Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Για το νέο σχολικό έτος, το ΙΘΤΠ προτίθεται να λειτουργήσει τα ακόλουθα εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Στο φετινό πρόγραμμα εντάσσεται και η πραγματοποίηση δύο Νέων Εργαστηρίων:
Α) Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής και
Β) Λογοτεχνικό Εργαστήριo «Αλ. Παπαδιαμάντης»
Η υλοποίηση του κάθε εργαστηρίου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετοχών. Αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε εργαστήριο θα δημοσιευθούν με Δελτία Τύπου μέσα στον Σεπτέμβριο.
Δηλώσεις συμμετοχής: 2-30 Σεπτεμβρίου
Γραμματεία Εγγραφών: Κτήριο Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9,
Τηλ. 25410 26635 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-13:00 και 17:00–21:00).
Για παιδιά και εφήβους:
Για ενήλικες:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: «ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»
ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΨΩΜΑΔΟΠΟΥΛΟ, καθηγητή παραδοσιακής μουσικής
Στόχος του Εργαστηρίου είναι η επαφή με την μουσική παράδοση του χώρου της «πάλαι ποτέ» ενιαίας Θράκης (Δυτικής, Βόρειας, Ανατολικής), συνδυάζοντας στο μάθημα το θεωρητικό πλαίσιο με την χρήση οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, τραγούδια κλπ). Στη διάρκειά του θα γίνει αναφορά και ανάλυση για τα μουσικά όργανα που διαμόρφωσαν τις μουσικές παραδόσεις της Θράκης. Θα δούμε τι είναι αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε «θρακιώτικη μουσική» και «θρακιώτικο τραγούδι».
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές από 17 έως 75 ετών, χωρίς απαραιτήτως να γνωρίζουν μουσική θεωρία. Οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τις μουσικές της Θράκης, καθώς επίσης και με τα μουσικά όργανα (παραδοσιακά πνευστά) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια των μαθημάτων από τον διδάσκοντα.
– Διάρκεια σεμιναρίου: Τέσσερις μήνες, από Οκτώβριο 2024, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2025.
– Συχνότητα Μαθημάτων: Ανά 15 μέρες.
– Η διάρκεια του κάθε μαθήματος θα είναι 2 ώρες.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ»
ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ, μουσικό φιλόλογο
«για να ξανασυναντηθούμε με τον Παπαδιαμάντη»
Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο να αναδείξει ορισμένες πολύ σημαντικές πτυχές του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, άγνωστες, και συχνά «παρεξηγημένες».
Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε μια σειρά 4 συναντήσεων εντός των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024. Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει εισήγηση (45 λεπτών) και διάλογο η οποία θα ακολουθεί μετά από μικρό διάλειμμα (~10-15 λεπτών), με συνολική διάρκεια την 1 ½ ώρα το πολύ
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου