Γ. Κατσούλης : Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού- Δημόσια πρόσκληση για τις Γ.Π.Π

Και φέτος στο γνωστό στέκι, στην οδό Ιωακείμ Σγουρού απέναντι από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, ο σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης ‘Αλησμόνητες Πατρίδες’ κάθε βράδυ, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης, περιμένει ντόπιους και επισκέπτες προσφέροντας μοναδικές μουσικές εμπειρίες και ποιοτικά εδέσματα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Κατσούλης φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου όπου μίλησε για την συμμετοχή του συλλόγου στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, για το σύλλογο, αλλά και για τις τριήμερες εκδηλώσεις που θα διοργανώσει φέτος ο σύλλογος Μικρασιατών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Οι Γ.Π.Π.

Ο κ. Κατσούλης υπενθύμισε ότι ο σύλλογος διαθέτει το δικό του χώρο τον οποίο έχει παραχωρήσει ιδιώτης, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί το στέκι με βασικές υποδομές που διευκολύνουν τη λειτουργία του. Στόχος κάθε χρόνο να προσφέρει, όπως όλοι οι σύλλογοι υπογραμμίζει, τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους επισκέπτες του θεσμού. Κάθε βράδυ υπάρχει ζωντανή μουσική με την παράδοση να βρίσκεται στο επίκεντρο. Φυσικά πρωταγωνιστεί η μικρασιατική μουσική παράδοση όμως, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, η φιλοξενία προς τους επισκέπτες οφείλει να καλύπτει όλες τις προτιμήσεις. Έτσι δεσπόζουν στο πρόγραμμα του στεκιού και μουσικές από τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας κάτι που γίνεται με μεγάλο σεβασμό προς τους φίλους του συλλόγου. Όμως κεντρικός άξονας πάντα είναι η παράδοση στη γιορτή που στήνεται στον μεγαλύτερο κατοικήσιμο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό της χώρας.

Ο κ. Κατσούλης ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους κατοίκους του οικισμού για την ενόχληση που εκ των πραγμάτων για κάποιες ώρες υφίστανται οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης , προσθέτοντας ότι αν καμιά φορά ξεφεύγει η κατάσταση δεν γίνεται από πρόθεση και μάλιστα τόσο ο σύλλογος Μικρασιατών , όσο και οι υπόλοιποι εκτίμησε, σπεύδουν άμεσα να παρέμβουν και να επαναφέρουν την τάξη. Οφείλουμε να σεβόμαστε του κατοίκους του οικισμού , υπογραμμίζει.

Σημείωσε ότι υπάρχει η γενικότερη αίσθηση ότι τα έσοδα των συλλόγων από τις Γ.Π.Π χρηματοδοτούν τις εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών- στις οποίες συμμετέχει και ο σύλλογος Μικρασιατών στο κομμάτι της λαογραφίας , όχι του καρναβαλιού- τονίζοντας ότι σίγουρα λειτουργούν ενισχυτικά, όμως για το σύλλογο Μικρασιατών δεν είναι μόνο το ΄καύσιμο΄  για τη συμμετοχή στις Θ.Λ.Ε , αλλά μια γενική βοήθεια για ν’ ανταποκριθεί ο σύλλογος στην ευρεία γκάμα των απαιτήσεων και των εκδηλώσεων που διοργανώνει όλο το χρόνο.

Τριήμερες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή των ελληνικών ιστορικών καταβολών, των παραδόσεων, των εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ο σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης δεν είναι μόνο ένας πολιτιστικός σύλλογος, τονίζει ο πρόεδρος , αλλά ένας προσφυγικός σύλλογος.

Διοργανώνει άλλωστε εκδηλώσεις όλο το χρόνο τιμώντας το σκοπό της ίδρυσης του.

Φέτος θα τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που εορτάζεται ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, με τριήμερες εκδηλώσεις .

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Παλιό Δημαρχείο θα γίνουν ομιλίες με βασικό θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή με αναφορές και στα ιστορικά γεγονότα , αλλά και στις επιπτώσεις της μέχρι και σήμερα. Τρεις σπουδαίοι ομιλητές φιλοξενούνται από το σύλλογο : οι καθηγητές του Δ.Π.Θ κ.κ. Ιωάννης Μπακιρτζής και Σωτήριος Σέρμπος και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου , π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου , στις 20:30, ο σύλλογος θα παρουσιάσει μουσικοχορευτική παράσταση στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας,  απέναντι από τον ΟΤΕ, και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

‘Θυμόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους που χάθηκαν…Δεν είναι μόνο εκδηλώσεις μνήμης. Επιδίωξη μας είναι να μείνει ζωντανή και ενεργή η μνήμη της γενοκτονίας’ επεσήμανε ο κ. Κατσούλης διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ‘δόση’ αλυτρωτισμού ή εκδικητικότητα παρά μόνο το χρέος να διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη. Συνήθως οι εκδηλώσεις αυτές εμπεριέχουν συναίσθημα καθώς ξυπνούν μνήμες, θα πει, για να προσθέσει ότι σκοπός του συλλόγου είναι πέρα από το συναίσθημα να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να προβληματιστεί και να σκεφθεί , να σχηματοποιήσει μια ολοκληρωμένη οπτική για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά