιμων τομέων και αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες, με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει στην ποιότητα των υπηρεσιών, στο κόστος των εργασιών κλπ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά