Ξάνθη: Σχεδιασμός και εκτεταμένες παρεμβάσεις, με συνέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του Δήμου Ξάνθης.

Χριστόδουλος Τοψίδης: Το έντονο ενδιαφέρον της Υπουργού για τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Στράτος Κοντός: Δήμος, Περιφέρεια και Υπουργείο Πολιτισμού,  μπορούν να κάνουν εξαιρετικά πράγματα και να αξιοποιήσουν όλον αυτόν  τον πλούτο, ο οποίος θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή.

Λίνα Μενδώνη: Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε,  κτίρια μνημεία, που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό,   προς όφελος  των κατοίκων.

 

Στην Ξάνθη, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Ξάνθης  Στράτος Κοντός

Η Υπουργός Πολιτισμού συνοδευόμενη και  από την Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα,  τους Περιφερειακούς Συμβούλους Βάσω Παυλακάκη και Γιουρούκ Σαλή, μαζί με πολυμελές κλιμάκιο του Υπουργείου, βρέθηκε επι τόπου  στο κτίριο «Σπήρερ» στο οικόπεδο «Γκαίρυ»  και στο κτίριο της Καπναποθήκης του Μουσείου Καπνού, ενώ είχε τη δυνατότητα να δεί από κοντά και άλλες καπναποθήκες στον αστικό ιστό της Ξάνθης.

 

Πρόκειται για κτίρια τα οποία στα οποία θα πραγματοποιηθούν  εργασίες συντήρησης ή/και ανακατασκευής και εν συνεχεία θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Ξάνθης.

Φυσικά, όπως είναι γνωστό για την Καπναποθήκη, υπάρχει και υλοποιείται ο σχεδιασμός της μετατροπής της σε Μουσείο Καπνού, ωστόσο και το έργο αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένες μελέτες και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αποκτήσει τη νέα του μορφή με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. 

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια ΑΜΘ, Δήμος Ξάνθης) συμφώνησαν ώστε να εργαστούν στους τομείς ευθύνης τους, προκειμένου να συσταθεί και υλοποιηθεί η αρτιότερη και πλέον κατάλληλη πρόταση τόσο για τα κτίρια καθαυτά, όσο και για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. 

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, αφού ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού για το μεγάλο  ενδιαφέρον που δείχνει  για τον πολιτισμό  στη Θράκη και  στην Ανατολική Μακεδονία, τόνισε ότι έγινε “μια αναγνωριστική επαφή και μια ενημερωτική συζήτηση, τόσο για το κτίριο της καπναποθήκης, όσο και για  τα υπόλοιπα  κτίρια, για να μπορούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα  να σχεδιάσουμε μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου στοχευμένες δράσεις.

Πρόκειται για  πολύ μεγάλα κτίρια, πολύ μεγάλα μνημεία της περιοχής και είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για περισσότερες   συνεργασίες και συνέργειες.

Ο  Δήμος Ξάνθης, είναι μαζί μας και  ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο Στράτο Κοντό, για τον χρόνο που διαθέτει, έχοντας ταυτόχρονα  το δικό του στρατηγικό σχέδιο, ώστε  η συνεργασία να φέρει μεγάλα οφέλη στην τοπική κοινωνία, είπε καταλήγοντας ο κύριος Τοψίδης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός δήλωσε:

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποδεχθώ  εδώ στην πόλη μας, στον  Δήμο της Ξάνθης, την κυρία Υπουργό  και τον κύριο Περιφερειάρχη, έχοντας εργαστεί μεθοδικά  για αυτή τη συνάντηση,   με σκοπό την αξιοποίηση της κληρονομιάς της περιοχής μας, της κληρονομιάς του καπνού.

Αυτό που βλέπουμε εδώ, στις καπναποθήκες,  είναι ουσιαστικά η συνέχεια της παλιάς πόλης της Ξάνθης και είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου μας.

Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνέργεια, τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόσθεσε,  γιατί πραγματικά Δήμος, Περιφέρεια και Υπουργείο Πολιτισμού,  μπορούν να κάνουν εξαιρετικά πράγματα και να αξιοποιήσουν όλον αυτόν αυτό τον πλούτο, ο οποίος θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή.

Δεδομένο είναι ότι  η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι προτεραιότητα όλων μας.

 

Σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον  Χριστόδουλο Τοψίδη  για την πρωτοβουλία της επίσκεψης  στην Ξάνθη, με κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, τους αρμόδιους Διευθυντές και τους συνεργάτες, προκειμένου να δούνε μαζί με τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, την ενδεχόμενη παρέμβαση, την οποία προγραμματίζει το υπουργείο, στον συγκεκριμένο ευρύτερο χώρο των καπναποθηκών.

Η Ξάνθη είναι από τις ελάχιστες περιφερειακές ενότητες της πατρίδας μας που δεν έχει το δικό της Αρχαιολογικό Διαχρονικό Μουσείο, υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη, προσθέτοντας ότι για το Υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί προτεραιότητα η ωρίμανση ενός τέτοιου σχεδίου, για τη φιλοξενία των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και όχι μόνο, καθώς στόχος  είναι να  φτάσουμε και μέχρι τα νεότερα χρόνια, με στοιχεία και ευρήματα που διαθέτει η  Ξάνθη.

Είναι μια πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη στους χώρους των καπναποθηκών, που είναι χαρακτηρισμένες ως νεότερα μνημεία και προφανώς θα πρέπει να αποκατασταθούν με τον δέοντα τρόπο, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Έτσι και στην πόλη της Ξάνθης οφείλουμε,  κτίρια μνημεία, που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό,  να τα αποκαταστήσουμε,  προς όφελος,  καταρχήν, των κατοίκων των περιοχών. Διότι το να έχει κανείς κτίρια, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία δημιουργούν αρνητική  εικόνα στον  αστικό χώρο, δυσχεραίνοντας τη ζωή των πολιτών, δεν είναι αποδεκτό.

Επομένως, υποχρέωσή μας είναι να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες και να αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, των αστικών κέντρων, κατέληξε στις δηλώσεις της η κυρία Μενδώνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Γιώτα Κουτσομιχάλη 

Ρεπορτάζ: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επεξεργασία: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης