Συνέντευξη- κείμενο: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
‘Όλη η πόλη της Ξάνθης θα μπορούσε να είναι ένα αρχιτεκτονικό μουσείο. Πανέμορφα κτίρια στην Παλιά Πόλη , υπέροχα βιομηχανικά κτίρια στην περιοχή των Καπναποθηκών. Όμως πάρα πολλά εξ αυτών καταρρέουν ή κινδυνεύουν με κατάρρευση’ επισημαίνει ο συμπολίτης κ. Γιάννης Σιαμίδης, κάτοικος της Παλιάς Πόλης, πολιτικός μηχανικός.
Τα τελευταία δύο χρόνια φωτογραφίζει διατηρητέα κτίρια του παραδοσιακού οικισμού καθώς και βιομηχανικά κτίρια στην περιοχή των Καπναποθηκών, τα οποία χρήζουν ανάγκης άμεσης παρέμβασης. Όπως επισημαίνει στην περιοχή Καπναποθηκών σε αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει οι στέγες ή τμήματα αυτών και όπως εξηγεί όταν καταρρεύσει η στέγη, θεωρείται βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια θα καταρρεύσει και το κτίριο. Στη δε Παλιά Πόλη έφερε ως παράδειγμα ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας δημόσιου οργανισμού απ’ όσο γνωρίζει, το οποίο επίσης καταρρέει. Εντόπισε περίπου 10 κτίρια σε Παλιά Πόλη και Καπναποθήκες που χρήζουν άμεσης επέμβασης γιατί καταρρέουν, ενώ περίπου 30 κτίρια χρειάζονται επίσης συντήρηση. Υπογράμμισε δε ότι πέρα από το γεγονός ότι η πόλη θα χάσει μέρος της πολιτισμικής της κληρονομιάς, δεν μπορούν ν’ αποκλειστούν και κίνδυνοι για τους ίδιους τους πολίτες, αφού είναι εντός του αστικού ιστού.
Όπως τόνισε απαιτείται να γίνει καταγραφή των κτιρίων αυτών και του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, αφού κάποια ανήκουν σε ιδιώτες , κάποια άλλα σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες και κάποια σε υπουργεία. Διαδικασία στην οποία θα μπορούσαν και το Δ.Π.Θ και τοπικοί φορείς και αρχές να συνεργαστούν, σημείωσε.
Πρότεινε, δεδομένου ότι το κόστος συντήρησης είναι υψηλό, τα κτίρια που ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι αδυνατούν να τα αναπαλαιώσουν, να τα παίρνει για κάποια χρόνια η πολιτεία αναλαμβάνοντας τα έξοδα και τη χρήση τους και να αποδίδονται πίσω στους ιδιοκτήτες όταν εγγυηθούν ότι δύνανται να το συντηρήσουν. Για παράδειγμα , είπε, τα κτίρια στην Παλιά Πόλη θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε πολιτιστικούς συλλόγους με την προϋπόθεση να διοργανώνουν εκδηλώσεις που θα ανεβάζουν την επισκεψιμότητα στον οικισμό, να στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες ή ακόμη και να παραχωρηθούν σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς ως κίνητρο για να μείνουν στην πόλη με δεδομένο το στεγαστικό πρόβλημα.
Για δε τις Καπναποθήκες, σημείωσε, ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους φέρνοντας ως παράδειγμα ανάλογο κτίριο στη Δράμα που λειτουργεί ως ξενοδοχείο.
Συνέχισε λέγοντας ότι αν στη δεκαετία του ’80 νομίζαμε ότι θα ζούμε σε λίγες δεκαετίες σ’ ένα φουτουριστικό κόσμο, σήμερα, με τις αντιπαροχές και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθήθηκε στον τομέα της κατοικίας, ζούμε σ’ ένα πολεοδομικό…βόθρο, αφού όλα έγιναν άναρχα, χωρίς σχέδιο που στέρησαν την αισθητική και τη λειτουργικότητα καθώς υπάρχουν ακόμη και στενές οικοδομές.
Ο ίδιος σημειώνει ότι θα έπρεπε να γίνουν ενιαία οικοδομικά τετράγωνα ή να ενοποιηθούν οικοδομικά τετράγωνα, ενεργειακά αυτόνομα , με υπόγεια πάρκινγκ και κοινόχρηστους χώρους , φέρνοντας ως παράδειγμα το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του κλειστού αθλητικού κέντρου ‘Φ.Αμοιρίδης’.
Ακούστε τον κ. Γιάννη Σιαμίδη.
Συνέντευξη- κείμενο: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου